Poporodni fitnes: kdaj lahko pričnete telovaditi po porodu?

Poporodni fitnes: kdaj lahko pričnete telovaditi po porodu?

Najbrž bo tole zadnja stvar, o kateri boste razmišljali, ampak začetek ali vrnitev k telovadbi po porodu bi lahko pomagalo vašemu telesu, da si po porodu opomore hitreje, vas ohrani fit in vam pomaga najti nekaj časa, ki ga namenite le sebi.

Kako hitro po porodu lahko pričnem telovaditi?

Izjemoma, če ste že pred porodom veliko telovadili, je najbolj primerno, da počakate vsaj na pregled, ki je 6 tednov po porodu, preden se odločite telovaditi. Če ste imeli carski rez, pa se ta doba lahko tudi malce podaljša (približno 8-10 tednov), saj se mora telo vrniti v stanje, v katerem je sposobno prenesti primerno telovadbo.

Nasveti za začetek telovadbe po porodu

  • Kupite si nov športni nedrček, saj bodo vaše prsi med telovadbo potrebovale podporo. Poleg tega, da bo preprečil strije, vam bo primerno velik nedrček pomagal tudi pri drži zgornjega dela telesa in preprečevanju bolečin hrbtenice. Pretesen nedrček lahko povzroči mastitis, stanje pri katerem pride do vnetja dojk.
  • Dobro preverite velikost vaših stopal, saj se je le ta lahko med nosečnostjo spremenila. Primerna obutev bo poskrbela za stabilnost in varnost vaših gležnjev.
  • Če dojite, storite to preden se lotite vadbe.
  • Pred vadbo pijte veliko tekočine, prav tako tudi med in po vadbi.
  • Ne telovadite s praznim želodcem.
  • Vnesite telovadbo v dnevne aktivnosti, kolikor je to le mogoče (nekaj namigov sledi par vrstic nižje).
  • Če se počutite utrujene, zamenjajte telovadbo za počitek, dokler se ne boste počutile dovolj dobro.
  • Če začutite kakršnekoli bolečine, takoj prenehajte z vadbo, če vam vaja ni udobna, jo spremenite ali se lotite drugačne.

Ko imate občutek, da je pravi čas za telovadbo, je dobro, da o tem najprej govorite s svojim zdravnikom ali ginekologom.

Nizko obremenilne vaje

Nizko obremenilne vaje najdemo v raznih oblikah in z njimi lahko pričnemo takoj, ko se počutimo dovolj dobro, saj gre lahko le za hojo ali vožnjo kolesa. Ko se vaše poporodno krvavenje (čišča)  zaključi, je tudi plavanje odlična izbira.

Druge blago obremenilne vaje pa so tudi:

  • Pospešeno potiskanje vozička – ob tem ne pozabite na raven hrbet.
  • Počepi (kolena pokrčena in raven hrbet), kadar morate nekaj pobrati, saj vam bo to pomagalo pri krepitvi stegenskih mišic.

Visoko intenzivne vaje po porodu

Ne glede na to, kako fit ste bile pred nosečnostjo se poskusite vajam, ki so visoko intenzivne, izogibati vsaj tri mesece po rojstvu vašega otroka. Po porodu bodo mišice hrbta in mišice trebušnega jedra vsekakor šibkejše kot pred nosečnostjo, prav tako pa bodo tudi ligamenti in sklepi manj trdni, zato obstaja povečano tveganje, da bi vaši gležnji, kolena, boki, medenica ali hrbtenica klonili pod pritiskom. Ker je na medeničnem dnu slonela celotna teža vašega otroka, bo lahko ob teku ali skakanju dodaten pritisk na te mišice povzročil stresno inkontinenco.

Če ugotovite, da imate težave z inkontinenco, se takoj obrnite na svojega ginekologa ali osebnega zdravnika.

Bodite realni

Ne bodite preveč nestrpni in en začnite izvajati preveč vaj in prezgodaj po rojstvu otroka. Če boste pretiravale, se boste hitro izmučile in boste potrebovale veliko več časa, da boste prišle k sebi.

Okrevanje vsake mame je drugačno, zato se nikakor ne smete primerjati z drugimi. Za nekatere je potrebnih celo vseh 12 mesecev prvega leta po porodu, da se vrnejo v prvotno stanje pred nosečnostjo, zato si postavite kar se da realne cilje, prisluhnite lastnemu telesu in prilagajajte vaje situaciji posameznega dneva.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor