Kako najstnika naučiti ravnanja z denarjem?

Kako najstnika naučiti ravnanja z denarjem?

V prejšnjem članku smo govorili o žepnini. In prišli smo do zaključka, da je dobro z žepnino začeti čim prej, da jih naučimo ravnanja z denarjem, varčevanja, si postavljati prioritete in med drugimi tudi ceniti materialne stvari, ki jih kupimo z denarjem.

Kako jih naučiti ravnanja z denarjem?

  1. Dogovorite se zakaj vse je namenjena žepnina in določite njen znesek. Določite tudi čemu žepnina ni namenjena (škodljive razvade).
  2. Naj se že od vsega začetka naučijo nalagati denar na vsaj dva kupčka. Eden naj bo za trenutne želje oz. za sproti, drug za varčevanje. Za varčevanje naj namenijo vsaj 10% žepnine.
  3. Najstniku pomagajte vzpostaviti mesečno evidenco prejemkov in izdatkov. Lahko v zvezku, tabeli, ali Excelu.

Poleg lahko tudi zapisujejo stvari, ki si jih želijo, se pozanimajo koliko te stanejo in koliko denarja na mesec bodo dali na stran, da si bodo željeno v določenem času  kupili.

  1. Naj si tudi določijo prioritete. Kaj je bolj pomembno za nakup in kaj lahko počaka.

Najstniku odprite račun na banki, dobrodošlo je če ima poleg na voljo še varčevalni račun. Naučite ga upravljanja s kartico.

V tem potrošniškem svetu nas na vsakem koraku nagovarjajo k zapravljanju. Akcije v trgovinah privabljajo ljudi in od nas je odvisno ali jim bomo podlegli. Bomo kupovali le kar res potrebujemo? Bomo podlegli pritiskom družbe in zaradi statusa težili k blagovnim znamkam?

Najstniki se hitro ujamejo v past.  Želijo najnovejše superge, telefon.

Temu se izognete, če določite višino zneska, koliko ste pripravljeni plačati za telefon, nove obleke, kolo, počitnice … Če njihova izbira presega vaš proračun, naj dodajo denar iz svojega žepa.  

Najstniki, sploh osnovnošolski, radi tudi zgubljajo stvari. Še ena možnost, kako se naučijo bolj skrbeti za svoje stvari. Zato na primer dobijo manjšo žepnino ali povrnejo denar iz svojih prihrankov.

Je vaš najstnik uničil stol? Naj zopet prispeva za novega iz svoje žepnine ali zasluži zanj s počitniškim delom (če je le dovolj star).

Na ta način se bodo naučili ceniti denar. Tudi postavili si bodo cilje, za kaj so ga pripravljeni zapraviti več in za kaj manj. Začeli bodo varčevati. Ko pa bodo dopolnili 16 let, bodo lahko denar za kakšen večji nakup zaslužili sami s študentskim delom, če bo le njihova motivacija dovolj velika.

Denar lahko nabirajo na kupček tudi na druge načine. Ena možnost je, da prodajo nekaj, kar ne potrebujejo več. Po drugi strani lahko prihranijo tudi, če kupijo rabljeno stvar. Če se pa česa ne splača prodajati ali bi pač radi naredili nekaj dobrega, lahko stvar podarijo.

In še 3 zlata pravila, ki se jih je dobro držati, svoj zgled pa prenesite na najstnike:

  • Porabite manj kot zaslužite (blokirajte limite, previdno z najemanjem kreditov),
  • Zaščitite se pred tveganji (pazite kam nalagate denar, so donosi sumljivo visoki?),
  • Razmišljajte in delujte danes, za prihodnost (zavarujte se, varčujte za pokoj).
Latest posts by Delavnice Poti najstništva (see all)
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor