Kako pomagati otroku, da razvije zanesljiv notranji kompas

Kako pomagati otroku, da razvije zanesljiv notranji kompas

»Preprosto ne verjamem, da se otroci naučijo ravnati kot je prav zgolj z objemi. Edini razlog, zakaj sem zmeraj naredil domačo nalogo je ta, da sem se bal kazni, če bi domov prinesel slabo oceno.« – Matjaž

Res je. Otroci potrebujejo naše objeme, toda samo objemi jih ne naučijo narediti tisto, kar je prav. Kako potem otroci razvijajo notranji kompas?

Starševski vzor

Ko starši prevzamejo odgovornost za svoja dejanja, ko se opravičijo, ko nadzirajo svoja čustva, ko se do drugih, vključno s svojimi otroci, vedejo spoštljivo, ko si prizadevajo za pravo stvar, tudi če se morajo zato marsičemu odpovedati ali marsikaj žrtvovati – potem se tudi otroci naučijo ravnati enako. Naučijo se biti odgovorni, naučijo se opravičiti, naučijo se nadzirati svoja čustva, naučijo se do drugih vesti s spoštovanjem, naučijo se slediti pravi stvari, tudi če jih to drago stane.

Seveda jih bo zamikalo, da bi ubrali lažjo pot, in včasih bodo to tudi storili. Toda če so starši resnični vzor integritete in sočutja, se bo otrokov notranji kompas oblikoval po njih.

Starševsko vodenje

Otroci se morajo naučiti, da življenje ni zmeraj lahko, da pridejo težki trenutki in da se bodo slej ko prej znašli pred težkimi izbirami. Vendar se ne glede na vse, zmeraj splača narediti tisto, kar je prav, ne tisto, kar je lažje v danem trenutku. Storiti pravo stvar zahteva od človeka več odrekanja, več energije, več časa. Toda na koncu prinaša tudi večje zadovoljstvo.

Otroci konstantno sprejemajo težke odločitve: ali se naj zlažem glede svoje starosti, da bom dobil cenejše vstopnice za zabaviščni park, ali naj odpovem zmenek s prijateljem, ker me čaka nekaj bolj razburljivega, ali naj plačam za popravilo sestrine igrače, ki sem jo polomil, ali je prav lagati staršem in učiteljem, če vem, da nimajo prav?

Namesto da otroka kregate in mu vzbujate slabo vest zaradi odločitve, ki jo je sprejel, izkoristite situacijo kot priložnost za učenje. Povejte mu, da se vsi kdaj znajdemo v skušnjavi in da ljudje radi delujemo po liniji najmanjšega odpora. Vendar to ni zmeraj dobro in prav. Pomembno je, da se potrudimo po najboljših močeh. Izkažite razumevanje in sočutje. Vprašajte ga, kako se je ob svoji odločitvi počutil. Ne obsojajte ga, samo poslušajte.

Družinske navade in način reševanja težav

  • če starši spoštujejo otrokova čustva in prepričanja, se otrok nauči zaupati sam sebi in se zna postaviti zase
  • če starši namesto kaznovanja izberejo taktiko, da mora otrok sam popraviti oz. urediti situacijo, ko ga polomi, potem se bo otrok naučil, kako po napačni presoji stvari spet postaviti na svoje mesto
  • če starši sprejmejo otrokove burne reakcije z mirnostjo, potem se otroci naučijo, da je čustva in vedenje mogoče odgovorno nadzirati

Kar otrok živi, to se bo naučil početi v življenju. Notranji kompas se razvija vsakodnevno, preko odnosov in vzdušja v družini.

Našteti primeri so pravzaprav učenje, kako delovati pravilno. Verjamem, da je tudi Jack, citiran na začetku članka, ki je govoril o kazni kot o motivaciji, dejansko imel v mislih, kako otroku pomagati, da sam pride do prave odločitve.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor