Naučite otroke odgovorne uporabe socialnih omrežij

Naučite otroke odgovorne uporabe socialnih omrežij

Večina najstnikov vsakodnevno uporablja socialna omrežja in ima odprte profile na različnih platformah.

Na področju socialnih medijev je veliko dobrih stvari, prav tako pa tudi tveganih in takih, ki bi se jih morali otroci izogibati. Najstniki ne sprejemajo zmeraj najbolj pametnih odločitev glede tega, kaj objaviti na spletu in to lahko pripelje v velike težave.

Zato je zelo pomembno, da se s svojim otrokom pogovorite, na kakšen način lahko splet in socialne medije uporabljajo varno in odgovorno.

Dobre plati socialnih medijev

Socialni mediji pomagajo otroku da:

 • ostane povezan s prijatelji in družino
 • lahko sodeluje v volonterskih dejavnostih, neprofitnih organizacijah in dobrodelnih akcijah
 • krepi svojo kreativnost z izmenjavo idej, glasbe, umetnosti
 • spoznava in sodeluje z drugimi, ki imajo podobne interese
 • komunicira s profesorji in kolegi študenti

Slabe plati socialnih medijev

Socialni mediji pa so seveda tudi prostor, kjer se odvija spletno nadlegovanje in razne vprašljive aktivnosti. Nehote lahko otroci na spletu delijo mnogo več iz svoje zasebnosti, kot pa je pametno in primerno.

Večina najstnikov v profilih uporablja resnična imena in priimke, objavlja svoje fotografije, objavi datum rojstva in svoje interese ter ime šole in mesta, v katerem živi. Vsi ti podatki so na voljo t.i. spletnim plenilcem, ki na spletu oprezajo za žrtvami, da bi jih zlorabili v svoje namene.

Veliko najstnikov tudi poroča da:

 • jih je preko spleta kontaktiral nekdo, ki ga niso poznali in da so se ob tem počutili prestrašeno ali neprijetno
 • so preko spleta prejeli reklamo, ki ni bila primerna njihovi starosti
 • so se zlagali glede svoje starosti, da so lahko pridobili dostop do določene spletne strani

Razlogi za skrb in posledice

Poleg že omenjenega spletnega nadlegovanja in spletnih plenilcev, se otroci lahko nehote dobijo oz. srečajo z napačnimi osebami. Veliko novejših aplikacij namreč omogoča objavo lokacije, ko so v uporabi. Tako lahko vsakdo vidi, kje se oseba, ki aplikacijo uporablja, nahaja.

Fotografije, video posnetki in komentarji se ne dajo več izbrisati, ko so enkrat objavljeni na spletu. Tudi če otrok določeno stvar izbriše, to še ne pomeni, da je temu res tako. Vse, kar je enkrat objavljeno na spletu, tam tudi ostane.

Objavljanje neprimernih fotografij lahko vpliva na osebo in njeno prihodnost leta pozneje – lahko jih vidi potencialni delodajalec. Pošiljanje žaljivih in sovražnih sporočil, tudi če niso mišljena resno, je neprimerno. Naslovnik jih lahko razume tudi kot grožnjo, kar pa je kaznivo dejanje.

Če otroci preživijo preveč časa na socialnih omrežjih, to vpliva tudi na njihovo samopodobo. Ko vidijo, koliko ‘prijateljev’ imajo drugi in vidijo fotografije, ki prikazujejo kako uživajo v različnih dejavnostih, se lahko začnejo počutiti manjvredne.

Kaj lahko naredijo starši?

Starši morajo vedeti, kaj počnejo njihovi otroci na spletu. Toda vohunjenje ni rešitev, saj poruši zaupanje in otroke odtuji od staršev. Starši se morajo truditi, da ostanejo povezani z otroki in vključeni v njihovo življenje ter da hkrati spoštujejo tudi njihovo zasebnost. Potem jim bodo tudi otroci zaupali in se zavedali, da jim želijo samo dobro.

Otroke podučite o naslednjih stvareh:

 • prijaznost in spoštljivost – zlobno in žaljivo vedenje ni sprejemljivo. Dajte otrokom jasno vedeti, da se morajo do drugih vesti spoštljivo in da ne smejo objavljati žaljivih sporočil ali drugih spravljati v zadrego. Prosite jih, da vam povedo, če kdo drug objavlja takšna sporočila.
 • dvakrat razmisli preden pritisneš ‘enter’ – opomnite otroke, da se lahko tisto, kar objavijo, enkrat obrne proti njim. Dober primer je npr. objava počitniške destinacije ali domačega naslova, kar hitro izkoristijo potencialni roparji. Nespametno je tudi objavljati lokacije privatnih zabav ali dogodkov ter telefonskih številk.
 • vedno se vprašaj, kaj bi babica rekla – podučite otroke, da na spletnih medijih naj ne objavljajo ničesar, kar ne bi hoteli, da vidijo tudi njihovi učitelji, profesorji, bodoči delodajalci in seveda njihova babica.
 • uporabljaj varnostne nastavitve – preglejte varnostne nastavitve skupaj z otrokom in se prepričajte, da jih otrok razume. Razložite jim tudi, da so gesla zato, da nas ščitijo pred krajo identitete. Gesla ne smejo nikomur razkriti, tudi ne fantu, punci ali najboljšemu prijatelju / prijateljici.
 • ne sprejemaj neznancev za prijatelje – če osebe ne poznaš, je ne sprejmi med prijatelje. Naj se otrok res drži tega preprostega in pomembnega pravila.

Sklenite pogodbo

Z otroki sklenite pogodbo o uporabi socalnih medijev, ki jo tudi podpišejo. S pogodbo se otroci zavežejo, da bodo varovali svojo zasebnost in ugled ter da ne bodo razkrivali osebnih podatkov. Po drugi strani pa tudi ne bodo uporabljali tehnologije z namenom škoditi nekomu.

V pogodbi se tudi starši zavežete, da boste spoštovali otrokovo zasebnost in da se boste potrudili tudi sami biti del socialnih medijev. Otroku lahko pošljete prošnjo za prijateljstvo, nikoli pa ne objavljajte neprimernih komentarjev na njegov zid (npr. da ne pospravlja sobe).

Pametno je tudi, da se dogovorite glede časovne uporabe socialnih medijev. Računalniki, prenosniki, tablice in pametni telefoni naj bodo v skupnih prostorih in ne v otrokovi spalnici. Dorečite tudi, kdaj se tehnologija ne sme uporabljati, npr. med večerjo.

In za konec še najpomembneje: bodite otroku dober vzgled in se tudi sami držite nasvetov, za katere želite, da jih ponotranji vaš otrok.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor