Česa ni dobro početi za otroke

Svojemu otroku starši vedno želimo najboljše. Ponudimo jim vse, mogoče tudi stvari, ki jih sami nismo imeli ali izkusili v otroštvu. Vendar včasih pretiravamo v tem in rezultat naše želje, da pokažemo otroku, kako močno ga imamo radi, ni takšen, kot smo upali, da bo. Začenja nam biti jasno, da otroci ne postajajo boljše osebe, ampak postajajo razvajeni in svojeglavi.

Poglejte, kaj ni dobro delati za otroke, preden stvari spolzijo iz rok.

cesa-ni-dobro-poceti-za-otroke

Ni dobro otroke obravnavati kot kralje

Otrok se mora počutiti, da je poseben, vedeti mora, da bi vse naredili zanj, a vseeno se to ne sme spremeniti v brezpogojno prilagoditev, pri čemer starš izgublja avtoriteto. Dolžnost starša je, da določi meje in pravila obnašanja skozi otrokovo vzgojo. Pomembno je ravnovesje in ne smemo mešati starševstva z ugajanjem. Nadaljujte z zadovoljevanjem otrokovih potreb, vendar imejte v mislih otrokovo osebnost. Na ta način mu boste omogočili pravilni razvoj.

cesa-ni-dobro-poceti-za-otroke

Ni dobro biti nepreviden z denarjem

Denar je sredstvo, s katerim se preživljamo in ne služi za okras ali za tekmovanje. Čim prej otrok to dojame, enostavneje mu bo. Danes je otrokom precej stvari dostopnih, naloga staršev pa je pametno upravljati z denarjem, ne glede na to, koliko ga družina ima. Če se otrokom daje preveč in se jim že od malega kupuje skvari, ki presegajo zmožnosti staršev, bo to preveč tako za otroka kot za starše. Rezultat bo večno nezadovoljstvo.

Ni dobro ne dovoliti otroku, da bi delal

Da bi se preživljali, je treba delati. Zato je pomembno, da otrok razume, da je delo koristno. Seveda mora vse, kar bo otrok delal doma, biti v skladu z njegovo starostjo in zmožnostmi, a samo tako se bo učil o vrednosti dela. Ko otrok odrašča, mu določite naloge in skupne cilje.

cesa-ni-dobro-poceti-za-otroke

Ni dobro prevzemati odgovornost za njihova dejanja

Ne prevzemajte odgovornosti za dejanja svojega otroka. Dovolite mu, da se (z vašo pomočjo) občasno sam odloči, kako bo ravnal in potem tudi prevzel odgovornost za tako ravnanje. Otrok bo velikokrat delal napake, a se bo pri tem učil o vzrokih in posledicah ter se bo vse bolje znal spopasti s tem.

Ni dobro nagrajevati iz napačnih razlogov

Če se je otrok naveličal stare igračke (ali pa jo je zaradi malomarnosti uničil), to ni razlog za nakup nove igračke. Ko otroku kupujete igračko samo zato, da bi se prenehal cmeriti, vi pravzaprav nagrajujete tako vedenje. Nagrade in darila dajajte, ko si jih otrok zasluži in ko veste, da se bo otrok do njih obnašal odgovorno.

cesa-ni-dobro-poceti-za-otroke

Ni jih dobro umikati od tujih težav ali različnosti

Ne preprečujte otrokom, da pomagajo drugim. prav nasprotno, motivirajte jih! Vključite jih v prostovoljne ali humanitarne akcije, v katerih ste se odločili sami sodelovati. Prav tako otroka občasno vzemite s seboj na srečanja, na katerih bo otrok videl različne ljudi z različnimi življenjskimi stališči, družine, ki delujejo drugače kot vaša …

Ni dobro ne zahtevati hvaležnost

Mnogi otroci so vzgajani tako, da imajo pravico do vsega. Okolje in mediji jih učijo, da je pomembneje imeti kot biti. Ko otroka naučimo hvaležnosti, mu pomagamo dojeti pomen tistega, kar ima ali je dobil.

Ni dobro “Igrati” se razvajenost

Starši so prvi vzor svojemu otroku. Če otroku govorimo o odgovornosti in ne podpiramo razvajenosti, moramo to podkrepiti z lastnim obnašanjem.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor