Kdaj je čas za prvi obisk zobozdravnika?

Svetovno združenje pediatrov svetuje, da otroka na prvi obisk zobozdravnika pripeljete okoli njegovega prvega rojstnega dne.

Čim prej začnete s pregledi, več možnosti je, da preprečite morebitne probleme, saj otroci z zdravimi zobmi lažje žvečijo hrano, se naučijo govoriti razumljivejše in se smejijo bolj samozavestno.

Kdaj je čas za prvi obisk zobozdravnika?

Kako odpraviti strah pred zobozdravnikom?

Bolj zgodaj kot otrok začne spoznavanje z zobozdravnikom ali zobozdravnico, lažje ga boste navadili na misel, da je odhod k zobozdravniku rutina, ne pa bolečina in strah.  Bodite otroku vzgled in otroku dajte vedeti, da je zobozdravnik prijatelj in odhod tja prijeten.

Če začnete z obiski zobozdravnika pravočasno, bo zobozdravnik opravil le kontrolo, prijeten razgovor in fluorizacijo zob.

Kdaj lahko začnemo otroku umivati zobe?

Prvi zobki običajno začnejo rasti nekje med 6. in 8. mesecem starosti. Takoj ko zobje pokukajo na plan, je čas, da jih začnete čistiti. Najboljše je, da zjutraj in zvečer zobke vašega otroka obrišete s pomočjo čiste gaze. Zobna ščetko pa lahko začnete uporabljati šele po dopolnjenem enem letu starosti.

Na začetku, dokler otrok še ne zna držati ščetke, mu zobke umivajte vi. Ko pa bo otrok postajal samostojnejši, bo to počel sam. Seveda nekaj časa pod nadzorom (da ne bi na ščetko iztisnil preveč paste za zobe ali namesto umivanja požiral pasto). Priporočljivo je, da na zobno ščetko iztisnemo za zrno graha zobne paste in da po umivanju zob usta dobro izperemo s svežo vodo.

Kdaj je čas za prvi obisk zobozdravnika?

Kakšno pasto za umivanje otroških zob izbrati?

Najpomembnejše je, da izberete otroško pasto za zobe, ki je odobrena in priporočena s strani združenja stomatologov. Poleg tega nikar ne pozabite, da se zobna pasta, ki vsebuje fluor lahko uporablja šele od dopolnjenih dveh let starosti otroka. Do takrat pa lahko otroške zobke čistite z vodo in ščetko z mehkimi ščetinami.

Ali se na mlečnih zobeh lahko pojavi karies?

Seveda se karies lahko pojavi – že takoj po pojavu mlečnih zob. Karies običajno povzroči nemalo težav vašemu otroku, saj pri jedi in pitju občuti bolečino. Zato lahko otrok tudi slabše napreduje. Pri dojenčkih in zelo majhnih otrocih je karies običajno posledica sladkih pijač, ki jim jih dajemo za piti preko stekleničke, po cuclju.

Ali je potrebno mlečne zobe popravljati?

Ko je otrok še majhen, je težko narediti kakšen stomatološki poseg. Seveda je potrebno karies odstraniti z ostrim ročnim instrumentom in zobek zaplombirati. Vse to s ciljem, da se mlečni zobek zadrži v otroških ustih čim dlje.

Je nezdrave mlečne zobe potrebno izruvati?

Ne, pač pa jih je potrebno popraviti. Mlečni zobje so čuvaji prostora za postavitev stalnih zob. Otroci, ki prezgodaj izgubijo mlečne zobe imajo nezadostno razvito čeljust, v katero se kasneje ne morejo namestiti vsi stalni zobje.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

mojabeba

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor