Mamicam samih fantov

Sem mama samih fantov. Nobene hčerke. Samo trije čudoviti sinovi. Zaradi tega dejstva sem vedno poslušala komentarje kot:

  • Trije fantje …vau … moraš biti pa utrujena.
  • Trije fantje. (pritajeni smeh) Žal mi je zate.
  • Sin je tvoj sin, dokler ga ne vzame žena. Hčerka je tvoja hčerka celo življenje.
Mamicam samih fantov
Foto : Dave Bonta

Rada sem mama fantov in vem, da ljudje nočejo biti hudobni, zato me takšni komentarji običajno ne motijo. (No, razen morda zadnji … kdo bi si sploh kdaj želel razmišljati, da njihov otrok nekega dne gre in se ne vrne več? Kakšna grozljiva misel). Kakorkoli, te opazke niso ravno očarljive in spodbudne.

Nedolgo nazaj sem dobila komentar o mojih fantih, ki mi je kar naprej donel po glavi, dokler mi ni sedel globoko v srce. Počutila sem se, kot da ne bi mogla biti bolj blagoslovljena kot mama treh sinov. S svojo družino smo zajtrkovali v babičinem domu za starejše občane. To je bil normalen družinski kaos. Z možem sva pomagala najinim sinovom pri nalaganju hrane na krožnik. (“ne, ne moreš nalagati samo krofov na svoj krožnik.”). Ves čas smo vstajali in se usedali nazaj za mizo, ker smo neprestano hodili po še. Počistili smo politi pomarančni sok. In potem je nekdo zmotil ta naš kaos.

Ena od tam stanujočih je pristopila k naši mizi in mi rekla “kako lepe fante imate”. Obotavljala se je, ali bi še kaj povedala ali ne in na koncu dejala “tudi jaz imam tri sinove in to obožujem. Tako dobro skrbijo zame.” To je povedala s tako velikim zadovoljstvom in ponosom in dodala, kako lepo ravnajo z njo. Modrost njenih 90+ let in strast v njenem glasu, ko je govorila o svojih sinovih, sta vzburili moja čustva. Pogovor je zaključila s trditvijo “oni bolje skrbijo zame kot bi katerakoli hčer kdajkoli lahko. Tako srečna sem, da imam tri sinove.”

Njene besede so bile lepe in očarljive.

Če o tem razmišljam, lahko tudi svoje fante vidim do mene čudovite, če bi se nekega dne znašla na njenem mestu.

Že sedaj imajo vse vrste moči super junakov. Vem, da bodo vedno moji zaščitniki.

Jaz sem njihova najljubša punca in to mi vsak dan povedo na veliko različnih načinov. Kako sijajno bi bilo, da bi me trije sinovi vedno obiskovali, ne glede na to,  koliko bom stara? To bi moralo biti odlično za ego.

Mi bo res treba še kdaj sami odpreti vrata, ko pa bodo ves čas ob meni? Vedno bodo z mano ravnali kot s kraljico.

Morali bi videti nekaj stvari, ki so jih zgradili iz lego kock ali kako so taktično postavili svojo vohunsko napravo okoli hiše, da bodo natančno vedeli, kaj se dogaja. Zame so to znaki briljantnih možganov bodočih odraslih, ki bodo sposobni skrbeti za svojo mamo.

In kakšno energijo imajo moji sinovi? Zagotovo imajo dovolj energije, da bo zadostovala za celo življenje. Mislim, da jih ne bi mogla iztrošiti, tudi v moji pozni starosti ne, ko bom postala sitna in ukazovalna. Vedno bodo imeli dovolj energije, da bodo poskrbeli zame.

Ko je gospa iz doma upokojencev odšla proč, sem ji zaklicala, “Hvala za to, kar ste mi povedali.” Obrnila se je in najine oči so se srečale. Izmenjali sva si tisti pretkani pogled, ki ga edino matere samih sinov razumejo in se povezali preko dveh generacijskih prepadov.

Cheryl, mati samih fantov. Da, verjamem, da sem zadela terno.

Ocena:
[Skupaj: 13 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor