Braxton-Hicksovi popadki

Braxton-Hicksovi popadki so neboleči, neredni maternični krči, vseeno pa se nekatere nosečnice ob njih počutijo nelagodno.

Braxton-Hicksovi popadki

Ti popadki ne pridobivajo na intenziteti, pogostosti ali daljšanju glede na čas. To pa zato, ker so to, tako rekoč, priprave na porod in ne pravi porodni popadki, ki so jim prejšnje naštete značilnosti lastnost.

Vsak lažni popadek normalno traja 30 sekund, lahko pa drži celo do dve minuti, normalno ženska ne čuti več kot 4 na uro.

Braxton-Hicksovi popadki dvigajo raven pretoka krvi v maternici in posteljici ter pomagajo kisiku pri prehodu do otroka. Nekateri zdravniki verjamejo, da krči lažnih popadkov pripravljajo telo na porod – recimo kot nekakšna telovadba za medenične mišice. V zadnjih tednih nosečnosti ti popadki pomagajo otroka postaviti v pravilni položaj in fiksirati glavico, da bo pripravljena na porod.

Med lažnim popadkom je trebuh na otip zelo trd. Če se med popadkom pogledate v ogledalo, boste lahko videle kako se mišice na trebuščku zategujejo, nekatere nosečnice pa so med lažnimi popadki celo opazile kakšna je lega otroka.

Koga doletijo Braxton-Hicksovi popadki?

Lažni popadki se lahko pričakujejo okoli šestega tedna nosečnosti, nosečnica pa jih lahko do drugega ali tretjega trimesečja sploh ne čuti. To pa zato, ker ob tem ko se maternica dviguje, se obenem veča tudi občutenje krčev. Lažne popadke ima vsaka nosečnica, a jih nekatere sploh nikoli ne začutijo, nekatere jih čutijo zelo zgodaj druge pa šele v zadnjih tednih.

So Braxton-Hicksovi popadki nevarni?

So normalen del nosečnosti in ne predstavljajo skrbi za kakršnekoli težave. Podobno je tudi glede zaznavanja, kljub temu da jih ne čutite, so še vedno prisotni. Živite normalno in ne posvečajte temu preveč pozornosti.

Kaj naj storim, ko začutim Braxton-Hicksove popadke

Med zadnjimi tedni nosečnosti lahko nelagodje med krči postane bolj intenzivno. Da bi se temu izognili oziroma zadevo omilili lahko poskusite naslednje:

  • Spremenite aktivnost ali pozicijo. Če sedite, poskusite vstati in se sprehodite ali malo telovadite. Če ste stali, se uležite na levi bok. Normalno je, da te spremembe vplivajo blagodejno na krčenje mišic.
  • Natočite si toplo kopel. To bo lahko krče ustavilo ali pa se boste vi sami sprostili in čutili manj neudobja.
  • Spijte kozarec vode. Braxton-Hicksovi popadki so lahko posledica dehidracije in ker ženska med nosečnostjo potrebuje več tekočine, je ob težavah vedno pametno pomisliti na dodaten vnos tekočine v telo.
  • Včasih pa krčenje sproži prepoln mehur (nič čudnega, ko pa vam za vse težave svetujemo kozarec vode). Pojdite na stranišče in mogoče se bodo težave nehale.

Proti koncu nosečnosti, postanejo lažni popadki bolj neprijetni, ampak še vedno ne smejo postajati daljši, močnejši ali z manj premora kot bodo pravi porodni popadki.

Če pa vas skrbi, da svojih krčev v tem opisu ne najdete in bi lahko bili pravi porodni popadki, se posvetujte s patronažno sestro. Če pa poleg tega opazite tudi vaginalno krvavitev, izcedek, bolečine v križu ali drisko, pa morate nemudoma kontaktirati svojega zdravnika ali podobno zdravstveno osebje, ki vam lahko pomaga.

BellyBelly

Ocena:
[Skupaj: 12 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor