Nežna priprava na starševstvo – samorefleksija

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Nežna priprava na starševstvo - samorefleksija

Prava umetnost starševstva je, da se naučimo dajati in sprejemati pristno ljubezen. To je znak naše moči in našega poguma. Pristna ljubezen nas torej spodbuja, da smo ranljivi znotraj varnega, ljubečega odnosa. Naj bo spodnja misel uvod v naš teden.

Prevod misli:

“To, da prejmemo globoko, pristno ljubezen drugega, nam podari moč. Medtem ko nam to, da nekomu namenimo svojo pristno, globoko ljubezen, podari pogum.” -Lao Tzu

Preden si prišel/prišla …

…sva bila midva. Jaz in ti. Ti in jaz. Kdo sva midva? Kdo sem jaz in kdo si ti?

Po rojstvu otroka se v starših ne malokrat pojavijo občutki, da so se izgubili, da niso več to, kar so bili. Zato vam danes ponujam nekaj vprašanj za samorefleksijo. Vse tiste, ki se trenutno odločate za otroka, pa vas vabim, da skupaj s partnerjem raziščeta vajine skupne točke in razlike.

Kdo sem jaz?

Da lahko raziščemo kakšni smo in kako delujemo v odnosu, moramo najprej vedeti kdo smo, ko samo smo. Ko smo sami s seboj, kaj čutimo takrat? Je to za nas preveč strašno? Ali pa v samoti uživamo, vendar je ni dovolj? Kakšne so naše potrebe? Potrebe v smislu kaj potrebujemo, da se lahko s seboj in tudi z drugimi povežemo v pristnih odnosih, z ljubeznijo, da ostanemo sebi zvesti, da postavimo jasne meje… Imate kdaj občutek, da je bilo vaše življenje brez smisla, preden ste imeli otroka? Vsak izmed nas je bitje, ki je na tem svetu zato, da živi svoje sanje oziroma da izpolni neko svoje poslanstvo. O čem ste sanjali, ko ste bili majhni?

Mogoče se vam zdaj zdi čudno, da postavljam taka vprašanja. Pa vendar je dobro poznavanje sebe tisto, kar nam lahko kasneje zelo pomaga. Namreč nekateri deli nas se že res »odprejo« ob rojstvu otroka, vendar nismo zgolj to. In, ker sem po naravi vedno radovedna me zanima, katere so vaše sanje? Kaj ste želeli postati, ko ste bili majhni? Ali živite svoje sanje in zakaj ne? Kaj vas ovira?

S tem, ko spoznamo ovire, ki so nam jih postavili drugi, ali pa smo jih preko različnih izkušenj zgradili kar sami, spoznavamo tudi ovire, ki se nam lahko pojavijo tudi kasneje v odnosu s partnerjem ali z otrokom. Če nimamo zaupanja v svoje sposobnosti, bomo res lahko verjeli tistim lepim besedam, ki nam jih je partner namenil, ko smo nekaj storili? Takrat dvomimo v pristnost besed, ne znamo sprejeti komplimenta, ali pa čutimo, da bi se najraje kar skrili ali naredili neumnost, ker je končno nekdo opazil, da sijemo. S tem, ko spoznamo sebe kot posameznika/posameznico, spoznamo sebe kot starša. In bolj kot se sprejemamo, lažje nam bo kasneje.

Midva: temelj tvoje ljubezni, spoštovanja, varnosti …

Ko se dva združita v odnosu, se zgodi kar nekaj malih čudežev. Najprej se vsi kopamo v morju oksitocina, ki nas v zaljubljenosti vse dela popolne in ljubezni polne. Kasneje pa se ustvari v odnosu varnost, ki nam daje pogum – ranljivost, da se končno odpremo. Da na dan pridejo tudi stvari, ki smo jih želeli potlačiti. Ko se upamo pokazati drugemu v vsem svojem sijaju.

V odnosu sta tako vidva, ki vsak drugače mislita, čutita, ljubita, žarita… Nič ni narobe in nič ni prav. Sta edinstvena in povezana v svojih izkušnjah, ljubezni. Temelj vajinega odnosa, način komunikacije, sprejemanja, čustvovanja, ipd., pa bo tudi temeljna izkušnja in nauk za vajinega otroka o tem kaj je ljubezen, kaj je partnerstvo, kaj pomeni biti spoštovan in spoštovati, kako izgleda varen odnos …

Vedno imejte v mislih, da nihče ni popoln, vsi se trudimo po svojih najboljših močeh in vsi delamo napake. Vendar so naši odzivi in osebnostna rast tisti, ki določajo razplet in prihodnost odnosov v katere vstopamo.

Danes torej poleg sanj, želim, da raziščete pri sebi in pri partnerju, česa si v vajinem odnosu želita, po čem hrepenita, kaj potrebujeta? In premislita, kaj lahko storita v smeri izpolnjevanja vajinih skupnih potreb, sanj, želja?

Klavdija Slapar

Klavdija Slapar

Sem mama dveh otrok, študentka Zakonskih in družinskih študij in diplomirana babica. Odkar sem prvič stopila v stik z nosečnicami, porodnicami in družinami nasploh, izvajam razna predavanja, šole za starše, skupine za mamice, svetovanja za nosečnice s partnerji ter za starše, ki se soočajo predvsem z izzivi zgodnjega poporodnega obdobja, ipd. Sem ena izmed administratork Facebook skupine Sočutno partnerstvo, kjer v skupini odgovarjam na anonimna vprašanja članov. Poleg tega sodelujem tudi pri projektu Sočutno varstvo otrok.

Moj osnovni interes je ozaveščanje, raziskovanje in svetovanje na področju spolnih zlorab, predvsem v povezavi z obporodno oskrbo ter prenatalnim in postnatalnim obdobjem. Prav tako iz teh področij pripravljam tudi magistrsko nalogo, saj menim, da je miren in sočuten začetek življenja nekaj kar si zaslužijo vsi otroci kot tudi starši, ki se ob rojstvu otroka soočajo z različnimi izzivi ter lastnimi ranami iz otroštva.
Klavdija Slapar

Latest posts by Klavdija Slapar (see all)

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Klavdija Slapar

Klavdija Slapar

Sem mama dveh otrok, študentka Zakonskih in družinskih študij in diplomirana babica. Odkar sem prvič stopila v stik z nosečnicami, porodnicami in družinami nasploh, izvajam razna predavanja, šole za starše, skupine za mamice, svetovanja za nosečnice s partnerji ter za starše, ki se soočajo predvsem z izzivi zgodnjega poporodnega obdobja, ipd. Sem ena izmed administratork Facebook skupine Sočutno partnerstvo, kjer v skupini odgovarjam na anonimna vprašanja članov. Poleg tega sodelujem tudi pri projektu Sočutno varstvo otrok. Moj osnovni interes je ozaveščanje, raziskovanje in svetovanje na področju spolnih zlorab, predvsem v povezavi z obporodno oskrbo ter prenatalnim in postnatalnim obdobjem. Prav tako iz teh področij pripravljam tudi magistrsko nalogo, saj menim, da je miren in sočuten začetek življenja nekaj kar si zaslužijo vsi otroci kot tudi starši, ki se ob rojstvu otroka soočajo z različnimi izzivi ter lastnimi ranami iz otroštva.

Dodaj odgovor