Pozor: kako wc školjka uničuje vaše zdravje

Tisoče let so vsa ljudstva osnovno fiziološko potrebo, praznjenje črevesja, opravljali na naraven način, v čepečem položaju. Zagotovo niso poznali današnjih bolezni črevesja, kot so hemoroidi, zaprtost, rak črevesja in Chronova bolezen. Potem pa je moderna tehnologija kot strela z jasnega začela prinašati spremembe v vsa življenjska področja in tako tudi v naše kopalnice.

Pozor: kako wc školjka uničuje vaše zdravje

Pojavile so se moderne wc školjke, na katerih lahko sedimo in z njimi številne zdravstvene težave. Tako v današnjem modernem času in ob naših luksuznih navadah čepenje med opravljanjem velike potrebe velja za staromoden in neudoben položaj. Žalostno je, da je tako, kajti po najnovejših raziskavah naj bi bil prav sedeči položaj med opravljanjem potrebe odgovoren za številne današnje bolezni.

Sodobni WC-ji prinašajo bolezni

V izraelskem časopisu Journal of Medical Sciences je bila objavljana študija o tem, da je prav sedeč položaj med opravljanjem velike potrebe razlog za visoko stopnjo obolenj, kot so:

  • hemoroidi
  • vnetje črevesja
  • rak debelega črevesja
  • bolezni medenice
  • Chronova bolezen

Znanstveniki pravijo:”Frekvenca bolezni črevesja (hemoroidi, zaprtost, vnetje slepega črevesa, polipi, ulcerozni kolitis (kronično vnetje z razjedami na sluznici debelega črevesa in danke), sindrom razdraženega črevesa) je podobna kot pri južnoafriških belcih in pri populaciji bogatih zahodnih držav. V ruralnih območjih, s tradicionalnim načinom življenja, so te bolezni zelo redke in skoraj nepoznane.”

Zakaj sedenje na wc školjki ni dobro?

Klasičen način praznjenja črevesja, to je sedeč na wc školjki, je nenaraven položaj, ki za potiskanje vsebine iz črevesja zahteva uporabo trebušne prepone in nepotrebno napenjanje.

Med praznjenjem črevesja v čepečem  položaju pa stegna pritiskajo na trebuh, kar olajša praznjenje in zmanjša potrebo po napenjanju.

V čepečem položaju pride do korekcije rektuma, kar omogoča enostavnejše in temeljitejše praznjenje črevesja, medtem ko opravljanje potrebe v sedečem položaju ne omogoča tega, da bi se črevo lahko popolnoma izpraznilo. In rezultat je pogostejša potreba po uporabi WC-ja.

Velikokrat lahko vidimo otroke počepniti, ko jih prime potreba, saj svoje potrebe rešujejo s pomočjo instinkta. Zato se lahko iz vedenja otrok naučimo, da je instinktivna reakcija tudi najnaravnejša in največkrat tudi najboljša možna reakcija človeka. Med opravljanjem potrebe vsi majhno otroci enostavno počepnejo, da bi izpraznili svoje črevo, a je pri odraslih ta naraven vzgib žal potisnjen v drugi plan.

Veliko raziskav je bilo opravljenih in mnoge med njimi so potrdile, da je opravljanje potrebe čepe enostavnejše in bolj zdravo.

Izraelski zdravnik, Dov Sikirov, je v časopisu Digestive Diseases and Sciences objavil raziskavo o boleznih prebavnega sistema in prednostih čepenja.

Študija je bila opravljena na 28 zdravih ljudeh, prostovoljcih, ki so bili razporejeni v tri različna stranišča.

V prvi skupini so prostovoljci uporabljali školjko standardne višine 41 cm, v drugem stranišču je bila školjka spuščena na višino 31 cm, v tretjem pa je bila možnost opravljanja potrebe v čepečem položaju.

S pomočjo digitalnega odštevalnika so merili čas, potreben za popolno izpraznjene črevesa.

Dr. Sikirov je odkril, da so prostovoljci, ki so potrebo opravljali v čepečem položaju, potrebovali le 51 sekund, tisti, ki pa so uporabljali standardno školjko, so potrebo opravili šele po 130 sekundah.

Glede na te podatke je zaključil, da obstaja povezava med položajem telesa in težavami s praznjenju črevesja.

Sodobni WC-ji prispevajo k razvoju hemoroidov

Hemoroidi nastanejo zaradi vnete vene spodnjega dela debelega črevesa in anusa, lahko pa tudi kot posledica naprezanja med opravljanja potrebe, še posebej pri ljudeh, katerih blato je trše.

Zaradi sedečega položaja med opravljanjem potrebe se črevesje slabše in počasneje prazni. Takšen položaj zahteva tudi več naprezanja.

Za razliko od sedečega položaja je opravljanje potrebe v čepečem položaju veliko hitrejše in enostavnejše, naprezanje pa skorajda ni potrebno.

Sedeč položaj poslabšuje vnetja črevesja

Sedeči položaj med opravljanjem potrebe zateguje mišico Puborectalis, kar onemogoča popolno izpraznjene črevesja. Vsebina, ki ostaja v črevesju, omogoča razvoj infekcij, kar pa povzroča vnetja in lahko privede celo do karcinoma črevesa.

Chronov sindrom je kronična avtoimunska bolezen črevesja, pri kateri imunski sistem organizma napada lastni prebavni sistem. Umešča se v skupino IBD – inflammatory bowel diseases (vnetne črevesne bolezni).

Avstralski raziskovalec Wallace Bowles je svoje raziskave posvetil potrditvi o povezanosti med zdravjem ljudi in načinom, kako opravljajo potrebo.

Njegova odkritja so sledeča:’ ‘Izkazalo se je, da vnetne črevesne bolezni reagirajo na praznjenje črevesja v čepečem položaju. Osebe s Chronovo boleznijo so potrdile znatno izboljšanje po nekaj tednih, sčasoma pa so izginili celo vsi simptomi te bolezni.”

Okužbe sečil

Tako kot za temeljito praznjenje črevesja, je tudi za popolno praznjenje mehurja čepeči položaj najboljši. Pri ženskah je pretok urina močnejši in lažji, ko urinirajo v čepečem položaju. V sedečem položaju se mehur nikoli popolnoma ne izprazni, zadrževanje urina pa lahko privede do razmnoževanja bakterij in posledično okužbe sečil.

Vpliv na srčni napad

Ste vedeli? Veliko število srčnih napadov in smrtnih primerov se zgodi prav v kopalnicah.

Izraelski zdravnik Berko Sikirov je več kot 10 let preučeval posledice prekomernega naprezanja med opravljanja potrebe v sedečem položaju. Objavil je članek, v katerem govori o veliki tesni povezanosti med naprezanjem in srčnim napadom. Glede na članek so bolniki, ki trpijo zaradi akutnih koronarnih bolezni, še posebej ogroženi.

V članku je dr. Sikirov pojasnil, kako se naprezanju lahko izognemo z opravljanjem potrebe v čepečem položaju, saj tako naprezanje zmanjšano na minimum.

Menstrualne težave in toksični šok (TSS)

Medtem ko ženska opravlja fiziološko potrebo v čepečem položaju, je celotna medenična votlina pod pritiskom. Tako se olajšano prazni mehur ali vsebina iz maternice v času menstrualnega cikla.

V sedečem položaju pa zaradi pomanjkanja ”naravnega stiskanja” en del menstrualne tekočine ostane v maternici, odvisno glede na velikost in stanje materničnega vratu. Kot posledica daljšega zadrževanja krvi se v maternici v večji količini razvijajo bakterije Staphylococcus aureus, katerih posledica je lahko toksični šok (TSS).

Japonci še vedno v čepe

Zanimivost, povezana z uporabo pručke za WC, prihaja iz Japonske.

Vsi vemo, da je Japonska tehnološko zelo napredna država, a pručka za WC je pri njih nepogrešljiv del kopalniške opreme, še posebej pri starejši populaciji. Poleg zdravstvenih in higienskih prednosti, ki jih prinaša čepeč položaj, ga Japonci obožujejo tudi zato, ker jim ”prihrani na času”.

Zanimivo in modro je njihovo pojasnilo: ”Zahvaljujoč čepenju tekom opravljanja velike potrebe, je čas, ki ga porabimo za fiziološke potrebe, znatno skrajšan, kar nam omogoča znatno več časa za opravljanje drugih obveznosti in za druženje s sorodniki in prijatelji.”

WC pručka

Da bi lahko prakticirali opravljanje velike in male potrebe čepe, vam ni treba plezati na WC školjko ali renovirati kopalnice. Namesto tega lahko telesu nudite položaj, ki je podoben čepenju, tako da med sedenjem na WC školjki pod noge postavite posebno pručko za WC.

WC pručka je revolucionaren proizvod, katerega dizajn je namenjen improvizaciji klasičnega čepečega položaja. Zahvaljujoč WC pručki so kolena med sedenjem na WC-ju dvignjena dovolj visoko, s čimer telo spravimo v položaj čepenja. To omogoča hitro in enostavnejše ter temeljitejše praznjenje črevesja.

WC pručka je narejena iz vzdržljivega materiala in oblikovana tako, da podpira celotno telesno težo (tako otrok kot odraslih). WC pručka je tako lahko elegantna rešitev za vašo kopalnico.

Melita

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor