Družina je doma

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Družina je domaZ današnjim dnem so zaprta vrata vseh šol in vrtcev v Sloveniji. Mnogo staršev je prav tako ostalo doma, mnogi od njih delajo od doma in tako naj bi ostalo najmanj naslednjih 14 dni.

Ni mnogo družin, ki bi že kdaj (razen morda ob rojstvu otroka in/ali bolezni) bilo 14 dni doma. Doma, doma! Ne na izletih, v kinu, na predstavah, v trgovini, na bazenu, na obiskih, v knjižnici ali pri dedku in babici. Doma. 24 ur na dan, 7 dni v tednu.

Za mnoge družine bo to zelo, zelo stresno obdobje. Stresno zaradi mnogo česa: zaradi strahu in negotovosti, zaradi pričakovanj, ki jih imamo: do sebe, partnerja in otrok, do širše družine in prijateljev, do službe in družbe. Stresno bo zaradi toliko neznank, zaradi toliko sprememb v tako zelo kratkem času. Stresno bo zaradi naših zgodb, ki v tem času prihajajo, kaj prihajajo, butajo na plano in nam preprečujejo videti situacijo malce iz razdalje. Stresno bo, ker bomo toliko časa s svojo družino in to ne po lastni želji. Stresno, ker otroci na vse skupaj gledajo čisto drugače kot mi. Stresno, ker morda tudi partner gleda čisto drugače kot mi. Stresno, ker bomo želeli vedeti za vsako novico.

Za druge družine pa bo ta teden prav prijeten. Več bomo lahko skupaj. Čeprav bo večina družinskih članov imela svoje obveznosti, bodo odpadle vse »popoldanske« dejavnosti, kot so krožki, treningi, glasbene šole, zbori, rekreacije, nakupovanje, obiski, … ki, čeprav nam nekaj dajo, zahtevajo tudi veliko našega časa. Ta čas pa bomo porabili za branje, igranje, družabne igre, skupno ustvarjanje, hišna opravila in popravila, za sprehode in pohode v bližnje gozdove, na hribčke, za igre zunaj, za kolo, …, pa seveda za pogovore.

V tem obdobju se bo zelo dobro videlo, kakšne temelje ima družina: če so dobri, bo tudi to obdobje prestala razmeroma dobro (nekatere celo zelo dobro), če so slabi, pa bo škripalo vsak dan.

Zato to obdobje sprejmite tudi kot pokazatelj, kakšne temelje ima vaša družina.

V naslednjem prispevku bom govorila o družinskem sestanku, ki je v tem času, ko se vse spreminja tako zelo hitro tako zelo pomemben.

Ostanite zdravi in pozitivno naravnani.

Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor