Nosečnost: mama Rh negativna, otrok Rh pozitiven – kakšno je tveganje?

Najprej je treba pojasniti, kaj pomeni, če si “Rh pozitiven” ali “Rh negativen”. Vsi imamo rhesus faktor (Rh faktor), pri večini je ta pozitiven, pri manjšem delu ljudi (okoli 15%) pa je negativen. Težava lahko nastane samo v primeru, če Rh negativna ženska zanosi z Rh pozitivnim moškim, otrok pa podeduje očetov Rh faktor, pa tudi to ni problem pri prvi nosečnosti, ampak lahko pride do težav pri naslednjih, ko pride do stika med mamino in otrokovo krvjo med porodom, ko se mama senzibilizira na Rh faktor.

Nosečnost: mama Rh negativna, otrok Rh pozitiven - kakšno je tveganje?

V naslednji nosečnosti, če je tudi ta otrok Rh pozitiven, materino telo “prepozna” takšno kri in začne takoj delati protitelesa, kar lahko privede do uničenja eritrocitov pri otroku in do anemije. Ravno zato morajo mamice, ki so Rh negativne in rodijo otroke, ki so Rh pozitivni, v roku treh dni po porodu dobiti imunoglobulin anti-D, ki preprečuje razvoj protiteles.

Zato je pomembno, da poznate svojo krvno skupino in Rh faktor že takoj na začetku nosečnosti, ginekolog pa vam bo v primeru, če ste Rh negativni, kontroliral protitelesa. Torej, ne skrbite, v prvi nosečnosti ste lahko mirni in če bo vaš otrok Rh pozitiven, boste dobili injekcijo imunoglobulina anti-D.

Če ne pride do stika med materino in otrokovo krvjo, nekompatibilnost ne predstavlja težav. Čeprav do tega med nosečnostjo ne bi smelo priti, vseeno včasih pride do krvavenja in majhna količina otrokove krvi pride v materin krvni obtok, kar povzroči proizvajanje protiteles, ki lahko pridejo v otrokov krvni obtok in uničujejo njegove rdeče krvničke.

Zato pri Rh negativni materi med nosečnostjo iščejo prisotnost protiteles v krvi. V primeru, da odkrijejo veliko protiteles, bodo nosečnico napotili na amniocentezo in kordocentezo in če se pokažejo še znaki anemije, bo na imunosupresijski terapiji ali transfuziji krvi do poroda. Take nosečnosti se običajno končajo nekaj tednov prej s carskim rezom.

Do stika med materino in otrokovo krvjo najpogosteje pride med porodom. Za otroka takrat ni več nevarnosti, vendar pa lahko materino telo ustvari protitelesa, ki so lahko nevarna pri naslednji nosečnosti, zaradi česa mora vsaka Rh negativna mati, ki je rodila Rh pozitivnega otroka, v roku treh dni po porodu prejeti injekcijo imunoglobulina Anti-D(Rh), ki preprečuje nastanek protiteles.

Pogosta vprašanja in odgovori

Noseča sem prvič in skrbi me, če so lahko težave, ker sem jaz Rh negativna, oče otroka pa Rh pozitiven. Ali moram na kakšno posebno kontrolo?

Ne, če se na prvi kontroli Rh statusa ugotovi, da v vaši krvi ni Rh protiteles.

Drugič sem noseča, sem Rh negativna, mož je Rh pozitiven, tako kot prvi otrok. Po porodu sem dobila Rhogam. So potrebne kakšne posebne kontrole?

Vaš ginekolog bo med nosečnostjo nekajkrat kontroliral status protiteles in če ne bo kakšnega poskoka protiteles, ne bo potrebe po kakšni posebni intervenciji.

Moram vedno dobiti Rhogam po porodu, če je otrok Rh pozitiven?

Da, vedno, to ščiti vaše naslednje otroke pred težavami.

Moram dobiti Rhogam tudi po amniocentezi?

Da, po vsaki invazivnem posegu, ki lahko privede do senzibilizacije, morate dobiti Rhogam- po horiocentezi, amniocentezi, kordocentezi in celo po močnejši krvavitvi.

A Rh protitelesa izginejo, če je prvi otrok Rh pozitiven, drugi pa Rh negativen?

Ne. Če ste enkrat imeli nosečnost z Rh pozitivnim otrokom, protitelesa ostanejo. Tako kot vsa protitelesa, ki se enkrat v telesu razvijejo, ostanejo v njem za vedno.

Obstaja verjetnost, da bo otrok Rh negativen, če sem jaz Rh negativna, mož pa Rh pozitiven?

Da, a če je mati Rh negativna, oče pa Rh pozitiven, je večja verjetnost, da bo otrok Rh pozitiven.

Kaj pa, če sem jaz Rh pozitivna, mož pa Rh negativen?

Do težav lahko pride samo, če je obratno.

Noseča sem drugič, vendar pa sem prvič imela namerni splav, jaz pa sem Rh negativna. Ne vem, če sem dobila Rhogam po splavu in ne vem, kakšen Rh je imel oče otroka. Ali moram spremljati Rh protitelesa?

Vsekakor, zato, ker je možno, da je oče bil Rh pozitiven in da je plod bil Rh pozitiven, tako da morate to nujno povedati ginekologu, da bi lahko spremljal stanje Rh protiteles med nosečnostjo.

Kaj se zgodi, če se pojavijo Rh protitelesa?

Če je količina protiteles majhna, ne povzročajo nobenih težav. Če pa se količina protiteles poveča, je možno, da bo treba spremljati stanje otroka in preverjati, če je slabokrven. Tudi za to obstaja rešitev, to ej t.i. intrauterina transfuzija.

Roditelji.me

Ocena:
[Skupaj: 10 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor