Amniocenteza

Amniocenteza je diagnostični test, ki vam ga lahko priporoči zdravnik po opravljenem trojnem hormonskem testu, ki kaže možnosti okvare ploda. Skrbi zaradi dednih oziroma genetskih napak so večkrat vodilo pri odločitvi bodočih staršev za tovrstno testiranje, s katerim se lahko prepričajo, če otrok ima ali nima katero od napak.

amniocenteza

Kako amniocenteza poteka?

S pomočjo ultrazvoka se najprej določi primerno mesto na katerem igla prebode plodovno vrečko, da lahko varno pridobijo vzorec plodovnice. Celoten poseg traja približno 45 minut, sam odvzem plodovnice pa 5 minut.

Plodovnica, ki vsebuje plodove celice odluščene s kože, se pošlje na analizo v laboratorij. Rezultate lahko pričakujemo že v nekaj dneh, včasih pa lahko traja teden ali dva.

Kdaj se amniocenteza izvaja?

Najpogosteje se izvaja med 14. in 20. tednom. V nekaterih ustanovah pa jo prakticirajo že po dopolnjenem 11. tednu nosečnosti.

Amniocenteza pa se kasneje, v tretjem tromesečju, izvaja tudi za drugačne namene. V primeru, da bi pričela plodovna vrečka puščati lahko zdravnik poseg priporoči z namenom, da bi ugotovil, če je maternica okužena in nosečnico ter plod primerno zdravil. Poleg tega amniocenteza lahko pomaga pri določanju slabokrvnosti dojenčkov katerih mamice so RhD negativne in obenem ugotavljanju ali plod potrebuje nujno, življenjsko potrebno krvno transfuzijo.

Včasih pa se amniocentezo uporablja tudi kot pomoč pri oceni zrelosti pljučk, to pa se prakticira le nekaj malega pred datumom poroda.

Kaj amniocentezni test odkriva?

Aminocenteza odkriva nepravilnosti kromosomov, poškodbe nevralne cevi in genetske napake. Downov sindrom oziroma trisomija 21 je najpogostejša oblika kromosomske nepravilnosti. Med genetske napake štejemo na primer cistično fibrozo. Najpogostejša posledica nevralne cevi pa je spina bifida (hrbtna okvara).

Amniocenteza se kasneje v nosečnosti uporablja za ugotavljanje, če so otrokova pljuča dovolj zrela da lahko samostojno diha.

Je pa ta poseg tudi dostop do otrokovega DNK zapisa, ki se takrat lahko uporablja za ugotavljanje očetovstva pred porodom. Potencialnemu očetu se odvzame vzorec DNK in se primerja z otrokovim, rezultati so 99% natančni.

Kaj pomenijo rezultati amniocenteze?

Ta test nam pove z visoko natančnostjo (98-99%), če ima plod kromosomsko nepravilnost, okvaro nevralne cevi ali genetsko napako. Kljub visoki natančnosti pa vseeno rezultati ne razkrijejo v kakšni meri napake oziroma okvare nastopajo.

Raven alfa-fetoproteinov in ultrazvok pa nam lahko pomagajo pri oceni napake, ki je prisotna.

Neželeni učinki in nevarnosti za mater in otroka

Ne glede na to, da se poseg smatra za varnega, gre za invazivni diagnostični test, ki seveda predstavlja tudi določene visoke nevarnosti. Na podlagi raziskovanja opravljenih amniocintez klinike Mayo, se letno napravi približno 200 000 tovrstnih posegov. Glavna nevarnost oziroma najhujši neželeni izid posega je splav.

Nevarnost splava se giblje od 1 na 400 posegov, do 1 na 200 posegov. V ustanovah, kjer se amniocinteza redno prakticira, se to število bliža povprečju 1 na 400. Do splava po posegu pa pride zaradi okužbe v maternici, predrtja plodovne vrečke ali prezgodaj sproženega poroda.

Med izjemno redkimi zapleti pa se znajte tudi možnost, da se igla pride v stik z dojenčkom. V izogib temu, se opravi ultrazvok, ki natančno določi otrokov položaj, med posegom pa se s pomočjo sonograma otroku izognejo. Mamica ob prebodu igle skozi trebušno steno lahko čuti ostro bolečino, ki se lahko ponovi tudi ob prebodu maternice.

Stranski učinki po amniocentezi

  • Krči
  • Uhajanje tekočine
  • Rahlo draženje na prebodenem mestu

Če se stranski učinki ne poležejo oziroma se stopnjujejo, mora nemudoma o tem obvestiti svojega zdravnika.

Razlogi za in proti amniocenteznem testiranju

Razlogi so seveda od človeka do človeka različni. Prav tako tudi od para do para

Ob izvedbi posega in seznanjenju z rezultati so pari v prednosti z naslednjih vidikov:

–          Lahko se odločijo za preventivne ukrepe (na primer v nosečnosti izvedeno operacijo spine bifide)

–          Pripravijo se na otroka s posebnimi potrebami

–          Začnejo se pripravljati na popolnoma drugačen življenjski slog

–          Povežejo se s podpornimi skupinami

Razlogi zakaj nekateri testiranje odklanjajo pa so lahko:

–          Ker jim je vseeno na rezultate.

–          Ker iz osebnega, moralnega ali religioznega prepričanja ne smejo posegati v trajanje nosečnosti

–          Nekateri pa se odločijo, da ne bodo privolili v nič takega, kar bi lahko kakorkoli škodovalo njihovemu otroku

Pomembno je seveda, da se temeljito pogovorite o nevarnostih in prednostih samega posega oziroma testiranje z zdravnikom, ki vam po povedal oziroma dobro ocenil, če so prednosti testiranja tako visoke, da odtehtajo nevarnosti, ki jih prinese.

Ocena:
[Skupaj: 11 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor