Očetova vloga med procesom rojevanja in porodom

Očetova vloga med procesom rojevanja in porodom

Ko se vaš predvideni datum poroda bliža, je dobra ideja bodočim očetom predati informacije o prvi, drugi in tretji fazi poroda in ga seznaniti z vsemi potencialnimi zapleti.

Bliža se datum, ko naj bi spoznali svojega dojenčka in najbrž se počutite vznemirjeni in zaskrbljeni obenem. Dojenček bi lahko prišel tudi nekoliko prej, kljub temu, da se po statistiki večinoma rodijo po roku. Bodite pripravljeni in na voljo vse od 36. tedna nosečnosti dalje, obenem pa se pripravite tudi, da bo mogoče trajalo nekoliko dlje. Dnevi bi znali minevati neverjetno počasi, ko čakate v takšnem vznemirjenju.

Preverite, če ima vaša partnerica svojo torbo pripravljeno, če seveda načrtujete, da jo boste peljali roditi v porodnišnico, obenem pa jo povprašajte tudi o porodnem načrtu, če ga še nista sestavila. Ne izgubljajte energije s skrbmi, ampak raje uživajte, preden boste spoznali svojega dojenčka. Obenem pa lahko ta čas izkoristite za to, da poskrbite za dovolj primerne hrane doma in si nekaj obrokov zmrznete za vsak slučaj, če vam bo kdaj primanjkovalo časa.

Občasno bodo prišli lahko tudi lažni alarmi, seznanite se z znaki pravega poroda.

Priprava na (in znaki za) zgodnji porod

Predvsem tiste, ki bodo starši postali prvič, precej mika, da bi se v porodnišnico odpravili čim prej. Kakorkoli, v zgodnjih fazah poroda za oba zelo primerno, da ostanete doma, saj bo tako za vas manj stresno in bo manj medicinskih posegov v vaš porod. Doma se boste počutili bolj sproščeno, četudi se vam na prvi pogled ne zdi tako.

Najbrž ste tako ali tako že dobili napotke, da počakate doma, vse dokler popadki niso dovolj pogosti, na približno 5 minut narazen in trajajo približno eno minuto. Seveda pa je to bolj okvirno pravilo, ker se pri nekaterih nosečnicah porod že v zgodnji fazi prične s pogostejšimi popadki.

Morda boste še kar nekaj ur edina opora svoji partnerki. V tem času lahko:

 • Pripravite vodo v kopalni kadi, če si jo želi in spremljate pogostost popadkov.
 • Se spomnite nekaj pojesti in popiti, saj bosta oba potrebovala veliko energije.
 • Od časa do časa preverite pogostost popadkov in kako dolgo trajajo.
 • Do tega časa bi morali že dobro poznati pot, po kateri boste partnerko odpeljali v porodnišnico in vedeti, kje boste parkirali svoj avtomobil, v avtu imejte zato tudi dovolj drobiža za parkirnino.
 • Imejte napolnjen telefon in pri roki vse pomembne telefonske številke. Poleg pa lahko vzamete tudi polnilec.
 • Tudi ko bosta že v porodnišnici, bo vaša vloga za nosečnico še vedno ena pomembnejših. Ona bo imela pred sabo velik fizični napor in vaša vloga je, da jo spodbujate in ste ji v oporo.
 • Masaža bi ji mogoče lahko pomagala, da se sprosti. Tudi sami bodite udobno nameščeni ob tem, saj zadeva lahko traja.
 • Najbolje je, da se nosečnica premika, saj se bo tako lažje soočala s popadki in tudi otrok bo veliko lažje rojen. To pomeni hojo, zibanje z ene na drugo stran, hojo po stopnicah, sedenje na žogi. Ob tem ste lahko bodoči očetje v veliko pomoč pri držanju ravnotežja.
 • Pomagajte ji najti primerno oziroma udobno pozicijo in ko si bo želela, pomagajte tudi pri menjavi le te.
 • Ne govorite ali jo drugače motite v času popadka, med popadki pa ohranjajte prijetno vzdušje, da bo ostala kar se da dobre volje.
 • Ko porod napreduje, si nekatere ženske želijo le koncentracije na dogajanje in ne marajo motenj ali pogovora. To sploh ni napačen pristop. Tiha in mirna atmosfera bo pomagala, da bo porod napredoval – hrup, napetost in motnje pa bodo vse skupaj absolutno upočasnili.
 • Porod je fizično in čustveno naporen – kot plezanje na goro, lahko se zdi, da mu ni videti konca. Zato poskrbite tudi zase in dovolj jejte in pijte. Če porod spremlja še kdo, se lahko menjavate in si vzamete nekaj trenutkov, da boste potem spet lahko popolna podpora.
 • Opomnite svojo partnerko, da mora vsako uro na stranišče.

Bodite pozorni nanjo. Mogoče bo potrebovala več podpore in spodbude kot menite ali pa bo hotela, da se umaknete. Bodite pripravljeni na razne besede, ampak ne pozabite, da vseeno potrebuje vašo podporo.

Druga faza poroda

Druga faza poroda (ali potiskanje) se prične, ko je maternični vrat odprt za polnih 10 cm, otrok vstopi v porodni kanal in je pripravljen na porod. Popadki bodo zdaj zelo pogosti in zelo verjetno bo partnerka potrebovala vašo podporo v času potiskanja. Babica ali babičar bosta pomagala, da bo ob tem uporabljala pravo tehniko.

Zdaj se že bližate koncu. Otrok je že skoraj tukaj.

 • Ostanite mirni in ji povejte, kako dobro ji gre. Pomagajte ji, da ji bo kar se da udobno vse do konca.
 • Obenem pa že prej dobro premislite, kje bi radi bili, ko bo vaš otrok rojen, bi radi videli njegov prihod na svet ali boste raje še naprej popolno pozornost in podporo nudili partnerki ter se boste otroku posvetili, ko bo rojen.

Tretja porodna faza

Tretja faza poroda sledi po rojstvu otroka, takrat je čas, da se porodi še posteljica. Nobene potrebe ni, da bi popkovino prerezali takoj. Zgodnji stik koža na kožo z mamico in ponujanje dojke je v tej fazi izredno pomembno. Obenem si boste tudi sami želeli otroka držati v naročju. Če zaradi kakšnega razloga mamica ne more zagotoviti stika kože s kožo, lahko to storite vi. Nekateri očetje brez težav slečejo majico, da bi zagotovili stik. Obenem pa ne pozabite na kakšno fotografijo otrokovih prvih minut življenja, saj bodo za vas izrednega pomena.

 • Ne pozabite mamico pohvaliti, da je svoje delo opravila dobro.

Zapleti med porodom

Seveda pa vedno ne poteka vse gladko in je potrebna intervencija zdravstvenih delavcev. Včasih je potrebno porod sprožiti, če se le ta ne prične odvijati aktivno 24 ur po tem, ko nosečnici odteče voda ali je noseča že preko 41 tednov. Otrok bi lahko doživel stres med porodom ali pa vam bodo povedali, da partnerka potrebuje pomoč pri rojevanju. Preden pa se bodo česarkoli lotili, bodo potrebovali privolitev, zato je zelo pomembno, da se o tem skupaj že prej pogovorita in se oba zavedata različnih možnosti v situacijah, ko se kaj zaplete.

V nekaterih primerih se priporoči carski rez še pred ali med začetkom poroda. Če ne gre za urgentno situacijo, je možno, da je partnerka med carskim rezom budna in prejme le lokalno anestezijo, še vedno pa v večini porodnišnic pri nas partner med carskim rezom ne more biti prisoten. V primeru urgentnega carskega reza je vedno v uporabi splošna anestezija. Ker partnerka po carskem rezu ne bo morala zagotoviti stika kože s kožo in takoj držati otroka v naročju, bo to pripadlo vam.

Carski rez je vsekakor veliko bolj zdravniško vodena zadeva, ampak je vseeno nekaj posebnega in še vedno si ga lahko prikrojite po svoje s tem, da prosite da bi spol otroka ugotovili sami ali da se medtem predvaja glasba po vašem okusu, na primer.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor