Kako naj bom bolj mirna, ko …

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kako naj bom bolj mirna, ko ...

Vsaka ženska po porodu v sebi začuti, da ni več ista, kot je bila. Vse hočemo otroka z vsem srcem obvarovati, včasih nam to da neko moč, včasih pa iz nas potegne naše strahove. Včasih se pri vzgoji tako razdajamo z dušo in telesom, da pozabimo nase. Včasih se vsaki od nas zgodi, da se tu in tam izgubi. Včasih se zgodi, da se tu in tam začnemo spraševat po smislu, celo lastni vrednosti, ker rade bi bile bolj mirne.
Sploh, ko otroci zavijajo z očmi, se mečejo po tleh, grdo odgovorijo in še in še.

Ja, ko pritiskajo na naše gumbe se v tebi zavrti. Kaj se takrat v tebi zgodi?

 • V meni se prižge tak bes, ponižanje in neodobravanje. Sicer je še majhen, ampak tako se počutim pri kateremkoli zavijanju z očmi.
 • V meni se začne vrteti miselni tok: “Spet me ne poslušaš! Spet ti je težko narediti, kar imaš naročeno! Zakaj mora biti tako, a mora biti tako težko? Kaj delam narobe, da dobim to nazaj?”· To mi je kot nož v srce, nespoštovanje. Vzbudi mi jezo, občutek majhnosti, izgubo kontrole in občutek krivde, kje sem ga spet polomila.
 • Sprašujem se, zakaj je tako nespoštljiv in manipulativen kot moj partner in nadrejeni v službi. In da se mi spet ni uspelo postav ti zase.
 • Ufffff … jeza, občutek nespoštovanja. Kri mi zavre.
 • Zaboli me, ko mi otrok grdo odgovarja.
 • Razjezi me, ker s tem sporoča “Daj ne teži”. Počutim se, da me na ta način odriva stran od sebe, ker se mu zdim zatežena.

Izza vsega tega se skrivajo gumbi, ki so naši. Tudi tvoji in moji. In to je priložnost za temelj 3 (Osebna rast = pot do HVALA, MAMA), ko začneš rasti ven iz vseh teh blokad in dobiš priložnost, da spremeniš samo sebe. O tem bom še pisala.

Katere situacije so tebi tiste, ki ti najbolj pritisnejo na gumbe?

 • Nenehno ponavljanje istega?
 • Občutek, da se nihče ne sliši?
 • Zavijanje z očmi ali ko te otrok udari?
 • Trma, ignoriranje?
 • Nepospravljeno?

Vse to je povezano s temeljem 2 – kako biti mirna v sebi.

Biti mirna = notranja moč

Naš notranji steber je naša povezava s samim samo in z življenjem in je pokazatelj, koliko pritiska lahko prenesemo. To pomeni, da ta notranji steber kaže raven brezpogojne ljubezni, ki se odraža v miru, potrpežljivosti, razumevanju, prijaznosti, sočutju, odločnosti.
Ko sem zadnje neki mamici razlaga, kaj je notranji steber starša in sem ji poskušala to opisati, je cela navdušena skakala in govorila: » Ja, vem, vem, vem! Poznam. En tak poseben občutek je, ko veš, kaj je prav in kaj moraš narediti, in si čisto mirna. Pa točno vidiš, kako otroka PRIME jazbec, kot ti praviš. Ko ostaneš v tem stebru, točno vidiš, kdaj otroka jazbec spusti! Potem pa točno čutiš, kako si se z otrokom še bolj povezal. Poseben občutek povezanosti.«

Mlajši otroci najprej svet čutijo. Energija mame in družine vzpostavlja v otrocih občutek varnosti. To je mamina energija miru – to je njen energetski steber. Ta energetski steber otroci NUJNO rabijo pri starših, kadar preizkušajo meje.

Notranje zadovoljstvo, o katerem lahko raziskuješ v TEMELJU 1, je most do tvojega notranjega miru, kjer bivajo prostrane širine tvoje brezpogojne ljubezni. Vse to imaš v sebi. Na poti do tja pa moramo vsi odvreči »nesnago«, to so tvoja prepričanja, vzorci, bolečine.
Bolj, ko razumeš, kako tvoj notranji svet deluje, bolj lahko ostajaš mirna in skrbiš zase in svojo energijo. Ogromno praktičnih vaj, kako ostati mirna, delim z mamicami v šoli za mamice, ki jo lahko dobiš 2 meseca brezplačno ob knjigi Mami, nekdo v moji glavi pravi, da…, ker enostavno tu ne gre vse napisati in deliti.

Kako graditi pot do tega, da ostajaš vse bolj mirna?

Svoj notranji mir gradiš, neguješ preko 4 korakov, ki se ti dogajajo v vsaki situaciji in če boš res začela te 4 korake prepoznavati, boš postajala še bolj mirna. Imenujem jih L.O.V.E.

L – LISTEN – poslušaj, resnično poslušaj osebe, ne svoje notranje razlage!
O – OBSERVE – opazuj, resnično v situacijah opazuj, dihaj in ne reagiraj takoj! Vroča juha ni nikoli ok!
V – VULNERABLE – točka bolečine in rasti, najprej opazuj in poslušaj, počakaj, ker sedaj si ranljiva, rasteš iz svojih vzorcev, počakaj! Na tej točki po navadi napadeš. Počakaj!
E – EXPRESS – izrazi se, čas, ko iščeš v sebi nov način reagiranja, izražanja, kreiraš novo sebe.

Ko ostajaš mirna, začenjaš kreirati novo sebe in vzgajati iz svoje notranje moči. Da dosežeš to, je čas, da sprejmeš življenje in postaneš zadovoljna. To ti bo dalo moč, da lahko v izzivih ostajaš mirna.

Alex Pin

Alex Pin

Sem Aleksandra - Alex Pin. Del moje poti je pisanje knjig predvsem za otroke. Pišem pa tudi za starše o drugačnem pogledu na vzgojo in o jazbecih ter otrokovih supermočeh.

Po poklicu sem učiteljica in 10 let sem delala v šosltvu,10 let kot coachinja, sedaj pa najraje pišem knjige in pomagam mamicam, da najdejo svojo avtentičnost in sebe v vzgoji.

Seveda se je tudi meni obrnil svet na pravo mesto, ko sem poslala mama. Dobila sem novo poslanstvo, da naučim otroka vere vase za življenje. Potem je nekega dne sin pri svojih štirih letih rekel: »Mami, nekdo v moji glavi mi govori, da sem slab fant.«

Tako se je začela moja pot zavestnega, pozitivnega, odgovornega starševstva ob jazbecih in supermočeh.

Sem avtorica več inovativnih knjig za otroke, skozi katere otrokom in odraslim kažem pot do samozavedanja, pomagam staršem pri vzgoji in osebnem razvoju, predvsem pa jim želim vlivati vero vase, jih učiti, kako okrepiti vztrajnost, odločnost in samozavest.

Čutim, da je moja pot prižigati lučko pri starših, ker s tem prižgemo luč prihodnosti.
Alex Pin
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor