Ne kričite na otroka, naj kričijo posledice

Postanimo takšni starši, kakršne naši otroci resnično potrebujejo. Vsak otrok želi sijajne in najboljše starše. Sijajni starši niso tisti, ki se oblačijo po zadnji modi, niti ne tisti, ki dopuščajo otroku, da počne, kar želi. Otroci si želijo takšne starše, ki znajo nadzirati svoje čustvene reakcije v situacijah, ko otrok izgubi nadzor. Umirite se, zadihajte … in preberite dalje. 🙂

vzgajajmo-otroka-brez-kricanja-2

Kričanje na otroka

Nikomur ni všeč, da se nanj vpije oz. kriči. Zakaj bi potem starši dvigovali glas na svojega otroka? Mar na ta način sproščamo stres, izkazujemo superiornost ali tiči razlog kje drugje?

Kričanje lahko otrokom povzroči dolgotrajne škodo in težave, še zlasti, če je kričanje značilna lastnost in navada staršev in se dogaja že več let.

Obstajajo trije zelo dobri razlogi, zakaj starši ne bi smeli kričati na otroke.

Kričanje postavlja otroka v obrambni položaj

V takšni situaciji se otroci počutijo nemočne. Da bi se zaščitili (kar je prva in naravna reakcija), se lahko zgodi, da otroci začnejo lagati in to navado uporabljati tudi potem, ko odrastejo, kar bi vplivalo na njihovo življenje v prihodnosti, odnose v družini, s prijatelji in sorodniki. Da bi se izognili jezi in kričanju svojih staršev, se bodo otroci zatekli k laži, da bi prikrili nekaj, kar bi lahko razjezilo njihove starše.  Otrok, kateremu je tak način obrambe – z lažjo, postal navada, bo lagal tudi učiteljem, prijateljem in, kar je najhuje, lagal bo tudi samemu sebi.

vzgajajmo-otroka-brez-kricanja-1

Kričanje otroka zmede

V takšni situaciji se otroci zmedejo, ker ne vedo, kaj so naredili, da so izzvali takšno reakcijo staršev. Glede na to, da se otroci takrat počutijo odgovorne za jezo starša, ki predstavlja avtoriteto, se lahko pojavijo občutki jeze in užaljenosti, lahko pa se pojavi tudi občutek žrtve. Zaradi tega se lahko otrok zapre vase in postane zadržan.

Kričanje otroka straši

Prav tako, kot katerikoli drugi skrajni način kaznovanja (vključno z zlorabo), tudi kričanje otroka navdaja s strahom. Ne samo, da otrok občuti strah, temveč tudi to, da je preveč pod nadzorom, zato posledično občuti, da sam nima kontrole nad svojim življenjem. Pogosto se zgodi, da se takšni otroci, ko odrastejo, izogibajo vsakemu nadzoru (ali vsemu, za kar smatrajo nadzor), na ta način začnejo v resnici nadzirati sami sebe.

Otroci redko razumejo obnašanje starša. Nimajo pojma, kaj se dogaja v glavi njihovega starša, niti ne morejo razumeti, kaj pomeni skrbeti za družino. Otroci so nedolžna bitja, ki pričakujejo in si zaslužijo ustrezen človeški pristop, ki jim bo pomagal, da postanejo učinkoviti člani skupnosti in njihove lastne družine v prihodnosti.

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100

Otroci potrebujejo lastni prostor

“Ne” je priljubljena beseda vsakega dvoletnika, saj oni na takšen način razvijajo svoj prostor. Otrok potrebuje:

  • fizični prostor; kotiček za igranje v dnevni sobi ali svojo sobo
  • socialni prostor; biti sam ali v družbi
  • emocionalni prostor; pravico do občutkov, kot tudi pravico do zasebnosti v kopalnici

Spoštujmo njihov prostor. Preden vstopimo v njihovo sobo, potrkajmo. Če želimo kaj vzeti, vprašajmo otroka, če dovoli …, na ta način bo tudi on spoštoval naš prostor.

vzgajajmo-otroka-brez-kricanja

Metanje rokavice

Otroku ni čisto jasno, kje se zaključuje njihov prostor in začenja vaš. Pričakovati morate, da bo zaradi tega poskušal svoj prostor razširiti. Morate jim natančno pokazati, kje se konča njihov prostor – postaviti jim morate meje. Vaš otrok vas preizkuša, ker bi se rad prepričal, če ste dosledni in neomajni. Sebe morate postaviti na mesto tistega, ki ima avtoriteto. Otroci želijo, da jim starši popuščajo, hkrati pa želijo, da jim postavijo meje. Želijo, da so njihovi starši močnejši od njih, saj se lahko samo tako počutijo varne.

Naj kričijo posledice

Vse naše odločitve imajo posledice. To je osnovna življenjska resnica. Bolj ko otroke soočamo z majhnimi posledicami za majhne prekrške, manj bodo delali velike prekrške, ki bi zahtevali velike posledice.

Nikoli se ne odločite za posledico, katero je vam težje izvesti kot otroku prenašati. Izvajanje discipline je vedno zamudno. Izberite samo tiste posledice, ki ste jih pripravljeni izvesti.

 

Ocena:
[Skupaj: 14 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor