Uporaba prstov pri računanju je močno orodje za učenje matematike

Otroci pogosto, celo na skrivaj pod mizo, za reševanje matematičnih problemov uporabljajo prste. Če mislite, da to ni dobro, se motite. Zadnje raziskave Univerze v Chicagu so pokazale, da je to še več kot koristno.

Uporaba prstov pri računanju je močno orodje za učenje matematike

Otroci, ki uporabljajo svoje roke in prste med učenjem matematike, veliko bolje razumejo problem, ki ga rešujejo, kažejo raziskave, objavljene v reviji Psychological Science.

Ta raziskava je bila prvotno zasnovana z namenom, da bi odgovorila na vprašanja, ali je abstraktna gestikulacija učinkovitejše orodje za učenje od konkretne akcije in ali se z njo da posplošiti zadano nalogo.

“Odkrili smo, da gestikulacija otrokom omogoča veliko bolj fleksibilno in globlje učenje,” pravi Miriam A. Novack, vodja raziskave.

Da bi preverili idejo, so raziskovalci razložili učencem postopek, kako reševati eno vrsto računskega problema, na primer 4 + 2 + 6 = ___ + 6. Potem pa so jim dali za reševanje podobne naloge, da bi videli, če so razumeli postopek.

Potem so naključno razdelili učence v tri skupine: v prvi so za reševanje naloge lahko uporabljali pripomočke. Tako so uporabljali magnetke s številkami. Morali so jih postaviti na tablo tako, da so rešili nalogo.

Druga skupina je morala rešiti nalogo brez dotikanja magnetkov, tretji skupini pa so povedali, da naj si pri reševanju pomaga s prsti. Povedali so jim, da naj z dvema prstoma ene roke pokažejo na dve številki in jih tako navidezno združijo, z drugo roko pa pokažejo na prazno mesto v enačbi.

Potem so vse otroke testirali, da bi videli, katera skupina se je bolje odrezala. V prvem koraku so morali reševati natanko enako nalogo kot pri vaji – in vse tri skupine so delo zelo dobro opravile. Ko pa so prešli na podobne, a različne enačbe, so učenci iz tretje skupine naloge rešili občutno bolje. To kaže, da so bolje razumeli splošni koncept, kar pomeni, da so se bolje naučili.

Otroci v vseh skupinah so uspeli rešiti zadano nalogo in so se naučili lekcije. Vendar pa so edino otroci, ki so pri reševanju uporabljali roke, uspeli nalogo posplošiti.

“Računanje s pomočjo prstov je najučinkovitejše pri spodbujanju otrok, da posplošijo znanje, ki ga dobijo med poukom. Rezultati raziskave predstavljajo prvi dokaz, da uporaba prstov ni samo podpora učenju, ampak tudi zelo pomemben način učenja, s pomočjo katerega se najbolj učinkovito doseže posplošitev dane težave. Ko imajo otroci samo papir in svinčnik, se osredotočijo samo na zadano nalogo in lahko zelo redko to isto rešitev uporabijo tudi pri drugem, zelo podobnem primeru,” pravi Susan Goldin-Meadow, profesorica psihologije na Univerzi v Chicagu.

ZMEscience

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.9]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor