Pismo staršem šolarjev

Pismo staršem šolarjev

Pa smo dočakali nekaj prostih dni. V njih bi moralo biti dovolj časa za počitek, sprostitev in razna druženja. A resnica je najbrž precej drugačna in še zdaleč ne univerzalna za vse.

Kar nekaj vas bo, ki boste svojim otrokom svetovali utrjevanje šolske snovi, jim pomagali pri pripravljanju plakatov, predstavitev  in podobnih šolskih projektov.  Na drugi strani pa vas bo kar nekaj takih, ki boste z nasmeškom na obrazu zamahnili z roko in svojim sinovom in hčeram privoščili nekaj krepčilnih dni na off. Pa tudi tistih zmerno – sredinskih staršev je veliko, ki boste svojim otrokom za teh 6 prostih dni pripravili številne dejavnosti, ogled kake predstave ali muzeja, jim pomagali v pripravah na zaključek šolskega leta in poskrbeli tudi za zabavne aktivnosti.

Otroci pa … no, tudi oni so različni. Nekateri sanjajo le o tem, da jim v prostih dnevih nihče ne bo omejeval uporabe mobilnega telefona in tablice. Drugi  komaj čakajo na adrenalin in doživetja v naravi, spet tretji  si želijo le to, da bi si lahko  brezskrbno razporedili teh nekaj dragocenih prostih ur do naslednjega takega paketa – poletnih počitnic. Resnici na ljubo je tistih, ki bi sami od sebe in po možnosti še z navdušenjem sedli za mizo in se lotili branja, utrjevanja in ponavljanja, bolj malo.

In potem so tu še učitelji. Tudi njim pride prav kak dan ali dva, ko lahko odložijo svoje delo in se posvetijo kakšni prostočasni dejavnosti. Pa tudi učitelji se razlikujejo med seboj. Nekateri povsem odklopijo službo, spet drugi na vsakem koraku vidijo nekaj, kar bi lahko že naslednji teden uporabili  v točno določenem razredu, pri točno določeni uri in tretji se gibljejo tam vmes – med počitkom in pripravami na veliki finale šolskega leta.

Tako kot za teh nekaj prostih ne obstaja univerzalno navodilo za učitelje, ne za učence in še manj za starše. Edina prava in univerzalna pot je … ustvarjanje lastne poti. Pri dobronamernih ljudeh ni napačne smeri, so le bolj ali manj koristni ovinki.

Če se torej odločite, da bo vaš otrok med počitnicami počival in si nabiral moči, potem mu potrpežljivo stojte ob strani tudi takrat, ko bo pred preizkusi znanja dihal na škrge in vas prosil, da z njim ponavljate snov.

In če ste se skupaj z vašim šolarjem odločili, da bo med počitnicami delal za šolo; potem naredite to reč vsaj malo zabavno. Pripravite okusno malico, vzemite si čas za družinski sprehod. Spodbudno, ljubeče in ustvarjalno domače okolje je fantastičen poligon za ponavljanje učne snovi. To pa je točno tisto, kar si vsi želimo. Da bi naši otroci pri učenju uživali, da bi se naučili samostojnega razmišljanja, bogatih asociacij, ustvarjalnega zanosa in logičnega sklepanja. Če pa se ob vsem tem sprožijo še vzvodi notranje motivacije, potem bodo  počitniški dnevi edinstvena zgodba o novih spoznanjih, zabavnih veščinah, nenadomestljivih izkušnjah in občutku zadovoljstva, ki ga ni mogoče doseči z dotikom na tipko ali z bančno kartico …

D.Š.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor