Dojenje – tudi očka lahko aktivno sodeluje

Veselo pričakovanje se je približalo h koncu in končno je dojenček prišel na svet. Mamica in očka si ga ne moreta nagledati, vsak skupni trenutek, še posebej v prvih tednih, je dragocena izkušnja. Vendar pa se lahko očka včasih počuti izključenega, ker poleg tega, da dojenček veliko časa spi, se tudi veliko časa doji, če se je mati odločila za dojenje.

Dojenje - tudi očka lahko aktivno sodeluje

Čeprav lahko doji samo ženska, lahko očetje še kako sodelujejo v tem, včasih zahtevnem procesu. Pomembno je, da so očetje že od začetka nosečnosti vključeni v sodelovanje pri odločitvi o načinu hranjenja dojenčka, da se o tem informirajo in so podpora partnerici.

Naj dojenje postane skupna aktivnost

Očetova vloga je pri dojenju ključna, saj poleg tega, da je primarni cilj zbližanje z dojenčkom, veliko lahko pomaga mamici. Najprej bi se moral oče že pred porodom skupaj z mamico odločiti, če bo dojila ali ne in če bo, do kdaj bo dojila.

Prav tako bi oče moral biti seznanjen s težavami, ki se pojavljajo pri dojenju in z morebitnimi rešitvami, da bi lahko v stresnih trenutkih svetoval mamici.

Mamica še posebej v prvih mesecih pogosto doji, zato je prav hranjenje idealna priložnost, da se novonastala družina poveže. Oče naj prevzame vlogo asistenta in naj mamici pred vsakim dojenjem segreje prostor, pripravi mesto za dojenje in dojenčku zamenja plenico, preden ga da mamici.

Med dojenjem naj očka vzame mamico v naročje in ji pomaga držati dojenčka. Po dojenju lahko očka dojenčka nežno masira in treplja po hrbtu, dokler ne podre kupčka. Če je temperatura optimalna, je najbolje kontakt narediti direktno s kožo na kožo, da bi dojenček občutil tudi očetov vonj, njegovo toplino in da bi se počutil varnega.

Partner je materi pri dojenju največja podpora

Če mamice ni poleg dojenčka ali je zelo izčrpna, lahko očka prevzame vlogo hranilca tako, da otroku ponudi stekleničko materinega mleka. Tako bo oče dojenčka nahranil, podrl kupček, mamica pa se bo lahko spočila.

Četudi očka večino časa preživi na delu in nima časa biti poleg otroka pri vsakem hranjenju, ,je pomembno, da je vsaj poleg enega. Očetova vloga je predvsem, da je mamici največja opora tako pri vzgoji kot pri dojenju. Čeprav je to aktivnost, kjer ima mamica glavno vlogo, je očka tisti, ko bi moral vskočiti v vsaki krizni situaciji in utrujeno mamico potolažiti, sprostiti, razvedriti in z no deliti tako vesele ko tudi težke trenutke pri dojenju.

Očkova prisotnost mamico umirja, otroku pa daje priložnost, da se že od najzgodnejše starosti poveže z očetom celo v situaciji, ko oče ne more popolnoma sodelovati, vendar pa njegova bližina lajša proces tako otroku kot mamici.

Jelena

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor