Palačinkarija

Pri nas naravnost obožujemo palačinke. Na jedilniku jih imamo vsaj enkrat tedensko, če pa se slučajno znajdejo na krožniku še v vrtcu, se Blažka in Jerneja prav nič ne pritožujeta. Poleg tega, da so fantastičnega okusa, so tudi hitro pripravljene. Pa še sestavine imamo vedno pri roki.

Kar se tiče kuhanja, nisem ravno specialistka, a se rada sučem po kuhinji. Sploh, če se pripravlja kaj sladkega. Kot na primer palačinke! Tukaj je recept, po katerem jaz delam palačinke:

V skledo damo jajca tri
in mešamo, da se jim zvrti.

Posujemo jih z moko,
dolijemo še mleko.

Lahko še posolimo
ali s sladkorjem obogatimo.

Če masa je preredka,
preveč smo vlili mleka.

Dosujmo zopet moko
in mešajmo z roko.

Maso v ponev zlijemo,
nato z lopatico obrnemo.

Ko palačinka bo pečena,
na krožnik bo položena,
a tu pojavi se dilema:
»Jo namažemo z marmelado
ali raje s čokolado?«

Dileme prve nismo še rešili,
že ne vemo pri drugi,
kako bi se odločili:
»Moramo palačinko zviti
ali na trikotnik preložiti?«

Pa tako smo sklenili,
da marmeladno bomo zvili,
čokoladno preložili
in kar z obema se mastili.

In kako zgleda ta kuharija pri meni? V skledo dam tri jajca in rahlo solim. No, ne dam celih jajc. Prej jih seveda ubijem. Grrrr, kako se to čudno sliši. Skratka, rumenjak in beljak brez jajčne lupine. Z metlico mešam tako močno, da me začneta boleti tački. Nato vsujem malo moke in se potrudim, da je je več v skledi, kot raztresene po celi kuhinji. Dolijem še malo mleka. Nekaj v skledo, nekaj pa v skodelico za moj trebušček. Jah, tudi kuharica se mora okrepčati. In nato zopet mešam. Pa dodam še malo mleka. Nato še malo moke, ker je preredko. In ker je zdaj pregosto, dolijem še malo mleka … In tako dodajam moko in mleko dokler ne dobim primerne gostote. Zdaj pa počivat. Masa za palačinke v hladilnik, jaz pa na kavč.

Ko smo vsi spočiti, pripravim ponev za palačinke, kanček olja in prižgem štedilnik. Z zajemalko zlijem maso na vročo ponev. Ko se palačinka spodaj lepo zapeče, jo z lopatko nežno ločim od ponve, nato pa primem ponev za ročaj, jo zazibam naprej in nazaj in vržem palačinko visooooooko v zrak. Ko razmišljam, da bi že morala prileteti nazaj v ponev se spomnim, da imamo sveže prepleskan strop. Masten madež od palačinke mu ne pristaja najbolje in tudi ati najbrž ne bo vesel. Upsi! Naslednje palačinke bom raje obračala kar z lopatko.

Ko so palačinke pečene, ostane le še izbira nadeva. Jaz imam najraje čokolado. Ampak, ali ste vedeli, da super pašeta skupaj jagodna marmelada in čokolada? Hja, tudi z majonezo in salamo so palačinke odlične. Jaz palačinke vedno zvijem. Se mi zdi, da so tako okusnejše, kot če so preložene na trikotnik. Uh, samo lušte sem si naredila. Šibam pojest eno. Ali dve. Morda tri, saj so bolj majhne …
Se beremo.

Škrip-škrap do takrat!

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor