Velikonočni pirhi – barvanje v čebulnih olupkih

Avtorica recepta: Irena Franić

Barvanje velikonočnih pirhov v čebulnih olupkih je najenostavnejša in najcenejša pot do čudovitih in zdravih pirhov. S hrano, ki jo kupujemo danes, vsakodnevno pojemo veliko preveč aditivov in barvil. Se tega sploh zavedamo? Naj bodo vsaj velikonočni pirhi, še posebno če so namenjeni zaužitju, pobarvani brez kemije. Čebulne olupke sem lani prvič videla na prodajnih policah trgovin, vendar lahko z malo iznajdljivosti ta strošek, ki sicer ni velik, vseeno odmislite. Sama začnem okrog novega leta v papirnato vrečko zbirati olupke čebule, ki jo uporabim v domači kuhinji. Če je družina številčnejša in čebule porabite več kot jaz, ki kuham le za dva, boste za barvanje pirhov zadostno količino zbrali veliko prej. Srednje velika papirnata vrečka za kruh, napolnjena s čebulnimi olupki, bo zagotovo zadostovala za 20 pirhov.

Barvanje velikonočnih pirhov v čebulnih olupkih – pripomočki:

  • papirnata vrečka
  • nož
  • lonec
  • žlica ali pripomoček za mešanje
  • kuhinjska krpa, ki je ne boste pogrešali
  • gravirni strojček ali oster predmet za praskanje

Barvanje velikonočnih pirhov v čebulnih olupkih – sestavine:

  • olupki rdeče in rjave čebule
  • voda za kuhanje
  • kos slanine ali njene kožice

Barva pirhov je odvisna od:

  • količine olupkov
  • sestave olupkov (več rdečih olupkov da temnejšo barvo)
  • samih jajc (vsa jajca ne primejo enake količine barvila)

Če želite enakomerno pobarvane pirhe brez madežev in prask, upoštevajte nekaj trikov:

  • med kuhanjem pogosto mešajte, da se temnejši olupki ne primejo na jajčno lupino, saj bo na tistem mestu lupina obarvana temneje
  • za mešanje uporabite lesen pripomoček ter mešajte rahlo in previdno, da že med kuhanjem z lupine ne spraskate sveže oprijete barve
  • ko po končanem kuhanju jajca vzamete iz vode, jih še vroča obrišite do suhega, saj se tekočina na vročih jajcih hitro posuši, za njo pa ostanejo madeži

Barvanje velikonočnih pirhov v čebulnih olupkih – postopek priprave

Čebulne olupke natlačite v širok lonec in jih zalijte z mlačno vodo. Ko se čebulni olupki nekoliko zmehčajo, med njih v vodo previdno potopite surova jajca. Na tihem ognju jajca ob pogostem in rahlem mešanju skuhajte na trdo, če bodo pozneje namenjena za uživanje. V kolikor želite jajca hraniti kot dekoracijo za več let, jih na tihem ognju kuhajte najmanj 15 minut. Bodite pozorni na to, da voda, v kateri se kuhajo, ne bo preveč vrela, saj je pri pirhih pomembno, da jajčna lupina ostane cela. Po končanem kuhanju jih previdno vzemite iz vode in takoj obrišite na suho, saj boste tako dobili lepe pirhe, brez zasušenih madežev.

V istih olupkih lahko pobarvate jajca nekajkrat, zato vode z olupki ne zavrzite takoj. Mojo vodo z olupki po končanem barvanju pirhov dobi vedno še kakšna prijateljica in z njo pobarva še svoje pirhe. Seveda tega ne morete početi v nedogled, saj je količina pigmenta v čebulnih olupkih tudi omejena. Večkrat kot ponovite barvanje, svetlejši bodo pirhi. Svetlejši bodo tudi, če je bilo olupkov manj. Ko barvanje zaključite, še tople pirhe namažite s koščkom slanine. Če jih boste še praskali, jih namažite šele po praskanju.

Pameten nasvet
Če želite jajca ali pirhe uporabiti za peko, morajo biti predhodno kuhana, saj v nasprotnem lupina poči. 

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.1]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor