Kaj lahko sami naredimo največ za imunski sistem otrok

Za otroke so prehladi in okužbe življenjsko dejstvo, vendar pa jih lahko z določenimi ukrepi omejite.

Kaj lahko naredite, da bi svoje otroke zaščitili pred neskončnim številom mikrobov in virusov, katerim so vsakodnevno izpostavljeni? Žal je v nekaterih primerih že samo dejstvo, da si otrok, zbolevanje preprosto del otroštva. »Vsi vstopimo v ta svet z neizkušenim imunskim sistemom,« pravi Charles Shubin, profesor za pediatrijo na Univerzi v Baltimoru. Otroci s premagovanjem številnih virusov in mikroorganizmov počasi krepijo svoj imunski sistem  – zato mnogi pediatri menijo, da je šest do osem prehladov, vnetij ušes ali okužb na leto normalno. Vendar pa obstajajo zdrave navade, s katerimi lahko otrokov imunski sistem okrepite.

Ponudite otroku več sadja in zelenjave

Korenje, stročji fižol, pomaranče, jagode: vsebujejo vitamin C in karotenoide, fitohranila, ki krepijo imunski sistem. Fitohranila povečajo tvorjenje levkocitov, belih krvnih telesc, ki varujejo telo pred okužbami, in interferonov, ki se vežejo na površino celic in tako preprečijo razmnoževanje virusov.

Raziskave kažejo, da prehrana, bogata s fitohranili, lahko telo obvaruje pred kroničnimi boleznimi v odrasli dobi, kot so rak in bolezni srca.

Poskusite doseči, da bo otrok vsaj petkrat dnevno jedel sadje ali zelenjavo.

Kaj lahko sami naredimo največ za imunski sistem otrok

Podaljšajte čas spanja

Raziskave pri odraslih kažejo, da lahko zaradi pomanjkanja spanja oslabi naravni obrambni sistem, zaradi česar postanemo dovzetnejši za bolezni. Enako velja tudi za otroke. Otroci v dnevnem varstvu so zaradi množice aktivnosti še posebej izpostavljeni tveganju za pomanjkanje spanja, saj ne morejo počivati točno takrat, ko bi potrebovali spanec.

Koliko spanja potrebujejo otroci? Novorojenčki potrebujejo do 18 ur spanja dnevno, malčki potrebujejo od 12 do 13 ur in predšoski otroci potrebujejo okoli 10 ur spanja. Če vaš otrok ne more ali noče počivati čez dan, ga poskusite zvečer spraviti v posteljo bolj zgodaj.

Dojite vašega dojenčka

Materino mleko vsebuje protitelesa in levkocite ki skrbijo za otrokovo odpornost. Protitelesa varujejo pred ušesnimi okužbami, alergijami, drisko, meningitisom, pljučnico, okužbami sečil in sindromom nenadne smrti dojenčka. Kolostrum, redka rumena tekočina, ki priteče iz dojk prvih nekaj dni po porodu, je še posebno bogat s protitelesi za borbo proti boleznim, pravi dr. Shubin. Več o pozitivnih učinkih dojenja lahko preberete v 100 razlogov za dojenje.

Družinska telesna vadba

Raziskave kažejo, da telesna vadba pri odraslih izboljša njihov imunski sistem. Redna telesna aktivnost enako učinkuje tudi na otroke. Da bi otrokom vcepili to navado, jim bodite vzor. Vadite skupaj, namesto da jim samo pozivate, da naj se gredo igrati ven. Skupaj lahko kolesarite, se potepate, igrate košarko, tenis ali izberete kakšno drugo telesno aktivnost, ki ustreza vašemu življenjskemu slogu.

Preprečevanje okužb

S preprečevanjem okužb se imunski sistem ne bo ojačal, je pa to odličen način, kako zmanjšati stres, ki ga okužbe povzročijo otrokovemu imunskemu sistemu. Otroci naj si pogosto umivajo roke – in to z milom. Na higieno bi morali biti še posebej pozorni pred in po obrokih, po igranju zunaj, po igranju s hišnimi ljubljenčki, izpihovanju nosu, uporabi stranišča in ob prihodu iz vrtca ali šole. Ko greste z otrokom ven, imejte s sabo vlažilne robčke.

Otroci bodo veliko lažje in hitreje osvojili navado pranja rok, če bodo imeli svojo brisačko živih barv in mila raznih zanimivih oblik, barv in vonjev.

Ko otrok zboli, lahko širjenje okužbe preprečite tudi tako, da otrokovo zobno ščetko izločite. Otrok sicer ne more ponovno dobiti iste virusne okužbe ali prehlada, lahko pa se virus razširi na ščetke ostalih družinskih članov. Če gre za bakterijsko okužbo, se lahko otrok z okuženo zobno ščetko ponovno okuži, zato je tako ščetko najbolje razkužiti ali zavreči. Tako boste zavarovali otroka in ostale družinske člane.

Ne pritiskajte na pediatra

Prepričevati svojega pediatra, da naj vašemu otroku predpiše antibiotik vsakič, ko ima prehlad, bolečine v grlu ali virusno okužbo, je slaba ideja. Antibiotiki zdravijo samo bolezni, ki jih povzročijo bakterije. Pri večini otroških bolezni pa so povzročitelji prav virusi. Starši mislijo, da antibiotiki ne morejo škodovati. Pravzaprav lahko. Rezultat jemanja antibiotikov so sevi bakterij, ki postanejo odporne na antibiotike in preprosto vnetje ušes je potem veliko težje pozdraviti, če ga povzročijo trdovratne bakterije, ki se ne odzivajo na standardno zdravljenje. Ko bo vaš pediater predpisal antibiotike za vašega otroka, ga še enkrat vprašajte, če je to res potrebno.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor