3 stvari, ki jih lahko narediš, ko nehaš kričati

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

3 stvari, ki jih lahko narediš, ko nehaš kričati

Piše mag. Ana Bešter Bertoncelj, psihoterapevtka in Imago terapevtka

Na ta del veliko staršev pozabi, pa je izredno pomemben za dober stik in odnos z otrokom.

Opraviči se

Kadar iztirimo, prekinemo stik z otrokom. Opravičilo je en način, da popravimo stik. Na ta način tudi otroke učimo z zgledom, da vsi delamo napake in da se lahko opravičimo, če naredimo kar koli, kar lahko prizadene drugega. Ni cilj, da iztirite in se potem opravičite. Cilj je, da se sčasoma naučite, kako čim manjkrat iztiriti in da znate poskrbeti zase, če vidite, da ste pred tem, da boste iztirile. Do takrat, ko boste zmogle boljšo samoregulacijo, pa je opravičilo zelo zaželeno.

Popravi stik

Kadar kričiš ali prekinjaš stik z otrokom, najprej poskrbi, da se boš umirila. Ko si mirna in pripravljena, da spet ustvariš varen stik z otrokom, ga lahko povabiš h igri. Naredita nekaj, kjer se bosta smejala. Lahko se lovita, skrivata, obmetavata s povštri.

Preveri svoja prepričanja

Starši pogosto vidimo otrokovo vedenje kot dobro ali slabo. Namesto tega na njegova vedenja, ki se ti zdijo »slaba«, raje začni gledati kot na vedenja, ki so NESPRETNA ali NEUČINKOVITA. Primer: ko se otrok začne metati po tleh, namesto da to razumeš kot vedenje, kjer te otrok »izziva«, »ti nagaja«, »ne uboga«, je bolj smiselno, da se vprašaš »Katero potrebo otrok skuša zadovoljiti?« in »Kaj ga lahko naučim v tem trenutku?« Na ta način bo tvoj odziv zelo drugačen. Če vidiš, da je utrujen, mu pomagaj, da se spočije. Če vidiš, da ne zmore samoregulacije, mu pomagaj pri tem. Če vidiš, da je frustriran, ker si mu postavila mejo, mu pomagaj čez frustracijo do ponovne adaptacije. Ko to narediš, mu pomagaš, da se uči veščine, ki mu bodo nekoč pomagale, da bo vse to lahko naredil sam, tudi če tebe ne bo več ob njem.

Ana Bešter Bertoncelj

Ana Bešter Bertoncelj

Sem magistra sociologije, ki sem že v svoji magistrski nalogi z naslovom »Povezanost med otrokovo navezanostjo na mater in njegovim socialnim razvojem«, raziskovala odnose in navezanost. Svoje znanje o odnosih sem nadgradila na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kasneje pa sem se dodatno izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist).

Ker me še posebej zanimajo partnerski odnosi, sem tudi Imago terapevtka. Od leta 2006 delam v svoji zasebni praksi s posamezniki, pari in starši. Vodim predavanja in delavnice, zadnje časa pa se vse bolj posvečam vzgoji in delu z mamicami.

Sem avtorica knjige za osebno rast Otrok v meni in otroške knjigice Torta velikanka. Že več let sem kolumnistka v reviji Lady.

Najdete me na FB strani Ljubeča mama.
Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor