Kaj morate vedeti, preden daste otroku pametno napravo v roke

Zagotovo ste se že kdaj znašli v situaciji, ko se otroku niste mogli stoodstotno posvetiti in ste se zaradi tega odločili, da tablica ali pametni telefon začasno “odigra” vlogo varuške in otroka za nekaj časa zaposli.

Kaj morate vedeti, preden daste otroku pametno napravo v roke

Preden vam otrok odhiti v svet aplikacij, igric, risanih filmov, bi bilo dobro razmisliti o nekaterih stvareh:

Potrebno je omejiti čas

Prvo in najpomembnejše je omejiti čas, ki ga otrok preživi v navideznih, animiranih in ostalih svetovih. Uporabite zdrav razum in uporabo tablic ali pametnih telefonov spremenite v občasno spodbudo ali nagrado.

Letalski način dela (delo brez povezave)

Priporoča se, da otroci niso povezani na internet, medtem ko uporabljajo te naprave, vendar je to večinoma odvisno od odločitve starša in starosti otroka, se pravi od vrste vsebine, za katero želite, da je dostopna vašim otrokom. “offline” način pomeni tudi zmanjšanje sevanja teh naprav.

Seznaniti otroka z napravo

Pomembno je, da otrok približno razume, kakšna naprava je to in da je ne razume kot predmet, za katerega bi moral preveriti, kako daleč lahko leti. Vendar pa je za vsak primer vašo napravo dobro vsaj malo zaščititi z zaščitno folijo za zaslon ali s kakšnim ohišjem, da jo zaščitimo pred praskami in padci.

Vsebina za najmlajše

Dobro bi bilo namestiti vsebino, ki bi bila zanimiva vašemu otroku. Seveda obstaja obilica aplikacij s priljubljenimi liki iz risank, logično-didaktičnih igric in podobno. Veliko aplikacij je brezplačnih, imajo brezplačno predstavitveno različico ali pa so na razprodaji. Tudi tukaj imata pomembno vlogo zdrava pamet in starost otroka, kateremu je potrebno prilagoditi dosegljivo vsebino. Vsekakor preverite, katere oz. kakšne aplikacije nalagate. S kratkim preverjanjem boste prepoznali, kateri starosti so namenjene aplikacije in kaj je primerno za vašega otroka.

Bonus za lastnike iNaprav

V nastavitvah pojdite v Splošno in pote v Omejitve. Tam lahko vpišete PIN in onemogočite dostop do določene vsebine, aplikacij ali opravil, kot so Safari, nakupi v aplikacijah ali brisanje aplikacij (vsekakor vključite to zaščito, da vam aplikacije ne bi čudežno izginjale iz naprave – vendar pa brez skrbi, aplikacije vedno lahko brezplačno naložite nazaj,  vse dokler uporabljate isti uporabniški račun).

Če ste naložili novo aplikacijo in imate namen pustiti vključen prenos podatkov ali WiFi, vsekakor ponovno zaženite  napravo, saj je drugače možno še nekaj časa prevzemati (brezplačne in plačljive) aplikacije brez vnašanja gesla.

Netokracija

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor