Nehala sva se prepirati o denarju, a sva se, žal, razšla

Nehala sva se prepirati o denarju, a sva se, žal, razšla

Tadej in Kaja sta bila poročena sedem let. Vedno sta se prepirala o denarju. Tadej je zapravljal in Kaja se je pritoževala. Njeni starši so jo učili, da je vedno potrebno imeti prihranke za deževne dni. Denar konec koncev ne rase na drevesu. Tadej je ponavljal, da ne bo garal cele dneve in se vsemu odpovedoval. Želel si je svobode in pogosto je v trgovini z lahkim srcem poravnal račun s kreditno kartico.

Dolgovi so se prenašali iz meseca v mesec in rasli. Kaja je postajala vedno bolj jezna in obupana. Prepirati sta se začela tudi o drugih stvareh in na koncu nista našla druge rešitve, kot da se razideta.

Šele ko je Kaja zaživela sama, je našla veliko informacij o tem, kako denarni zapisi, naši spomini na vzgojo in ravnanje staršev iz otroštva oblikujejo naše vedenje, ko odrasemo. Pred tem nikoli ni zavestno premislila, kaj zanjo Tadejevo zapravljanje v resnici pomeni. Zdel se ji je neodgovoren. Ni pomislila, da se je njegova vzgoja v marsičem razlikovala od njene, predvsem da enostavno ni poznal varčevanja in zato zanj tudi ni našel motivacije.

Če bi jima skupaj uspelo raziskati, kako dejansko razmišljata o denarju, bi jima morda lahko uspelo. Žal nista pravočasno poiskala pomoči, knjig, predavanj, delavnic, kjer se temu celostno posvetijo in zapišejo glavne ugotovitve, potem pa ustvarijo skupen načrt, ki ustreza obema partnerjema.

Kaja bi mogoče tako izvedela, da je Tadej v mladosti nekajkrat denar izgubil, saj ga je posodil staršem, ki mu ga niso vrnili. Naučil se je, da je denar pač stvar, ki pride in gre, zato ga je pametno porabiti, dokler je. Izvedela bi tudi, da so Tadejevi starši vedno kupovali stvari s pomočjo večjih in manjših kreditov.

Kaji je bilo žal, da ni poznala tehnik za odkrivanje in spreminjanje starih vzorcev, ki se jih je mogoče naučiti. Spoznala je, da si partnerja z načrtom, ki se obema zdi dober in se strinjata, da ga bosta izvedla, lahko prebijeta do skupnih ciljev. Pri tem morata seveda upoštevati vzorce obnašanja obeh. Brez sodb in prepiranja morata postopno ugotoviti, katere vzorce podpirata in katere bosta morala morda spremeniti, da bosta skupaj bolj uspešna in zadovoljna.

Ključno je, da par pri tem dobi pomoč in podporo, saj si sam težko zamisli arhitekturo rešitve in zastavi realen in uresničljiv načrt ter korake do njega. Tudi ko je težko, je ključno, da par dobi spodbudo in vztraja pri začrtanem. Na voljo so knjige, predavanja in skupine, ki si pomagajo.

V naši družbi neobvladljivi dolgovi niso več redkost, ravno nasprotno. Pari se dušijo pod težo dolgov, krivde in skrbi. Vse pogosteje se zatečejo k zvračanju krivde drug na drugega, kar ne reši ničesar. Nekateri doživljajo panične napade, nespečnost ali enostavno psihični kolaps zaradi nakopičenega stresa. Ukrepati je dobro čim prej, za začetek vsaj z iskanjem znanja o tem, kakšne predstave sploh imamo o denarju, zakaj ravnamo z njim kot ravnamo in kako izboljšati svoje finančne predstave in vzorce, na podlagi katerih ravnamo. Dodatno motivacijo nam lahko ponuja misel, da bodo naši otroci povzeli vedenjske vzorce po nas.

Knjiga Otrok brez dolgov bo predvidoma izšla v mesecu marcu 2017 in še so možna prednaročila na spletni strani www.otrokbrezdolgov.si ter na Facebook strani.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor