To je kazen, ki deluje tudi pri najbolj nemirnih otrocih

Veliko staršev se odzove na slabo obnašanje svojih otrok tako, da jim vzamejo igračke, omejijo jim druženje ali jih pošljejo v kot. Vendar za otroke z močno voljo, kot sem bila tudi jaz, ni niti ena od teh metod delovala.

To je kazen, ki deluje tudi pri najbolj nemirnih otrocih

Nedavna raziskava o telesnem kaznovanju je pokazala, da starši veliko pogosteje tepejo otroke, kot bi si mislili. Najpomembnejša ugotovitev raziskave je ta, da je fizično kaznovanje otrok neučinkovita metoda vzgoje. Glede na to, da je 73% otrok po tem, ko so jih dobili po riti, čakalo manj kot 10 minut, da so se ponovno neprimerno vedli, je ta raziskava potrdila, da tepež ni ravno najučinkovitejši način discipliniranja.

Kaj pa je?

»Veliko staršev se odzove na slabo obnašanje svojih otrok tako, da jim vzamejo igračke, omejijo jim druženje ali jih pošljejo v kot. Vendar za otroke z močno voljo, kot sem bila tudi jaz, ni niti ena od teh metod delovala«, pravi Rheney Williams v svojem članku, objavljenem v Washingtonpost-u.

»Kot mnogi otroci z ADHD, je bila tudi Williamsova otrok, ki je vragolije počela zaradi dolgočasja, zato jo je bilo potrebno z nečim zaposliti.« Na srečo je moj oče to zelo zgodaj spoznal. Razvil je svoj disciplinski sistem, ki je dal takojšnje rezultate in mi je dolgoročno prinesel blaginjo«, piše Rheney.

Ker je bil njen oče visoko usposobljen vojni veteran in kirurg, so mu njegove izkušnje pri posebnih enotah pomagale, da uporabi nekatere neobičajne metode pri vzgoji.

»Nisem bila ravno srečna, ker sem bila edina petletnica v kraju, ki je imela inšpekcije sobe in ki je morala vse svoje igračke zložiti in pospraviti točno na svoje mesto, preden sem lahko šla ven. To, da me je silil brati enciklopedijo vsakič, ko sem začela noreti po hiši, je bilo nekaj najboljšega, kar je lahko naredil.«

Strogi oče je izbral pojem iz enciklopedije in rekel »Nauči se vse o tem, kasneje te bom izprašal«. To je bila kazen v smislu, da je morala v trenutku prekiniti tisto, kar je počela, njegov cilj pa je bil, da ji odvrne pozornost in ji da umski izziv.

In delovalo je. Razen tega, da ji je očetova metoda pomagala spremeniti obnašanje, ji je dala tudi to, da je vzela v roke knjigo, ko ji je postalo dolgčas. To je bilo seveda pogosto in metoda je delovala. Postala je odvetnica in pisateljica široke kulture, z ogromno »enciklopedijskega« znanja.

To je kazen, ki deluje tudi pri najbolj nemirnih otrocih

Še ena dobra stran takšne kazni je, da ima otrok nadzor nad svojo situacijo, ker je samo od njega odvisno, koliko časa traja izvrševanje naloge.

Williamsova ponuja današnjim staršem nekaj idej, kako lahko to metodo prilagodijo za tako imenovane moderne otroke.

  1. Oblikujte igro iskanja in odpravljanja pravopisnih in slovničnih napak
  2. Dodelite nalogo kot je:«Preberi nekaj o psih in se nauči našteti in opisati pet različni pasem.«
  3. Dajte jim izziv v obliki vprašanja: »Kdo od vas lahko mami pove največ stvari o levih?«

Če iz kazni naredite neke vrste igro, boste otroka odvrnili od slabega obnašanja, poleg tega jim boste nudili tudi intelektualno spodbudo, kar jih bo osvobodilo dolgočasja, ki je razlog za vragolije, zaključuje Williamsova.

Washington Post

 

Ocena:
[Skupaj: 38 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor