Starše je treba spomniti, da so tudi učitelji ljudje

Bodite prijazni do učiteljev svojih otrok. Bodite prekleto prijazni  do učiteljev svojih otrok. Če svojega otroka pripeljete v razred, pozdravite. Pohvalite na novo okrašen razred. Velika verjetnost je, da je on ali ona delal/a po koncu pouka, da bi učence drugi dan razveselil/a s praznično okrašenim razredom. Opomnite svoje otroke, da morajo svoje učitelje poslušati. Da jih morajo spoštovati. In ne pozabite jih spoštovati tudi sami, ker če bodo vaši otroci videli, da do učiteljev nimate spoštovanja – ali doma ali po telefonskem pogovoru s prijateljem – jih tudi oni ne bodo spoštovali.

starse-je-treba-spomniti-da-so-tudi-ucitelji-ljudje
Foto: Filip Pticek

Bodite razumevajoči do učiteljev svojih otrok

Ne bodite en tistih staršev, ki se obesijo na pravopisno napako v učiteljevi elektronski pošti. Poskušajte razumeti, da je bila ta pošta verjetno napisana v poznih večernih urah, oseba, ki jo je napisala, pa je oči od utrujenosti še komaj držala odprte. Poskušajte razumeti, da tako kot pri okraševanju učilnice, tudi to učitelj počne v svojem prostem času.

Bodite realni pri svojih pričakovanjih

Učitelji vaših otrok po svojih najboljših močeh omogočajo kakovostno izobraževanje za vsakega otroka. Da tisti, ki potrebujejo malo več pomoči, to pomoč tudi dobijo. Toda učitelj je eden na 20 ali celo 30 učencev. Če dobi vaš otrok slabo oceno pri nekem predmetu, nikar ne krivite učitelja, ne zahtevajte takoj pojasnila. Pomagajte svojemu otroku. Učite se z njim.

Sodelujte z učiteljem

Ugotovite, kaj lahko vi naredite, da bi pomagali utrditi današnjo lekcijo. Nimate ne časa ne energije, da bi to trojko spremenili v štirko? Potem niti od učitelja vašega otroka ne pričakujte, da ju bo imel. Vi imate morda 45-urni delovni teden, učitelj vašega otroka pa ima učilnico s tridesetimi učenci (in verjetno 60-urni delovni teden).

Prenehajte s pikrimi pripombami

Poučevanje ni varstvo otrok. Poučevanje ni honorarno delo. Vam ni všeč, da se otroke uči samo zato, da bi opravljali teste? Obrnite se na šolski svet. Obrnite se na  lokalne ali državne politike.

Podprite vladne uradnike, ki se zavzemajo proti standardiziranemu ocenjevanju in splošnim ciljem izobraževanja. Ampak nikar tega ne uporabljajte proti učitelju svojih otrok ali kateremu koli drugemu učitelja. Oni so najverjetneje enako frustrirani kot vi, ker so se prisiljeni držati tega načrtovanega programa, ki pobere vse veselje do učenja.

Pokažite svojo hvaležnost

Učitelj bi lahko opravljal kakšno drugo, bolje plačano in veliko manj stresno delo. Delo, ki ga ne bi prisililo zapravljati ure in ure za delavnice in strokovna usposabljanja. Pri tako visokem odstotku učiteljev, ki zapustijo poklic, je že čudež, da bilo kateri učitelj ostane v bilo kateri šoli več kot pet let. A so učitelji vaših otrok še vedno tam. Neutrudno delajo, čeprav jim vsi drugi dihajo za ovratnik.

Pokažite jim, da priznavate in spoštujete tisto, kar počnejo

Povejte jim to. Včasih je pritožba edino, kar učitelj sliši od starša. Včasih je to službena pritožba, včasih pa gre o tako majhni stvari, kot je pravopisna napaka. Zahvalite se jim. Ni vam treba kupovati daril, lahko pa jim napišete pismo. Naj vam pri tem pomaga tudi vaš otrok. Povejte jim to zaradi tega, ker je včasih hvaležnost starša ali učenca edina spodbuda, ki jo učitelj dobi.

S svojim otrokom bodite aktivni

Najboljša, najprijaznejša stvar, ki jo lahko naredite za učitelja svojega otroka, je hkrati tudi najboljša stvar, ki jo lahko naredite za svojega otroka. Zanimajte se o njihovih izletih, prihajajte na šolske prireditve, vprašajte jih o njihovem dnevu in delajte z njimi, če nekaj ni v redu.

Do učiteljev bodite prijazni

Če imate že od začetka slabo mnenje o učiteljih in izobraževalnem sistemu na splošno, če pričakujete, da bo učitelj kvaril vzgojo vašega otroka, če imate kakršnokoli neprimerno stališče, boste s tem naredili veliko škode učitelju svojega otroka in tudi vašemu otroku.

Učitelji niso čarovniki

Učitelji niso tu zato, da bi vzgajali vašega otroka namesto vas. Oni niso tu, da bi premikali gore, četudi bi si to želeli. Učitelji so vaši partnerji pri izobraževanju. Naredili bodo vse, kar je v njihovi moči, da bodo nudili nasvete in vodstvo med poukom, včasih tudi po njem. Postavili bodo temelje, na katerih bodo starši kasneje gradili. Postavili bodo podlago, na kateri bodo razvijali nadaljnje izkušnje, za vaše otroke bodo vložili čas in denar, ki ju nimajo. Nasprotovali bodo administraciji, spodbujali takrat, ko nihče drug ne bo in se žrtvovali več, kot bi se kateremu koli učitelju bilo treba žrtvovati za svoje učence.

Zato je bolje, da ste prijazni do učiteljev svojih otrok.

Abby Rosmarin

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor