Se znajo učiti?

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Se znajo učiti?

Piše Lea Čerin

Leži na postelji. Uči se. Pred sabo ima odprt učbenik in bere – potiho. Vmes glasno ponovi, kar je prebral-a. Zvezka ob sebi nima, prav tako v rokah ne drži svinčnika, ampak z mehko žogico udarja ob steno. Iz mobilca se sliši moderna glasba. Pri sebi ima plastenko energetske pijače. V sobi je vonj po zatohlem.

»Kako se učiš?«
»Ležim na postelji in berem. Če me zalotijo, da sem na postelji, grem za mizo.«
»In kako si zapomniš tisto, kar prebereš?«
»Tako, da berem toliko časa, dokler si ne zapomnim.«

Memoriranje ali učenje na pamet ni učinkovito učenje, razen če gre za pesem oz. deklamacijo. Predvsem pa je memoriranje pasivno učenje, ki ne ostane za dolgo. Ponavadi ga v tistem hipu, ko podatka ne potrebujemo več, pozabimo.

Če želimo, da se učna snov oz. znanje vtisne v dolgotrajni spomin (ostane v spominu za dlje časa; ni pa nujno, da za vedno), moramo pri učenju uporabiti aktivne metode. Samo branje pri večini otrok ni dovolj. Aktivno učenje vključuje poleg uporabe asociacij, zgodb, rim, giba, simbolov, slik … tudi odmore in poznavanje samega sebe.

Kako se otrok uči, ali se zna učiti? Mu ustreza učenje na postelji ali ga uspava? Mu ustreza učenje za mizo ali mu je bolje na tleh? Je raje na stolu ali na žogi za sedenje? Mu je ob učenju dolgočasno? Se uči več ur, pa se zdi, da zna isto kot prej? Katera metoda se je izkazala za učinkovito? Zakaj se uči? Kako se motivira?

Ali upošteva svoj učni stil ali še bolje, vse tri (vidni, slušni in gibalni)? Učenje je namreč bolj učinkovito takrat, ko se povezujeta leva in desna možganska polovica. To dosežemo takrat, ko pri učenju uporabljamo več učnih stilov.

Kako? Da v besedilo (oz. učenje) vključimo slike/simbole, se posnamemo in poslušamo ter vključimo še gibe. Se zdi zapleteno?

Vprašanje za vas: kako bi otroku razložili razliko med abscisno in ordinatno osjo (matematika) na enostaven način?

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Lea Cerin

Sem žena in mama trem deklicam ter ustanoviteljica Rumene hiške. Otrokom in staršem svetujem pri učenju, da bo le-to učinkovito in zabavno. Vsak otrok ima svoj naravni način učenja. Če ga pri učenju upošteva, je le-to bolj uspešno. Če so otroci pri učenju bolj uspešni, pa so tudi bolj zadovoljni sami s seboj. Cilj Rumene hiške je otroke naučiti predvsem samostojnega učenja, na sebi lasten in zabaven način.

Dodaj odgovor