6 naravnih pripravkov proti zobobolu

6 naravnih pripravkov proti zobobolu

Zobobol ni le boleča, ampak tudi izredno nadležna težava. Takojšen obisk pri zobozdravniku ali vsaj močna protibolečinska tableta sta v tem primeru naša prva misel. Pa ste vedeli, da obstaja nekaj naravnih rešitev za zobobol?

V večini primerov je zobobol posledica kariesa, okužbe, bolezni dlesni ali kakšne druge zobne težave. Zobobol pride ne glede na čas ali dan. Če se zgodi podnevi, gremo lahko preprosto k zobozdravniku, ki bo težavo hitro odpravil, ko pa do zobobola pride ponoči, nam to lahko predstavlja nekaj ur groznih bolečin, preden se delo v zobni ambulanti prične.

Na srečo pa poznamo nekaj naravnih načinov, ki so ravno tako uspešni pri preganjanju nadležnega zobobola kot nekatera zdravila.

Olje nageljnovih žbic

Že desetletja so nageljnove žbice učinkovito domače zdravilo proti zobobolu. Če preverimo vodilne zdravstvene spletne strani, izvemo, da je glavna sestavina žbic eugenol, ki pa je naravni anestetik. Olje nageljnovih žbic učinkovito lajša bolečino in obenem tudi zdravi vnetje. Seveda pa moramo biti pri uporabi tega olja izredno pazljivi, saj se na določenih področjih bolečina zaradi tega lahko le še poslabša, če se olje dotakne preobčutljivih dlesni ali jezika.

Kako uporabiti nageljnove žbice pri zobobolu?

Nekaj kapljic olja nageljnovih žbic na kroglici bombažne vate pritisnemo na obolelo mesto. Pametno je, da ga prej razredčimo z nekaj kapljicami oljčnega olja, lahko pa tudi z vodo. Nenazadnje pa lahko kapljico olja nageljnovih žbic dodamo kozarcu vode in tako naredimo domačo ustno vodico za lajšanje zobnih tegob.

Slana voda

Med učinkovitimi načini boja proti zobobolu je tudi slana voda. Gre za naravno obliko dezinfekcije in lahko zelo pomaga pri splakovanju ostankov hrane in vsega ostalega, kar ostane med zobmi. Obenem pa se loti tudi škodljivih bakterij, ki bi lahko bile povzročitelj težav.

Kako uporabiti slano vodo pri zobobolu?

Dodajte pol čajne žličke soli majhni količini tople vode v kozarcu in jo držite v ustih za dobrih trideset sekund, nato pa izpljunite. Medtem ko držite vodo v ustih, jo premikajte na vse strani, da boste zajeli prav vse kotičke, kjer bi lahko bili ostanki hrane ali bakterije. To naredite enkrat ali dvakrat in ponovite nekajkrat na dan.

Hladni obkladki

Hladni obkladki so prav tako naravna rešitev za marsikatero vrsto bolečine, ki jo občutite. V primeru vztrajnega zobobola bodo skoraj gotovo pomagali. Ko hladen obkladek pristavimo na obolelo mesto, bo to povzročilo krčenje krvnih žil, tako bolečina ne bo več tako močna. Poleg tega pa hladen obkladek znatno zmanjša otekanje in vnetne procese.

Kako uporabiti hladne obkladke pri zobobolu?

V brisačo zavito vrečko ledu položite na obolelo mesto za vsaj 20 min. To moramo ponoviti vsakih nekaj ur, preden se bo bolečina pomirila.

Česen

Veste, da je ta nedolžen česen, ki ga uporabljate v kuhinji, tudi eden od učinkovitih in naravnih načinov odpravljanja zobobola? Ima protivirusne, protiglivične in protibakterijske lastnosti. Alicin, sestavina ki se nahaja v česnu, ima močan antibiotični učinek, ki poskrbi za olajšanje prizadetega mesta. Poleg tega pa pomaga pri boju proti okužbi od znotraj, saj sta po vsej verjetnosti ob bolečini prisotna tudi oteklina in vnetje.

Kako uporabiti česen pri zobobolu?

Česen na drobno nasekljajte, ga potolcite in pustite stati dobrih 10 minut, da se alicin aktivira. Potem pa  majhno količino nanesite na mesto bolečine. Ne uporabite je preveč, saj bi vas lahko zaradi tega peklo. Pustite stati nekaj minut, nato pa sperite s slano vodo.

Čajne vrečke poprove mete

Tako kot olje nageljnovih žbic tudi poprova meta ponuja naravno omrtvičenje bolečine in tako prinaša olajšanje za področje okoli razbolelega zoba. Gre za eno najbolj učinkovitih naravnih protibolečinskih učinkovin, ker mentol, ki ga najdemo v meti, učinkovito blokira bolečine. najbolj preprosto je uporabiti čajno vrečko poprove mete.

Kako uporabiti čajno vrečko poprove mete pri zobobolu?

Postavite čajno vrečko poprove mete v hladilnik ali zamrzovalnik, dokler ne se ne ohladi in tako ohlajeno vrečko pritisnite ob obolelo mesto za 20 minut. Čez nekaj minut lahko ponovite, dokler se bolečina ne pomiri. Če pri roki nimate čaja poprove mete, lahko uporabite tudi eterično olje poprove mete, nekaj ga kapnite na bombažno kroglico vate in jo postavite na obolelo mesto.

Kurkuma

Kurkuma je čudežna začimba z mnogo različnimi lastnostmi. Med drugim je tudi naravno zdravilo za zobobol. Odlikujejo jo močne antiseptične in antibakterijske lastnosti, ki pomagajo ustaviti in olajšati bolečino. Uporabna pa je tudi proti okužbam zob in dlesni.

Kako kurkumo uporabimo pri zobobolu?

Dodajte čajno žličko kurkume v prahu v manjšo količino vode in jo zmešajte v pasto. Bombažno kroglico iz vate pomočite v nastalo pasto in kroglico vstavite v usta na mesto, kjer je bolečina najmočnejša.

Ocena:
[Skupaj: 18 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor