Žepnina, da ali ne? Koliko?

Žepnina, da ali ne? Koliko?

Ali naj raje vprašam, žepnina za nič ali žepnina za nek vložen čas oz. trud?

Res je, da danes žal mnogi starši svojim otrokom finančno ne zmorejo dajati še žepnine. A tisti, ki le lahko, dajo. Koliko? Zneski so različni. Od 15 – 100 eur mesečno, odvisno tudi od starosti.

Strokovnjaki pravijo, da je priporočljiv znesek za osnovonošolce med 20 in 30 evri mesečno, nato se žepnina postopoma skozi leta zvišuje.  Prav tako pa se veča tudi prispevek z njihove strani za različne potrebe (oblačila, telefon).

Uvedba žepnine je dobrodošla čim prej. Tako lahko že pri treh letih otroku daste kak kovanček za v šparovček. Ob priliki tako dobi možnost, da si otrok sam plača kepico sladoleda.

Zakaj žepnina?

Da se otroci že zgodaj naučijo razpolagati z denarjem, tako se učijo neke odgovornosti, starši pa na ta način tudi pokažete zaupanje vanje. To je sploh pomembno pri najstnikih, ki stopajo na pot samostojnosti.

Preden začnete z žepnino, jo mislite povečati, se prej dogovorite z najstniki o njeni uporabi. Poveste lahko, zakaj okvirno ste jim namenili to žepnino. Postavite meje, denar ni za cigarete, alkohol. Nikar pa jih nato ne nadzorujte, ne narekujte za kaj naj jo porabijo ali, še huje, jim ne očitajte, če so denar zapravili za kaj, kar po vašem mnenju ni bilo potrebe (npr. sladoled, oblačila).

Raje jih naučite, kako razpolagati z denarjem, varčevati, si postavljati prioritete pri nakupih.

Nekateri dobivajo žepnino ne glede na to, kakšne ocene imajo, ali kaj pomagajo pri hišnih opravilih, upoštevajo hišni red oziroma so spoštljivi ali pač ne.

Drugi z žepnino ali kaznujejo (odtrgajo od rednega zneska žepnine) ali nagrajujejo (za odlično oceno).

Sem proti kaznovanju z denarjem, a če najstnik prične s sebi škodljivim, rednim kajenjem, v tem primeru sem za zmanjšanje žepnine. Naj si denar za cigarete služi sam.  Zdaj, ali nagrajevati za ocene? Naši otroci naj bi se učili zase, zato jih raje stimulirajmo z drugimi opravili.

Tako pridemo do vprašanja, ali najstniku dajati žepnino za nič? Mu peremo, kuhamo, likamo, pospravljamo, ga prevažamo naokoli in še dajemo žepnino. Ali naj za to žepnino kaj stori? Pospravlja svojo sobo, zlaga svoja oblačila, odnese smeti, pokosi travo, pomije posodo. Sama sem bolj za drugo opcijo. Tako streho nad glavo ter drugih materialnih dobrin ne jemlje za samoumevne, poleg tega tudi razvije še kako pomembne delovne navade.

Starši otrokom krijete stroške telefona, treningov, malice, oblačil in jim potem še dodatno namenite žepnino. Kje so meje? Telefon je danes že nujno zlo, da lahko živimo svoje socialno življenje. Treningi, delavnice in tečaji so naložba v prihodnost vašega otroka in njegovih kompetenc. Malico tudi potrebujejo, da niso lačni. To vse je razumljivo.

Ko pa pridemo do oblačil blagovnih znamk in raznih dobrih telefonov itd., je pa že druga zgodba.

S tem, ko najstniku ne kupimo vsega, kar si zaželi, mu omogočimo, da si sam uresniči svoje želje, s svojim vloženim časom in trudom. Med počitnicami si najde delo in si zasluži denar za novo profesionalno kolo, počitniški izlet, dražje superge … Na ta način si pridobi nove izkušnje, kompetence, denar in samopotrditev, da nekaj zmore sam.

Bodimo pozorni tudi na tiste najstnike, ki se upirajo študentskemu delu. Se mogoče zadaj skriva nesamozavest ali kaj drugega in je potrebno kaj ukreniti v tej smeri? Ne silimo. Raziščimo vzroke, motivirajmo, spodbujajmo.

Latest posts by Delavnice Poti najstništva (see all)
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor