Rada bi vedela, če sem noseča! Vse o testu nosečnosti

Mnoge ženske so prepričane, da je zamujanje menstruacije, pa čeprav samo za dan ali dva, zanesljiv dokaz, da so noseče. Posebno, če je bil njihov menstrualni cikel vedno reden. A zakaj bi živele v nevednosti. Najbolje je narediti test nosečnosti  in se znebiti dvomov.

Rada bi vedela, če sem noseča! Vse o testu nosečnosti
Foto: Johannes Jander

Seveda lahko po tem, ko menstruacija zamuja nekaj dni, kot v starih časih počakamo še na nekatere dodatne znake nosečnosti, kot so slabost, občutljivejši vonj, spremembe razpoloženja in pogostejše uriniranje, vendar pa so ti simptomi lahko povezani tudi s kakšnimi drugimi težavami in ne izključno z nosečnostjo.

Vzrok za izostanek menstruacije je lahko tudi hormonsko neravnovesje. Da bi se prepričali,  je najenostavneje v lekarni kupiti hitri test nosečnosti in preveriti, na čem smo.

Trije načini preverjanja nosečnosti

Če želite zvedeti, ali je prišlo do spočetja, lahko izberete enega od treh načinov preverjanja nosečnosti:

Lahko greste h ginekologu, ki vas bo pregledal in bo poslal na analizo vensko kri.

Preko krvi bodo pregledali raven humanega horionskega gonadotropina ali trofoblastičnega beta-globulina, ene od beljakovin, ki je med nosečnostjo prisotna v krvi. Izvid 100 % potrdi, če je prišlo do nosečnosti ali ne.

Lahko se odpravite na pregled z ultrazvokom.

Pregled se opravi preko zunanje trebušne stene ali vaginalno (zanesljivejše informacije). S pomočjo te metode se razen same potrditve nosečnosti lahko ugotovi tudi morebitna izvenmaternična nosečnost. Svetujemo, da se odpravite na pregled šele po petem dnevu izostanka menstruacije.

Najenostavnejši način ugotavljanja nosečnosti je, da sami opravite test.

Z domačim testom nosečnosti lahko nosečnost dokažete še prvi dan po izostanku menstruacije. Je pa priporočljivo, da test nosečnosti naredite šele tretji dan po izostanku menstruacije, saj bo tako rezultat zanesljivejši.

Kaj je to hCG?

Humani horionski gonadotropin je nosečniški hormon, ki se tvori v organizmu nosečnice in je v telesu prisoten do samega poroda. Proizvajanje hCG-ja se prične nekje med 6. in 12. dnevom oploditve jajčeca.

Količina hCG-ja se vsak drugi dan podvoji in največjo koncentracijo doseže med 60. in 70. dnevom otrokovega razvoja. Razen v kri, se približno četrtina nosečniškega hormona izloči v urin, zaradi česar je mogoče doma narediti test nosečnosti.

Kako test za nosečnost deluje?

Na trakovih testa za nosečnost so posebni reagenti. Ko ženska dela test, gre urin skozi kanal traku in pride do dela traku na kontrolnem okencu, kjer lahko odčitamo rezultat. Če je v urinu prisoten nosečniški hormon, se na okencu testa po določenem času pokaže jasen barvni znak, ki potrdi nosečnost.

Kako narediti test za nosečnost?

Pri nakupu vedno preverite datum, ker lahko test, ki mu je potekel rok uporabe, pokaže napačen rezultat. To velja tudi za stare, neuporabljene teste, ki jih imate doma.

Pozorno preberite navodila, ker se različne teste izvaja na različne načine. Vzorec urina naj bo nekaj časa na sobni temperaturi, tako kot tudi sam test, na okoli 20 °C. Sveži urin je vsaj 10 stopinj toplejši. Obstajajo tudi občutljivejši testi, pri katerih temperatura urina ni pomembna, zato lahko urinirate direktno na paličico.

Paziti morate, da z rokami ne dotaknete merilnega mesta in da nanj ne prideta vlaga ali prah.

Najpogosteje priporočajo test narediti s prvim jutranjim urinom, ker je takrat raven hCG najvišja. Uporabite srednji curek urina. Torej, v čisto posodico “ujemite” urin nekaj trenutkov potem, ko ste pričeli urinirati. Je pa pri veliko testih, ki se jih danes uporablja, navedeno, da se jih lahko uporabi kadarkoli.

Če uporabljate posodico, morate v njo namočiti del testa, na katerega gre urin in počakati 5 do 10 sekund (piše v  navodilih), da vpije urin, potem pa položite test na ravno površino in pričnete odštevati.

Rezultat testa nosečnosti

Večina nosečniških testov ima dve okenci – kontrolno, v katerem preverimo, če smo test pravilno izvedli, in okence, ki pokaže pozitiven ali negativen rezultat. V tem se običajno pojavi obarvana črta ali znak plus. Test je pozitiven, če je prisotna črta, ne glede na to, kako jasna je. Če imate test, ki prikaže plus ali minus, je plus znak, da ste noseči.

Rezultat testa nosečnosti morate pogledati v določenem časovnem obdobju, saj lahko pozneje na rezultatu nastanejo določene spremembe, ki ne kažejo pravega stanja.

Je lahko test nosečnosti napačen?

Na rezultat testa, ki ne ustreza dejanskemu stanju, lahko vplivajo različni dejavniki:

  • Uporaba testa, ki mu je potekel rok trajanja ali  test, ki ni bil pravilno hranjen (ali doma ustrezno zaščiten).
  • Posodica za urin ni bila povsem čista.
  • Pri motenem delovanju ledvic lahko sestava urina vliva na napačne rezultate.
  • Prisotnost večjih količin hemoglobina ali beljakovin v urinu.
  • Nekatere ženske imajo na začetku nosečnosti nizke vrednosti hCG-ja, ki jih test ne more odkriti. Zato je bolje počakati nekaj dni in test ponoviti.
  • Pri izvenmaternični nosečnosti lahko test nosečnosti pozitiven rezultat zardi nizke stopnje hCG-ja pokaže pozneje.
  • Če kontrolna oznaka ne ustreza opisani v navodilih, ste nekaj naredili narobe in morate zato kupiti nov test in poskusiti znova.
  • Na rezultate hitrega testa za nosečnost ne vplivajo alkohol, cigarete in podobno, okužba urinarnega trakta, stres, zdravila, nadomestki progesterona, oralni kontraceptivi. Le zdravila, ki vsebujejo hCG, lahko pokažejo napačen rezultat.
  • Če pride do zgodnjega spontanega splava, za katerega ženska sploh ni vedela, stopnja hCG-ja pa se še ni spustila na ničlo, lahko pride do lažnega pozitivnega rezultata.
  • Če ima ženska cisto na jajčniku ali tumor na katerem od spolnih organov.
Ocena:
[Skupaj: 14 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor