Ste v stresu zaradi denarja? Recite temu stop

Ste že kdaj biili v stresu zaradi denarja – bodisi, da ste ga imeli premalo ali pa celo preveč. Da, tudi od viškov lahko glava boli. Tudi vaši otroci čutijo vaš stres. Kako pa se ga znebiti? 23. maja bomo stres preganjali z humorjem, z zdravnico Sanelo Banović, na stand-up dogodku moje fit finance. Vabljeni!

Ste v stresu zaradi denarja? Recite temu stop

Piše: Maja Virant

Simona in Tomaž sta se pred leti znašla v hudem finančnem stresu. Zaradi izredno nizkih plač, ki sta jih zaslužila s svojo, sicer visokošolsko, izobrazbo, sta se odločila, da pustita svoji karieri in se lotita novega posla. Vse, kar sta imela, je bil poslovni prostor. »Pred 25 leti, ko sva začenjala, so bili časi drugačni. Prihrankov nisva imela nič, sva pa kar nekaj zaslužila s prodajo dveh avtomobilov. V tistih časih si rabljen avto lahko prodal po višji ceni, kot si ga kupil, zato je bila takrat pločevina lahko dobra investicija,« se spominja Tomaž. Kredita na banki z mizernimi plačami, ki so komaj omogočale preživetje, nista dobila. »Denar sva si sposodila zasebno, manjše zneske od bratov in staršev, večje od znancev.« Družinski krediti in večje posojilo prijatelja, ki je celo sam ponudil denar, so bili brezplačni, preostali denar sta dobila po 15- do 18-odstotni letni obrestni meri. »Lotila sva se posla, ki ga nisva poznala, a vedela sva, da nama mora uspeti, preprosto mora, druge izbire nisva imela,« razlaga Simona. Delala sta vse dni v tednu, običajno dvajset ur na dan. Posel je na srečo dobro stekel, dela jima ni zmanjkalo. Delati sta bila navajena, čeprav se jima je včasih že bledlo od utrujenosti. »A najbolj stresno je bilo dejstvo, da sva bila tako zadolžena. Ves čas sem imela v glavi dolgove, preganjali so me podnevi in ponoči,« pravi Simona. Po drugi strani pa so bili tudi odlična motivacija. Vse jima je uspelo vrniti v rekordno hitrem času, manjše zneske že v prvih mesecih, večje v naslednjih dveh letih. »Finančni stres, ki sva do doživljala takrat, je bil sicer strašno naporen, a se mi zdi da naju je utrdil za vse naslednje poslovne korake, ki sva se jih nato lotevala,« je zdaj zadovoljen Tomaž.

Seksate? Se do volj objemate? Pa smenite? Pridite 23. maja na »stand-up« najbolj zabavne in iskrene zdravnice, TedX senzacije Sanele Banović, ki bo strokovno pojasnila tudi pozitivne učinke dobrega počutja na vašo denarnico. Z nami bo tudi psihologinja in olimpijska podprvakinja Sara Isaković, ki bo delala napotke za mirne živce, ima pa tudi nekaj dobrih namigo v, kako do sanjske postave.

Pridite, smeh je zagotovljen. Sredam 23. maj 2018, med 15.30 in 19.00 v Kristalni palači, BTC Ljubljana. V opombo vpišite SANY30 in dobite 30% off, pa še revijo Moje finance. Prijava »

Vzrokov, ki vodijo do finančnega stresa je veliko –, nov posel, tako kot pri Simoni in Tomažu, pa tudi izguba službe, ločitev, nenadni večji izdatek, prehod v pokoj, celo planiranje dopusta. Občasen je sicer neprijeten, lahko pa tudi koristen, saj nas motivira, da se denarju bolj posvetimo in po potrebi stopimo v konstruktivno akcijo, pravi Katja Z. Istenič. In prav to sta na svoji koži izkusila Simona in Tomaž. Da je določena mera stresa zdrava in koristna, trdi tudi zdravnica Danica Rotar Pavlič: »Če smo izpostavljeni različnim stresom, se z njimi navadimo tudi spoprijeti.« A pozor, pretiravanje lahko samo zamenja en stres za drugega. Če se želite denimo znebiti finančnega stresa in zato vsako popoldne tečete kilometre in kilometre, sami sebi povzročite telesni stres, kar seveda ni zdravo, opozarja zdravnica Rotar Pavličeva. Če pa finančni stres doživljate iz dneva v dan ter ugotavljate, da vas navdaja z močnim strahom, občutkom nemoči in vas celo paralizira, je čas, da se obrnete po strokovno pomoč, svetuje Isteničeva.

»Dolgoročni finančni stres doživljamo predvsem zaradi neustreznih odzivov na neugodne situacije ter pomanjkanja znanj in izkušenj s tem, kako se s takimi situacijami konstruktivno spopasti,« opozarja psihologinja Katja Z. Istenič. Štamulak največjo težavo vidi v pomanjkanju znanja o financah: »Ker se o financah v šolah ne učimo, spremenjene razmere pa nalagajo vsakemu posamezniku skrb za prihodnost na njegova pleča, ni nič nenavadnega, da ima večina ljudi večkrat v življenju težave, povezane s finančnim stresom.«

Kako ga prepoznati

Stres je stres, najsi gre za finančnega, čustvenega, na delovnem mestu ali telesnega. Odzivi na stres so namreč popolnoma enaki, pojasnjuje zdravnica Rotar Pavličeva:  »Lahko se pojavi hitro bitje srca, tremor rok, ljudje imajo več okužb zaradi zavore imunskega sistema, panični napadi, pogoste so tudi kožne spremembe, denimo čezmerno potenje ali rdečina obraza.« Pride lahko tudi do resnih bolezni. Pojav depresije je denimo povezan z neurejenimi osebnimi financami in neobvladovanjem denarja, navaja Matjaž Štamulak. Finski zdravniki so denimo potrdili neposredno povezavo med finančnim stresom in metaboličnim sindromom, ki vodi v težje bolezni kot so sladkorna bolezen, še opozarja Katja Ajdišek iz Fingyma. Finančni stres je eden izmed glavnih vzrokov za nezdrav življenjski slog – kajenje, povečana teža, prekomerno uživanje alkohola in uživanje drog, navaja Miha Urek. Zato ga je še kako pomembno pravočasno prepoznati in ga znati obvladovati.

V boj s finančnim stresom

Najbolj enostavno je resda vzeti tableto, a zaradi te bo telo kmalu zahtevalo še eno, pravi zdravnica Danica Rotar Pavlič, in dodaja, da moramo rešitve iskati drugje. Finančnega stresa se najlažje rešimo tako, da glede denarja razvijemo boljše navade, redno prakticiramo tudi sprostitev in obdobja, ko o denarju ne razmišljamo ter načrtno razvijemo zdrav odnos do denarja, svetuje Katja Z. Istenič. Raziskave potrjujejo, da lahko znižamo nivo finančnega stresa do 50 odstotkov s primernim finančnim izobraževanjem, pravi osebni finančni svetovalec in upravljavec osebnih financ ter pionir finančnega wellnessa iz podjetja FinGym, Miha Urek. S tem se strinja tudi finančni svetovalec Matjaž Štamulak: »Finančno pismen posameznik dobro obvladuje kontrolo nad denarjem in mesečno investira za najpomembnejše finančne cilje (pokojnina, šolanje otrok, zlata rezerva, nepremičnina), del sredstev (vsaj 3 mesečne plače) pa ima vseskozi na voljo kot rezervo v primeru nenadnih, večjih izdatkov.«

Univerzalnega recepta, kako se ga znebiti, ni, zagotovo pa je znanje vaše najmočnejše orožje. Poskrbite za finančno opismenjevanje sebe in svojih najbližjih.

11 vzrokov za finančni stres

 • Finančna nepismenost!
 • Izdatki so večji od dohodkov, komaj shajamo skozi mesec.
 • Zavedanje, da ne bomo mogli poravnati nepredvidenih izdatkov (popravilo avta, nakup novega pralnega stroja…)
 • Komaj zmoremo poravnati obveznosti kredita, leasinga.
 • Ko nam prijatelj ne vrne večje vsote posojila.
 • Z vlaganjem na borzo smo preveč izpostavljeni tveganju.
 • Vlagali smo v popolnoma nelikvidne naložbe.
 • Investirali smo v »piramidne sheme«.
 • Nimamo ustrezno zavarovanega premoženja in se nam zgodi nepredviden dogodek.
 • Napačne poslovne odločitve.
 • Izgubili smo denarnico ali nov mobilni telefon.

Vir: Miha Urek, FinGym.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor