20 stvari, zaradi katerih mamice ne bi smele čutiti krivde

20 stvari, zaradi katerih mamice ne bi smele čutiti krivde

Argh. Mamin občutek krivde. Ali kdaj sploh mine?

Na hitro povzemimo malce o krivdi. Krivda nam vsiljuje idejo, da kot mame nismo OK. Znižuje našo samozavest in samospoštovanje. Krivda povzroča, da se počutimo, kot da si ne zaslužimo biti to, za kar smo bile ustvarjene. Poleg tega pa sproži cikel krivde, ki ga je izredno težko prekiniti. Naštela vam bom 20 stvari, zaradi katerih nikakor ne bi smele občutiti krivde. In tej ogromni količini krivde lahko od zdaj naprej lahko rečete adijo!

Ne čutite krivde če:

 1. Otrokom ne morete kupiti najboljših blagovnih znamk ali najnovejše tehnologije. Preveč materialnih stvari tako ali tako otroke razvadi.
 2. Ste se ustavili in kupili že pripravljeno hrano, ker vam čas ali volja ne dopušča kuhanja. Občasna pomoč pri hrani bo osrečila tako vas kot vaše otroke!
 3. Se počutite vznemirjeni, ker ste slišali vašega otroka vpiti »mami« že vsaj tisočkrat danes. Kljub temu, da ste mami, še ne pomeni, da imate neskončne zaloge emocionalne vzdržljivosti.
 4. Ste možu dovolili samo hiter seks. Otroci so se po vas obešali cel dan.
 5. Ne prirejate božične zabave, ker se raje odpravite telovadit. Mama, ki telovadi, se bolje počuti v svoji koži in je posledično boljša mama za svoje otroke.
 6. Niste svojih otrok vpisali na razne športe ali jih vključili v dodatne obšolske dejavnosti. Doma jim je tako ali tako najlepše.
 7. Ste mama, ki hodi v službo ali mama, ki ostaja doma. Na svetu imamo različne vrste mam in prav vse imajo rade svoje otroke.
 8. Niste popolna mama. Mnogi spiritualni strokovnjaki pravijo, da smo vsi že tako ali tako popolni, to pa je strokovno mnenje, ki se ga lahko oklenete.
 9. Boste zgrešili enega od otrokovih nastopov. Prisotni boste pri veliki večini otrokovih dejavnosti in to bo tisto, kar si bo zapomnil.
 10. Ste si vzeli čas za počitek, namesto da bi pospravili po hiši. Spočita mama je zagotovo bolj produktivna, tako boste naspani pospravljali dvakrat hitreje.
 11. Ste preživele večer s svojimi prijateljicami, namesto da bi se doma igrali skrivalnice. Naše prijateljice so naš stik z realnostjo in nam pomagajo, da ostanemo povezane z ljudmi, s katerimi smo se družile, preden smo postale mamice.
 12. Preživite več časa z enim kot z drugim otrokom. Otroci različnih starosti in razvojnih stopenj potrebujejo različne količine pozornosti. Poleg tega pa je najpomembnejša kvaliteta tega časa in ne količina.
 13. Ste otroku pustili, da gleda TV, medtem ko ste prebrali novice na Facebooku ali zapise na Twitterju. Oba sta uživala, kajne? Nihče od vaju pa ne bo tega počel naslednjih nekaj ur. (no, vsaj priporočljivo ni!)
 14. Si želite malce dlje spati v nedeljo zjutraj. Očka in otroci potrebujejo nekaj časa zase brez mamice.
 15. Ste zboleli in niste storili prav ničesar cel dan. Tudi mame imamo meje. Ti trenutki ponujajo vsem ostalim članom družine možnost, da trenirajo sposobnosti za oskrbovanje ljubljene osebe.
 16. Ste si vzeli prost dan v službi, da bi cel dan preživeli s svojim otrokom. Tudi drugi ljudje si vzamejo prosto, zakaj si ne bi vi?
 17. Ste jokali pred svojimi otroci. To jim pokaže, da imate tudi vi čustva in jim pomaga pri učenju empatije.
 18. Nimate popolnoma čiste hiše. Napišite plakat »moja hiša ni nikoli čista, ampak otroci me imajo vseeno radi in so zadovoljni.«
 19. Ste izgubili živce nad svojimi otroci na vsake toliko časa. To jim pokaže, da vsi delamo napake in vam daje možnost, da jih naučite reči »žal mi je«.
 20. Sledite svojim osebnim interesom. Prav nič ni zdravo za vas ali vaše otroke, da bi se vaš svet ves čas vrtel le okoli njih.

Lori Radun/The momiverse

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 3.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor