Najboljši božično novoletni recepti za praznično sladkanje

Že v prvi polovici veselega decembra smo in nekateri že pridno pečejo praznične dobrote. Vem, večina mamic in očkov med letom ne uspemo najti dovolj časa, da bi večkrat pomokali mizo, namastili pekač in skupaj z otroki zamesili testo za  slastne piškote, pecivo, potico ali kruh. December pa je čas, ko te praznično božično-novoletno vzdušje potegne v svoj čarobni vrtinec in te popelje v sladki svet kulinaričnih vragolij. Kako čudovit občutek je, ko si vzameš čas in začneš ustvarjati. Otroci so navdušeni. Miza je polna različnih, krasnih in slastnih dobrot. Tudi mi se temu ne bomo izognili. Nasprotno. Komaj že čakamo, da začnemo pripravljati, peči in se ob tem noro zabavati.

Oglejte si naslednje fotografije. Vam je že zadišalo? Če želite hitro do recepta, kliknite na sliko in odpeljali vas bomo naravnost k njemu. Uživajte v peki in sladkanju 🙂

Dišeč božični kruh
Najboljši božično novoletni recepti za božično novoletno sladkanje
Božični piškoti
Najboljši božično novoletni recepti za božično novoletno sladkanje
Cimetove zvezdice iz mletih mandljev
Božična panakota
Najboljši božično novoletni recepti za božično novoletno sladkanje
Čokoladni razpokančki
Najboljši božično novoletni recepti za božično novoletno sladkanje
Mini rožičeve potičke
Najboljši božično novoletni recepti za božično novoletno sladkanje
Dišeči božični piškoti
Najboljši božično novoletni recepti za božično novoletno sladkanje
Piškoti kristalne rože
Najboljši božično novoletni recepti za praznično sladkanje
Vaniljevo puding pecivo

Dišeč božični kruh – recept

Najboljši božično novoletni recepti za božično novoletno sladkanje

Avtorica recepta: Marianna

Sestavine za dišeč božični kruh

  • 450 g moke (1/2 ostre, 1/2 gladke)
  • 1 vrečica suhega kvasa ali 22 g svežega
  • 100 g sladkorja
  • 120 ml mlačenega mleka
  • 180 g zmehčanega masla
  • 120 g maskarpone sira
  • naribana limonina lupinica
  • 1 žlička pomarančne arome
  • 1 žlička mandljeve arome
  • 1 žlička rumove arome (lahko tudi rum, v tem primeru dozirajte toliko manj mleka)
  • 1 žlička dišavnih začimb za medenjake
  • ščep soli
  • 120 g mletih mandljev
  • 2 jajci
  • 300 g mešanega suhega sadja po izbiri: brusnice, zlate rozine, suhe fige, suhe marelice, datlji, kandirano sadje in sadne lupine …
  • 50 g mandljevih lističev

Za premaz:

  • žlica stopljenega masla

Za posip:

  • sladkor v prahu

Postopek za dišeč božični kruh

Vse sestavine, razen suhega sadja in mandljevih lističev, damo v posodo za mešanje. Če uporabimo suhi kvas, ga enostavno zmešamo v moko, če pa bomo uporabili sveži kvas,  najprej naredimo kvasec.  Dodamo lahko aromo ruma ali pravi rum. Če bomo dodali rum, dodamo toliko manj mleka. Ker je testo zelo mehko, priporočam, da se meša z robotom ali ročnim mikserjem s spiralastimi kavlji.

Dobro pregneteno testo pustimo v posodi in posodo pokrijemo s krpo. Testo naj vzhaja 1 uro. Medtem ko testo vzhaja, pripravimo suho sadje in mandljeve lističe. Večje kose suhega sadja narežemo na manjše kose. Uporabimo sadje, ki nam je všeč. Zelo lep okus naredijo posušene kandirane lupinice limone in pomaranče – te naj ne bi manjkale.

Delovni pult posujemo z ostro moko in z roko še enkrat na hitro pregnetemo testo. Nato dodamo suho sadje, kandirano sadje in sadne lupinice ter mandljeve lističe in jih umesimo v testo. Nato testo na rahlo razvaljamo na debelino cca. 5 cm. Ob straneh levi in desni rob zavihamo na notranjo stran in zavijemo v štruco. Štruco božičnega kruha položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in ga pustim 45 minut vzhajati.

Tik pred pečenjem z lesenim ročajem kuhalnice naredimo po sredini značilno vdolbino božičnega kruha. Pečemo na 180 stopinj Celzija cca. 45 minut oz. odvisno od pečice.

Pečen, še topel dišeči božični kruh z vseh strani premažemo s stopljenim maslom. Ko se ohladi ga izdatno potrosimo s sladkorjem v prahu. Dišeči božični kruh bo zagotovo naredil praznike še bolj praznične in slastne.

Celoten slikovni prikaz –  korak za korakom najdete na oblizniprste.si.


Božični piškoti – recept

Najboljši božično novoletni recepti za božično novoletno sladkanje

Avtorica recepta: Mojca A

Sestavine za božične piškote

  • 150 g temne čokolade
  • 75 g masla
  • 2 jajci
  • 150 g sladkorja (lahko rjavega)
  • 1 majhna žlička začimbne mešanice za medenjake
  • 100 g mehke moke
  • pol majhne žličke pecilnega praška
  • 1 velika žlica jedilnega škroba (gustin)
  • 100 g mletih mandljev
  • 100 g čokoladnih kapljic ali nasekljane temne čokolade

Postopek za božične piškote

Najprej zmešamo jajca, sladkor in začimbno mešanico za medenjake, da dobimo jajčno maso. Na nizki temperaturi počasi raztopimo čokolado in maslo ter mešamo, da dobimo gladko zmes. V ločeni posodi zmešamo moko, pecilni prašek, jedilni škrob, mlete mandlje in čokoladne kapljice oz. na koščke nasekljano čokolado.

V jajčno maso najprej vmešamo tekočo čokolado in maslo (ne sme biti vroče) in dobro premešamo, nato dodamo mešanico suhih sestavin. Vse sestavine počasi mešamo, da dobimo lepljivo testo.

Z dvema žličkama na pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko, polagamo srednje velike testene kupčke. Med kupčki pustimo dovolj prostora, ker se piškoti med peko razlezejo. Pekač položimo v segreto pečico na 175 stopinj Celzija in pečemo 12-15 minut (sredica piškota mora biti še mehka).

Ko so piškoti pečeni, jih skupaj s papirjem povlečemo s pekača in jih pustimo, da se ohladijo. Šele, ko se ohladijo, jih odstranimo s papirja za peko. Površina piškotov razpoka, njihova struktura pa je prhka in rahla.

Celoten slikovni prikaz –  korak za korakom najdete na oblizniprste.si.


Cimetove zvezdice iz mletih mandljev

Najboljši božično novoletni recepti za božično novoletno sladkanje

Avtorica recepta: Ratatouille

Sestavine za cimetove zvezdice iz mletih mandljev

  • 3 beljaki
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 500 g mletih mandljev
  • za noževo konico vanilije
  • 2 poravnani jedilni žlici mletega cimeta

Postopek za cimetove zvezdice iz mletih mandljev

Beljake stepemo v čvrst sneg in ga prestavimo v skledo, v kateri bomo zmešali vse sestavine.  V beljak počasi vmešamo sladkor v prahu. 6 žlic mase, s katero bomo kasneje premazali zvezdice, damo na stran. V preostalo maso vmešamo mlete mandlje, vanilijo in cimet. Vse skupaj dobro pregnetemo.

Vzamemo folijo za živila in med dve plasti vstavimo pripravljeno mandljevo maso. Maso zvaljamo za pol centimetra na debelo. Vrhnjo plast folije odstranimo. Z modelčkom izrežemo zvezdice in jih polagamo na s peki papirjem obložen pekač. S čopičem (gre tudi s prstom) jih premažemo z maso iz beljakov in sladkorja v prahu, ki smo jo prej dali na stran.

Pečico ogrejemo na 150 °C. Zvezdice damo v segreto pečico in jih pečemo 15 minut samo s spodnjim grelcem. Pečene zvezdice s špatulo previdno prestavimo na mrežico, da se ohladijo.

Celoten slikovni prikaz –  korak za korakom najdete na oblizniprste.si.


Božična panakota – recept

Najboljši božično novoletni recepti za božično novoletno sladkanje

Avtorica recepta: Monique

Sestavine za božično panakoto

Količina je za 6 srednje velikih panakot.

  • 600 ml smetane (del lahko nadomestimo z jogurtom)
  • 2 vanilin sladkorja
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ščepec mletih klinčkov
  • 4 lističi želatine

Karamelni preliv:

  • 1 jogurtov lonček kristalnega sladkorja
  • 1 dl mleka
  • 2 rdeči jabolki (del prihranimo za dekoracijo)
  • žlička mletega cimeta
  • ščepec mletih klinčkov

Dekoracija:

  • srebrne perlice ali podobno
  • celi klinčki
  • nekaj rezin rdeče jabolke

Postopek za božično panakoto

Smetano pristavimo v kozico in jo na zmerni temperaturi segrevamo skoraj do vretja. Dodamo 2 vanilin sladkorja, po želji lahko še dodatno sladkamo, vendar ni potrebno. Medtem ko čakamo, da se smetana segreje, v globok krožnik nalijemo vodo in namočimo 4 lističe želatine.

V smetano dodamo 1 žličko mletega cimeta in ščepec mletih klinčkov ter dobro premešamo. Tik preden smetana želi zavreti, jo odstavimo in dodamo 4 lističe želatine. Z metlico dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo. Panakoto nalijemo v modelčke (najboljši so silikonski) ali manjše kozarčke. Ko se malce ohladijo, jih postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje pa kar čez noč.

Sedaj moramo pripraviti še karamelni preliv. V kozico stresemo 1 jogurtov lonček kristalnega sladkorja in ga karameliziramo. Gosto karamelo razredčimo z mlekom, ki ga dodajamo postopoma. 2 rdeči neškropljeni jabolki narežemo na koščke, ki jih dodamo v karamelni preliv. Dodamo še ščepec mletega cimeta in mletih klinčkov ter dobro premešamo. Malce še segrejemo, da jabolka lepo zadišijo.

S karamelnim prelivom, ki ga malce ohladimo, prelijemo božično panakoto. Nekaj časa si vzemimo še za dekoracijo. Dodajmo kakšno srebrno perlico, krhelj jabolka in vanj zapičimo cele klinčke.

Celoten slikovni prikaz –  korak za korakom najdete na oblizniprste.si.


Čokoladni razpokančki – recept

Najboljši božično novoletni recepti za božično novoletno sladkanje

Avtorica recepta: Irena Sušnik Trojar

Sestavine za čokoladne razpokančke

  • 210 gramov ostre moke (lahko tudi gladke, a vam priporočam uporabo ostre)
  • 55 gramov masla
  • ščepec soli
  • 1/2 vrečke pecilnega praška
  • 1 vanijev sladkor z burbonsko vaniljo (lahko tudi navadnega)
  • 2 jajci (celi)
  • 230 gramov čokolade za kuhanje (čokoladni razpokančki bodo odlični, če boste uporabili čokolado, ki vsebuje kandirano pomarančo)
  • 80 gramov sladkorja v prahu

In še:

  • sladkor v prahu, v katerega boste povaljali čokoladne razpokančke še pred pečenjem.

Postopek za čokoladne razpokančke

Čokolado nalomimo na manjše koščke in jo skupaj z maslom stopimo nad paro. Ohladimo do mlačnega. Medtem, ko se čokolada in maslo ohlajata, razžvrkljamo jajca, skupaj z vanilijevim sladkorjem, sladkorjem in ščepcem soli. Posebej si pripravimo tudi moko, v katero vmešamo pecilni prašek. Dodamo stopljeno čokolado z maslom in dobro premešamo.

Na koncu zmesi za čokoladne razpokančke dodamo še moko, kateri smo primešali pecilni prašek. Moko s pecilnim praškom dodajamo postopoma. Vse skupaj dobro zmešamo.

Ko je masa za čokoladne razpokančke dobro premešana, jo za nekaj časa postavimo v hladilnik. Vsaj za 4-5 ur. Še bolje pa bo, če jo boste v hladilniku pustili kar čez noč. Če jo boste v hladilniku pustili čez noč, jo pred nadaljnjim oblikovanjem za cca.10-15 minut pustite na sobni temperaturi.

Opomba

Ne skrbite, ko bo masa za čokoladne razpokančke gotova, bo tekoča, kot za biskvit. Kasneje, v hladilniku, se bo strdila.

Maso za čokoladne razpokančke vzamemo iz hladilnika, in pričeli bomo z oblikovanjem. Še prej pa si pripravimo nizek pekač, na katerem bomo čokoladne razpokančke pekli in ga obložimo s peki papirjem. Prav tako, si vnaprej pripravimo posodo, v katero stresemo nekaj mletega sladkorja.

Umijemo roke in s prsti zajamemo nekaj mase za čokoladne razpokančke in z dlanmi oblikujemo kroglico (v velikosti oreha). Kroglico povaljamo v mletem sladkorju, nikar ne bodite preveč skopi z valjanjem v mletem sladkorju, mleti sladkor naj dobro prekrije čokoladno kroglico.

Kroglico položimo na pekač, obložen s peki papirjem. In tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vse mase za čokoladne razpokančke.

Ker bodo čokoladni razpokančki med peko narasli, vam svetujem, da na pekaču med njimi pustite približno 1,5 – 2 centimetra prostora.

Pečemo jih na 180 stopinjah Cezija približno 10 minut. Ko jih boste vzeli iz pečice bodo čokoladni razpokančki še mehki, strdili se bodo na zraku med ohlajevanjem.

Nasvet avtorice
Da bodo lepše razpokali, lahko pekač z oblikovani kroglicami za nekaj minut (npr.10 minut) postavite na hladno (hladilnik, v zumskem času lahko kar ven, na okensko polico …), da se masa ponovno nekoliko ohladi).

V kolikor boste čokoladne razpokančke shranili v posodo, ki dobro tesni, bodo tako shranjeni počakali še dolgo časa. Seveda, če jih ne boste prej že pojedli.

Celoten slikovni prikaz –  korak za korakom najdete na oblizniprste.si.


Mini rožičeve potičke – recept

Najboljši božično novoletni recepti za božično novoletno sladkanje

Avtorica recepta: Marianna

Sestavine za mini rožičeve potičke

Testo:

  • 600 g gladke moke
  • 2 rumenjaka
  • 2 celi jajci
  • 30 g kvasa
  • 2 žlici ruma
  • ščep soli
  • 2 žlici sladkorja
  • naribana limonina lupinica
  • 3 dl toplega mleka
  • 60 g masla

Rožičev nadev:

  • 250 g mletih rožičev
  • 3 dl vročega mleka
  • 1 rumenjak
  • naribana limonina lupinica
  • 1 vanilij sladkor
  • 2 žlici ruma
  • 150 g masla
  • 3 beljaki (sneg)

Postopek za mini rožičeve potičke

Naredimo kvasec – v malo toplega mleka zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in pustimo vzhajati. V moko dodamo vse sestavine, na koncu dodamo še kvasec. Ker je testo zelo mehko, ga mesimo z robotom, če ga nimamo, lahko mešamo na ročni mikser z valovitimi metlicami. Testo pustimo vzhajati.

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo rožičev nadev. V vroče mleko umešamo mlete rožiče in dodamo vse ostale sestavine, razen rumenjaka in beljaka. Te dodamo, ko se masa nekoliko ohladi.

Ker je testo zelo mehko, delovni pult z ostro moko močno pomokamo in testo razdelimo na 4 enake dele. Vsak del posebej razvaljamo in premažemo z nadevom.Testo zavijamo na enak način kot za potico in nato štruco z ostrim rezom razrežemo na manjše štruce, velike cca. 4 do 5 cm.

Štručke zložimo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Pustimo jih vzhajati še 20 minut nato jih spečemo v pečici na 190 stopinj Celzija 20 do 25 minut. Pečene pustimo, da se nekoliko ohladijo, nato jih po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Celoten slikovni prikaz –  korak za korakom najdete na oblizniprste.si.


Dišeči božični piškoti – recept

Najboljši božično novoletni recepti za božično novoletno sladkanje

Avtorica recepta: Marianna

Sestavine za dišeče božične piškote

Sestavine zadoščajo za cca. 90 do 100 piškotov

  • 200 g masla
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 1 rumov-vaniljev sladkor (ali 1 vaniljev sladkor in 2 žlici ruma ali par kapljic rumove arome)
  • 1/2 žličke cimeta
  • 2 žlici meda
  • 325 g ostre moke
  • 2 žlički grenkega kakava

Obliv:

  • cca. 120 do 150 g bele čokolade

Posip:

  • božični sladkorni okraski

Postopek za dišeče božične piškote

V posodo za mešanje narežemo maslo, dodamo sladkor v prahu in rumov vaniljev sladkor ter mešamo, da se sestavine spojijo. Nato primešamo med in cimet. Dodamo še moko in kakav ter vse povežemo v testo. Testo na koncu z rokami oblikujemo v kepo.

Testo razdelimo na dve enako težki kepi in vsako posebej damo v pvc folijo in jo zvaljamo na debelino 5 mm. Tako zvaljano in pripravljeno testo shranimo v zamrzovalnik. Če želimo lahko testo uporabimo že čez 1 uro ali kadarkoli drugič. Testo v zamrzovalniku lahko čaka tudi mesec dni ali več. Paziti moramo, da testo položimo na ravno podlago, drugače se nam bo testo zvilo.

Ko se odločimo, da bomo pekli piškote, vzamemo testo iz zamrzovalnika in takoj, brez predhodnega odtaljevanja začnemo z modelčkom izrezovati piškote. Z zmrznjenim testom bo izrezovanje piškotov otročje lahko. Testo ni potrebno valjati, ni ga potrebno dodatno mokati, z modelčkom ga prenesemo direktno v pekač in razreza je zelo malo.

Piškote pečemo v predhodno ogreti pečici na 175 stopinj Celzija 10 minut oz. odvisno od pečice. Pečene vzamemo iz pečice in jih pustimo še 3 minute v pekaču. Razen, če bi piškoti imeli že zapečen rob, takrat jih takoj umaknemo iz pekača.

Pripravimo si sladkorne božične okraske, pinceto, da bomo lažje nanašali okraske in stopljeno belo čokolado. Belo čokolado bomo najlepše in najlažje stopili v mikrovalovni pečici. Najprej topimo 30 sekund, nato vzamemo lonček iz mikrovalovne in čokolado premešamo. Ker verjetno še ni dovolj stopljena, jo vrnemo v mikrovalovno še za 15 sekund. Ponovno premešamo. Postopek ponavljamo, dokler čokolada ni popolnoma stopljena.

Piškot vzamemo v roko in ga do polovice namočimo v stopljeno belo čokolado. Izberemo lonček, ki ima bolj ozko dno. Postopek ponavljamo z vsemi piškoti. S pomočjo pincete nanesemo sladkorne božične okraske. Okraske nanesemo na mesto kjer je obliv čokolade, tako se bodo okrasi na piškotu zlepili in na njem tudi ostali. Naj vam dišeči božični piškoti pričarajo praznično vzdušje. Dišeči božični piškoti so idealni za sladko darilce.

Celoten slikovni prikaz –  korak za korakom najdete na oblizniprste.si.


Piškoti kristalne rože – recept

Najboljši božično novoletni recepti za božično novoletno sladkanje

Avtorica recepta: Marianna

Sestavine za piškote kristalne rože

Sestavine zadoščajo za 900 g piškotov

  • 450 g gladke moke
  • 225 g maslo sobne temperature
  • 225 g sladkor
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 večje jajce

Posip:

  • skodelica kristalnega sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor

Postopek za piškote kristalne rože

Maslo sobne temperature, sladkor in vaniljev sladkor z električnim mešalcem zmešamo v masleno kremo. Nato dodamo jajce in premešamo. Moko dodajamo postopoma, žlico po žlico in ves čas zraven mešamo. Dobili smo grudasto testo. Sedaj testo pregnetemo še ročno, da dobimo voljno, mehko kepo. Testo spravimo v pvc vrečo. Skušamo ga čim bolj enakomerno poravnati, ker nam bo to kasneje olajšalo valjanje. Tako hranjeno testo naj v hladilniku počiva najmanj 1 uro ali več.

Nasvet
Tako spravljeno testo lahko tudi zamrznemo in ga uporabimo kadar želimo.

Kos testa odlomimo in ga položimo na rahlo pomokano folijo. Na testo položimo peki papir, ob straneh si nastavimo distančnike (če jih imamo, če jih nimamo, pa brez njih) in valjamo preko peki papirja. Tak način valjanja nam delo olajša, saj se testo ne bo lomilo in prijemalo valjarja. Tudi dodatno mokanje ni potrebno, kar pomeni, da testo obdrži prvotno kvaliteto.Izberemo model za izrezovanje piškotov. Modelček pomakamo v moko in izrezujemo. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj polagamo izrezane piškote. Med njimi ni potrebno veliko razmaka, ker med peko ne narastejo.

Piškote pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija cca. 10 minut. Robovi ne smejo porjaveti, zato jih takoj, ko so pečeni in še bledi, odstranimo iz pekača, da se še dodatno več ne pečejo. Še vroče povaljamo v kristalnem sladkorju, kateremu smo mu primešali vaniljev sladkor.

Celoten slikovni prikaz –  korak za korakom najdete na oblizniprste.si.


Vaniljevo puding pecivo – recept

Najboljši božično novoletni recepti za praznično sladkanje

Avtorica recepta: lučka

Sestavine za vaniljevo puding pecivo

Za testo:

  • 5 jajc
  • 4 žlice sladkorja
  • 4 žlice olja
  • 3 žlice mleka
  • 5 žlic gladke moke
  • polovica pecilnega praška
  • 1 vaniljev sladkor

Za preliv:

  • 3 žlice sladkorja
  • 2 dl hladne vode
  • žlica ali dve ruma

Za kremo:

  • 1 l mleka
  • 3 vaniljeve pudinge
  • 8 žlic sladkorja
  • 2 kisli smetani

Za vrhnjo plast:

  • čokolada v prahu, čokoladne mrvice
  • če želite, lahko naredite tudi čokoladni preliv

Postopek za vaniljevo puding pecivo

Ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake, sladkor ter vaniljev sladkor, olje, mleko, moko s pecilnim praškom zmešamo skupaj. Na koncu dodamo vsem sestavinam še sneg iz beljakov ter dobro stepemo.

Pekač obložimo s peka papirjem. Vlijemo zmes v pekač ter pečemo v navadni pečici približno 20 minut na 180 stopinjah Celzija. Pečen biskvit prelijemo s prelivom iz vode, sladkorja in ruma. Nato po navodilih iz vrečke skuhamo puding (v 1 litru mleka) ter še v vročega vmešamo kisli smetani. Kremo namažemo po prelivu.

Po želji lahko naredimo še preliv iz čokolade za vrhnjo plast ali pa kremo le posipamo s čokolado v prahu. Preden sladico postrežemo, jo postavimo v hladilnik vsaj za dve uri.

Celoten slikovni prikaz –  korak za korakom najdete na oblizniprste.si.

Pa prijetno sladkanje vam želimo.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor