Deset modrosti, ki se jih lahko naučimo od starih staršev

Deset modrosti, ki se jih lahko naučimo od starih staršev

»Popolna ljubezen se včasih zgodi šele s prihodom prvega vnuka.« – valižanski pregovor

»Če bi vedela, kako čudovito je imeti vnuke, bi imela najprej njih.« – Lois Wyse

Sami najbrž niste imeli popolnih staršev. Bili so pač proizvod nekega drugega časa. Toda mnogi ne preveč dobri starši, postanejo odlični stari starši. Zakaj?

Stari starši imajo nekatere prednosti, ki jih starši nimamo. Poleg tega imajo veliko življenjskih izkušenj. Starši se od njih lahko ogromno naučimo. Poglejmo si nekaj predlogov.

Ne počutijo se odgovorni za vsa otrokova dejanja

Ali ne bi bili veliko srečnejši, če bi se lahko v svoji starševski vlogi malce sprostili in se ne bi krivili za vse napake in izbruhe svojih otrok? Če se ne bi venomer spraševali, ali smo dovolj dobri starši svojim otrokom?

Lahko si vzamejo odmor, da si spet napolnijo baterije

Starši otrok pač ne moremo pustiti nekomu drugemu in oditi domov sami. Lahko pa si vzamemo čas zase, da smo potem umirjeni in sproščeni v njihovi družbi. Če se zmeraj samo razdajamo in ne poskrbimo zase, bomo težko dobro poskrbeli za svoje otroke.

Ne spodkopavajo dobrega odnosa s kaznovanjem

Seveda je treba postaviti meje (»V naši družini se ne tepemo.« ali »Čas je za spanje.«). Toda kaznovanje, v kakršnikoli obliki, je zmeraj pogubno za ohranjanje dobrega odnosa z otrokom. Ravno nasprotno, kaznovanje ponavadi rodi nove oblike neprimernega vedenja.

So čustveno bolj zreli in imajo veliko dragocenih življenjskih izkušenj

Stari starši pogosteje dopustijo otroku, da zmaga v svojih argumentih, medtem ko starši čutimo potrebo po tem, da dokažemo svoj prav. Stari starši znajo tudi zelo dobro poslušati. Ne kritizirajo in obsipajo vnuke z ljubeznijo.

So izkusili na svoji koži, da otroci odrastejo v dobre ljudi

Stari starši so doživeli veliko težkih preizkušenj. Vedo, da tudi otroci gredo skozi zahtevna in izzivov polna obdobja in preživijo. Zato muhe svojih vnukov jemljejo z dobro mero humorja.

Zavedajo se, kako hitro mine otroštvo

Vnuke želijo obdržati v svojih naročjih čim dlje in jih nikoli ne kregajo, da se obnašajo kot dojenčki. Dedki in babice ne zavrnejo povabila na čajanko z izgovorom, da morajo oprati umazano posodo. Pravzaprav, posodo operejo po čajanki, skupaj z vnuki in se pri tem neizmerno zabavajo.

V vsakem otroku vidijo zaklad

Stari starši cenijo in spoštujejo edinstvenost vsakega svojega vnučka in so zelo razumevajoči do posebnosti in izzivov, ki jih otroci prinesejo.

Vedo, da v življenju ni popravnih izpitov

Veliko staršev z odraslimi otroki obžaluje, da nekaterih stvari niso naredili drugače. Dobro se zavedajo, da je nemogoče zavrteti čas nazaj. Zato z vnuki ne ponavljajo starih napak.

Zavedajo se, kako kratko je življenje

Doživeli so veliko dobrega in slabega, lepega in težkega. Vedo, da je vse to del življenja. Včasih je treba žalovati, spet drugič pa se veseliti življenja v vsej njegovi polnosti.

Nikoli jim ne zmanjka objemov in piškotov

Življenje je polno izzivov in nič ni lepšega, če imamo nekoga, ki nam ponudi sveže pečen slasten piškot in nas posluša. Satri starši so pravi za to.

Vsi stari starši seveda niso narejeni po tem modelu. Navsezadnje so samo ljudje. Toda od njih se starši lahko ogromno naučimo. Tudi zato mogoče valižanski pregovor z začetka članka še kako drži. Zakaj bi čakali, da tudi sami postanemo dedki in babice? Začnimo zdaj!

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor