Kako naj čistimo igračke in otroško opremo?

Dobro je, da so igračke, pripomočki in oprema vašega otroka čisti. Dojenčki se neprestano dotikajo stvari in dajejo svoje rokice in igrače v usta, zato lahko zlahka poberejo tudi klice in zbolijo. Sami lahko zmanjšamo možnost, da naš dojenček zboli, tako da vzdržujemo igračke in vso ostalo opremo čiste.

Kako naj čistimo igračke in otroško opremo?

Obstajata dva osnovna koraka za čiščenje otroških igračk in opreme.

Čiščenje

To pomeni čiščenje z milom in toplo vodo. Na ta način odstranimo z igrač in opreme umazanijo, maščobo in številne mikrobe. Ni treba uporabljati antibakterijskega mila, navadno je čisto dovolj.

Razkuževanje

To naredimo z naravno razkužilno tekočino. S tem uničimo večino nevarnih mikrobov. Vendar je potrebno površino pred razkuževanjem dobro očistiti, saj so bakterije lahko skrite v maščobi in umazaniji.

Kako pogosto naj otroške igrače čistimo, operemo in razkužimo?

Res ni potrebno, da se neprestano obremenjujete z igračkami in otroško opremo, jih umivate, čistite in razkužujete. Dobro pa je, da igračke očistite vsake toliko časa in vedno v določenih situacijah. Te pa so:

  • Ko opazite, da so umazana. Npr. ko se hrana polije po otroškem stolu.
  • Ko vaš otrok okreva po boleznih, kot so driska, prehlad …
  • Po dnevu igranja z drugimi otroki, ko so le-ti igračke vašega otroka dajali v usta.

Kako naj čistimo igračke in otroško opremo?

Majhne plastične igračke

  • Peremo jih pomivalnem stroju. Plastične igračke, ki nimajo baterij, se lahko zelo enostavno opere v pomivalnem stroju s čistilom za posodo in toplo vodo. To bo igračke očistilo in jih razkužilo.
  • Peremo ročno. Če nimate pralnega stroja, lahko plastične igračke v umivalniku očistite s čisto gobo ali krpo, milom in toplo vodo. Prepričajte se, da z igrač očistite vso posušeno hrano, maščobo in umazanijo. Igrače dobro splaknite in jih razkužite z naravnim razkužilom za igrače ter jih posušite na zraku (na odcejalniku za posodo). Igračke z baterijami očistite zunaj z milom in toplo vodo, razkužite in jih posušite na zraku.

Večje plastične igračke, lesene in kovinske igračke ter oprema

  • Očistite jih z milom in toplo vodo, nato pa obrišite z razkužilom ter posušite na zraku.

Plišaste igračke in igrače iz blaga

  • Operemo jih v pralnem stroju.

kako-naj-cistimo-igracke-in-otrosko-opremo-2

Soda bikarbona in igrače

Soda bikarbona je zelo koristna in učinkovita za čiščenje igračk, predvsem igračk malih otrok, saj je povsem naravna, ne pušča škodljivih kemičnih ostankov, igračke pa razkuži. Priporočljiva je za čiščenje plastičnih in gumijastih igrač, prav tako pa jo lahko uporabimo tudi za čiščenje plišastih igrač.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor