Varnost na ulici za mladostnike

Varnost na ulici za mladostnike

V najstniških letih boste morda imeli novo vrsto svobode. Vaši starši ali skrbniki vam lahko dajo več odgovornosti in možnost, da več časa preživite s prijatelji. Ta dodatni čas s prijatelji vas lahko postavi v nove ali drugačne družbene razmere. Zdaj imate pomembno nalogo, da sprejmete več odločitev zase in da ste varni, medtem ko se zabavate. Če pozabite na svojo varnost, se lahko vaša zabava hitro spremeni v nevarnost.

Kaj narediti na zabavi za boljšo osebno varnost?

Nove družbene okoliščine, kot so zabave, so zabaven način, da preživite čas s prijatelji. Večino časa se mladostniki počutijo varne, ko se družijo s prijatelji, včasih pa se lahko zgodi, da lahko zabava za mladostnike postane nevarno mesto. Pomembno je, da razmišljamo vnaprej in da se zavedamo, kaj storiti, če mladostnik izgubi nadzor nad zavedanjem.

Nekaj zelo pomembnih nasvetov o tem, kako ostati varen na zabavi

Nikoli ne zapuščajte zabave z nekom, ki ga ne poznate dobro. Verjetno bodo na zabavi tudi ljudje, ki jih ne poznate. Držite se skupine prijateljev, ki jih dobro poznate. Ko se pogovarjate z novimi ljudmi, jih spoznajte in se odločite, ali jim lahko zaupate. Vedno je varneje iti domov z zabave s prijatelji, s katerimi ste prišli na zabavo!

Nikoli ne bodite sami z osebo, ki je pila alkohol ali jemala droge. Alkohol in droge različno vplivajo na ljudi, zato lahko nekdo, ki ga dobro poznate, takrat deluje zelo drugače in predstavlja grožnjo za vas.

Vedno, ko dobite svojo pijačo, jo tudi sami odprite. Tako boste natančno vedeli, kaj pijete in lahko ste prepričani, da nihče ni dal drog ali alkohola v vašo pijačo.

Nikoli ne spustite pijače. Pomembno je, da vedno držite oko in roko na steklenici oz. kozarcu. V primeru, če pijačo postavite stran od vas ali jo morda vzamete od nekoga drugega, potem obstaja možnost, da oseba v vašo pijačo da alkohol ali t.i. drogo GHB, katera povzroči izgubo spomina, zato jo imenujemo”droga za posilstva”. Omenjene kapsule se raztopijo in ne puščajo okusa ali barve, zato ne bi niti vedeli, ali jih je oseba poskušala uporabiti za vas. Učinki teh kapsul so zelo nevarni in pogosto vodijo do posilstva.

Povejte staršem in prijateljem, kam greste. Pomembno je, da vaša družina in prijatelji vedo, kje ste. Morda bodo morali stopiti v stik z vami ali, kar je še pomembneje, morda se boste morali obrniti na njih, če se znajdete v neprijetni ali nevarni situaciji.

Nikoli se ne vozite z osebo, ki je uživala alkohol. Verjetno ste že slišali, da ne smete piti alkohola, ko vozite, zato tudi nikoli ne stopite v avto z nekom, ki je pil alkoholne pijače. Pitje alkohola in vožnja vozila pomeni, da je vaše življenje v zelo resni nevarnosti, poleg tega pa so ogroženi tudi ostali vozniki na cesti in drugi nedolžni ljudje, predvsem otroci, ki se igrajo v bližini ceste. Mladostniki se velikokrat zagovarjajo z besedami, da pijača ali dve ne vplivajo na sposobnosti vožnje, vendar strokovnjaki za prometno varnost povedo, da ena ali dve pijači že lahko vplivata na presojo, odzivni čas in sposobnost varne vožnje.

Kaj lahko naredimo za razvoj osebnega varnostnega načrta v različnih socialnih situacijah?

Ne glede na to, kakšna je situacija, lahko razvijete načrt, ki vam bo pomagal ohraniti varnost.

Preberite naslednji seznam in ustvarite si varnostni načrt!

  • Povejte staršem, kam greste, s kom boste in kdaj se boste vrnili.
  • S seboj vedno nosite mobilni telefon, če boste morali opraviti klic v sili. Ne pozabite shraniti številk za klic v sili in telefonske številke taksi službe.
  • Ostanite na dobro osvetljenih javnih mestih.
  • Držite se skupine vaših prijateljev.
  • Zavedajte se tujih ljudi. Če se z njimi pogovarjate, ne govorite podatkov o sebi.
  • Izberite kodo besed za družino ali prijatelje v primeru, da ste zaskrbljeni, tako da lahko staršem po telefonu sporočite, da vam je neprijetno in da želite, da vas odpeljejo v okolje, kjer se boste počutili varneje.

Ko hodim po neznani soseski, se ne počutim varno. Kaj naj storim?

Obstajajo nekatere stvari, ki jih lahko storite, da se počutite na varno.

Nekaj ​​nasvetov

Kadarkoli je mogoče, hodite z osebo, ki ji zaupate. V številu vedno obstajata varnost in udobje, tako da več prijateljev kot imate okoli vas, bolj varno se boste počutili. Pomembno je, da se zavedate svoje okolice. Ko hodite po glavnih ulicah, hodite tam, kjer je dobro osvetljeno. Bolje je, da gledate in poslušate, kaj se dogaja okoli vas, namesto da se pogovarjate po mobilnem telefonu, pošiljate sporočila ali poslušate glasbo s slušalkami. Hodite hitro in samozavestno do cilja.

Zaupajte svojim občutkom, ko hodite v neznani soseski. Če vas skrbi, da vas spremljajo, prečkajte ulico in preverite, ali oseba ravna enako. Ne bojte se začeti tekati, če je to potrebno – ne čakajte, da bo oseba zelo blizu vas, da bo začela teči za vami. Pojdite v najbližjo trgovino, restavracijo ali policijsko postajo. Ne borite se z nekom, ki poskuša vzeti vaše stvari. Če neznana oseba zgrabi vašo torbico, jo pustite in se ne borite z njimi. Če se boriš, tvegaš, da se boš poškodoval. Denar in druge stvari, ki ste jih imeli v torbici, lahko zamenjate – vaša varnost je najpomembnejša stvar.

Ne pozabite uporabiti svojega glasu. Kričanje za pomoč je varen način za pridobivanje pozornosti ljudi okoli vas.

Kaj naj naredim, ko sem zunaj doma in neznanec pristopi do mene?

Ko ste bili mlajši, so vas starši verjetno naučili, da se nikoli ne pogovarjate s tujci. To je dobro pravilo za otroke, toda v najstniških letih tako pravilo vedno ni ustrezno, ko je potrebno govoriti z nekom, tudi če ga ne poznaš. Večina tujcev se izkaže za dobre ljudi, vendar je pomembno, da ne zaupate vsem, ki jih srečate.

Spoznajte opozorilne znake in kako se zaščitite

Ko hodite po ulici, voznik osebnega vozila se ustavi in vas prosi za nasvet. V kolikor vas neznana oseba ogovarja, vam ni potrebno govoriti z njim, če se vi ne počutite udobno. Ne bojte se, če boste slišali nesramne opazke neznanca, ker se niste odzvali. Ostanite mirni in trdno ter glasno izgovorite »NE«. Ne pozabite, da je »NE« popoln stavek – vam ni potrebno ničesar razlagati osebi, ki je ne poznate. Če se ne želite pogovarjati z nekom, tega ne storite.

Bodite pametni na ulici. Vsi nevarni neznanci niso grobi, ko jih prvič srečate. Pomembno je, da se zavedate tujcev, tako moških kot žensk, ki se zdijo šarmantni – tisti, ki se pogovarjajo in dobijo pomembne informacije od vas, kljub temu, da jih ne poznate.

Ne pozabite, da vam ni treba posredovati nobenih informacij, še posebej pomembnih podrobnosti o sebi, če tega ne želite. Na primer tujec vam pove, v katerem kraju živi, to pa še ne pomeni, da mu tudi vi morate povedati, v katerem kraju živite vi.

Ne nudite nepotrebnih informacij o svojih načrtih ali celo o vašem polnem imenu. Nikoli ne smete oditi sami z nekom, ki ga ne poznate.

Bodite previdni, komu kaj zaupate. Ohranite varnostno razdaljo, dokler se ne boste seznanili z njim. Ne zaupajte nekomu, ki vas spremlja ali vas noče pustiti pri miru. Bodite pozorni na to, kako neznanec deluje, ko so v bližini drugi ljudje, kot so varnostniki, zaposleni v trgovinah ali restavracijah … Če ste zaskrbljeni ali nervozni, lahko poiščete pomoč pri policistih ali varnostnikih. Našli boste tudi ljudi, ki vam bodo lahko pomagali na informacijskih pultih in na oddelkih za pomoč strankam na javnih mestih, kot so trgovski centri, lokali …

Bodite pripravljeni. Oglejte si delavnice samoobrambe v vašem mestu. Vaša lokalna šola samoobrambe vam lahko ponudi tečaje, ki vas lahko naučijo, kako se zaščititi in kako ravnati v neprijetnih situacijah. Razmišljanje vnaprej in načrtovanje svoje varnosti je edini  način, da se počutite močni in samozavestni!

Ni potrebno, da vas je strah vsakič, ko zapustite vaš dom. Vendar pa je pomembno, da prevzamete nekaj odgovornosti za lastno varnost. Zaupajte svojim instinktom, bodite pozorni na to, kar se dogaja okoli vas in se zaščitite.

Peter ČušinAvtor: Peter Čušin, specialist za učenje samoobrambe, obrambnih taktik ter osebne zaščite.
Več info: Krav Maga Slovenija, FB Krav Maga Slovenija
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor