Energetske značajske strukture

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Energetske značajske strukture

Vedno bolj se zavedamo pomena zgodnjega razvoja in zgodnji izkušenj, ki vplivajo na naš osebnostni razvoj. Zgodnje izkušnje, količina ustrezne energije definirajo razvoj možganov, psihološkega funkcioniranja, našega notranjega stanja in tudi zgradbo telesa.

Ko govorimo o značajskih strukturah, pravzaprav govorimo o psiholoških značajskih obrambah, ki se formirajo v zgodnjem otroštvu. Od spočetja do konca pubertete vsaka oseba prehaja skozi različne, a pomembne faze psihofizične rasti in razvoja, v katerih mora dobiti določeno vrsto in količino energije. Vsako odstopanje od tega optimuma se v posamezni fazi razvoja odraža v ogrožanju zdravja na vseh ravneh ter sili človeško telo na prilagoditev obstoju v slabih pogojih.

Glede na to, da živimo v nepopolnem svetu, je vsem nam v vsaki fazi rasti primanjkovalo več ali manj (ali pa je bilo preveč) posameznih ključnih dejavnikov. Strukture so naše bolj ali manj uspešne prilagoditve za preživetje v neugodnih pogojih. Tako so značajske strukture nastale kot naša zaščita in posebni programi prilagajanja na neugodne pogoje odraščanja. Nihče izmed nas ni mogel imeti popolnega otroštva in v času v katerem živimo ga je nemogoče zagotoviti svojim otrokom. Tam, kjer je primanjkljaj največji, nastanejo tudi največje sledi in posledice, ki se odražajo kot »dominantna značajska struktura, vendar pri nobeni osebi ne prevladuje samo en tip oziroma ne pripada samo eni strukturi.

Do pojava določenih značajskih struktur pride zaradi slabega pretoka energije. Ta pretok energije pa je lahko moten zaradi pomanjkanja matriksa sedaj ali v otroštvu, stiske ali travme, ki se nam je zgodila ali če so naši straši imeli poškodovan energetski sistem. Energetski sistem se kot »copy- paste« prenaša iz starša na otroka. Zato je čudovita novica in močna motivacija za oskrbo z energijo in delom na sebi tudi to, da kar mi uspemo na energetskem nivoju zaceliti, našim otrokom ne bo treba.

Vsak od nas bi moral v odraslosti narediti presojo ter obdržati vse dobro in koristno, vse ostalo pa v svojo korist in v korist svojih otrok in ostalih ljudi na katere vpliva, izboljšati. V nasprotnem primeru se ti »slabi programi« prenašajo iz generacije v generacijo.

Energetske značajske strukture niso naša identiteta, čeprav delujemo v skladu z njimi. So naše obrambne reakcije telesa, ki so se oblikovale, ko določeni deli možganov še niso bili dovolj razviti. So vzorci obnašanja, ki jih lahko spremenimo, če to želimo in se seveda naučimo, kako.

Ne ostaja boljša ali slabša značajska struktura, temveč samo neozaveščena, nespremenjena, nezaceljena, ki nam škoduje in tista druga, spremenjena, ozaveščena in zaceljena, ki nam prinaša darove in prednosti.

V človeške razvoju poznamo v smislu potrebe po različnih pogojih in energijah pet glavnih faz ter 5 energetskih značajskih struktur:

  • od spočetja do poroda: NEBESNI (shizoidni) TIP
  • od rojstva do konca drugega leta starosti: VEČNI OTROK (oralna značajska struktura)
  • od drugega do četrtega leta starosti: ŽRTEV (mazohistična značajska struktura)
  • od 5-6 ter 11-12 leta starosti: KONTROLOR (psihopatska značajska struktura*)
  • v obdobju pubertete: PERFEKCIONIST (rigidna značajska struktura)

*teh poimenovanj ne smemo mešati s psihološkimi/psihiatričnimi termini in pomeni

Lea & Nina Beznik

Lea & Nina Beznik

Sva sestri in najino poslanstvo je pomagati otrokom in mladostnikom pri premagovanju vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušava reševati različne stiske povezane z družinoiniščemo odgovore na vzgojna vprašanja.

Več informacij na Platea.
Lea & Nina Beznik
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Lea & Nina Beznik

Lea & Nina Beznik

Sva sestri in najino poslanstvo je pomagati otrokom in mladostnikom pri premagovanju vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušava reševati različne stiske povezane z družino in iščemo odgovore na vzgojna vprašanja.

Dodaj odgovor