Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok

Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok

Zbrali smo pet pogostih napak, ki jih starši naredijo pri finančni vzgoji otrok. Da bi vam bilo pri tem lažje, smo za vas – starše – pripravili tudi 5 predavanj o finančni vzgoji otrok v 5 mesecih z vrhunskimi finančnimi strokovnjaki. Začnemo že 21. marca.

Ne pozabite na finančno vzgojo otrok

»Ko bo odrasel, se bo že naučil ravnati z denarjem.«

Finančna vzgoja je pomembna! Tako kot se mora otrok naučiti samostojno oblačiti, skrbeti za higieno, prehrano, mora znati tudi obvladati, voditi in načrtovati osebne in pozneje družinske finance, meni vodja Prosperita Family Officea Samo Lubej, med drugim tudi ambasador projekta Mladi in denar, ki skrbi za finančno opismenjevanje mladine. »To je zelo pomembno in ne tako preprosto znanje. Težava nastane, ker tega znanja številni starši nimajo. Ker sami nimajo urejenih osebnih financ, nimajo pregleda nad premoženjem, prihodki, odhodki in še čim,« opozarja. Če tega znanja otroci ne dobijo doma, pa ga lahko vsaj nekaj dobijo v šoli v krožku finančnega opismenjevanja Mladi in denar. Krožek je obiskovalo že prek tisoč učencev iz več kot 150 različnih šol po Sloveniji. Starši si lahko pomagajo tudi z knjigo Kaj moramo starši o denarju naučiti otroke, preden gredo od doma.

Ne prenašajte napačnih vzorcev

»Tudi mene moji starši niso učili ravnati z denarjem in zdaj z menoj ni nič narobe.«

Kako učiti otroke o denarju, če z njim ne znamo ravnati niti odrasli? Finančno pismenost odraslih smo pred časom z raziskavo ocenili s šolsko oceno zadostno dve. Največja napaka, ki jo lahko storite pri finančni vzgoji svojih otrok, je, da nanje prenašate nekatere svoje zgrešene vzorce, opozarja Lubej. »Številni starši bi morali najprej pri sebi narediti red, da bi lahko potem učili, kot je najbolje – z zgledom,« še dodaja. In kako začeti? »Otroku pojasnite, kako poteka pretok denarja, kako ga lahko zaslužimo, razložite mu, kaj je ‘plastični denar’, pokažite mu bančni izpisek. Peljite ga na pošto ali banko in naj plača položnico za elektriko in vodo, da spozna, da te stvari niso samoumevne. Skupaj z vami naj sestavi nakupovalni seznam in oceni, kolikšna bo skupna vsota, to pa potem primerja z dejanskim stroškom,« svetuje Tina Ananda, transformacijska terapevtka in tudi ena od ambasadork projekta Mladi in denar.

Ne pozabite, da morajo denar tudi sami zaslužiti

»Ah, zakaj bi moj otrok delal med počitnicami, naj takrat raje uživa, da bo potem v šoli uspešen.«

Pri vzgoji starši pogosto pozabljamo tudi na dejstvo, da ni vseeno, kako do denarja pridemo, poudarja davčni svetovalec Darko Končan, sicer tudi nekdanji državni sekretar za davke na ministrstvu za finance. »Ne moremo enačiti žepnine z denarjem, ki ga sam zasluži z delom. Šele s tem otrok pridobi neke vrednostne predstave, kaj dejansko pomeni vrednost petevrskega bankovca in kolikokrat ga je treba zaslužiti za to, da greš lahko v kino, dobiš novo športno opremo ali kupiš mobilni telefon.«

Ne prepustite se miselnosti, da jim bo uspelo brez truda

»Saj lahko zaslužim veliko denarja, ne da bi se preveč pretegnil. Tako kot recimo sosed Peter.«

Kako najstniku pojasniti velikanske dobičke podjetij ali rast tečajev kriptovalut? To naj bi bilo v časih evforij kar samoumevno. To je morda najtežja preizkušnja za odgovorne in tudi izobražene starše, opozarja Darko Končan. Bajni zaslužki brez trdega dela so prej izjema, kar pa ni razlog, da bi se odpovedali tveganim in sodobnim naložbam, le vedeti morate, koliko lahko vložite. Strah pred čimerkoli je največkrat posledica neznanja, opozarja Tina Ananda: »Pridobite si potrebno znanje in s tem zaupanje v različne možnosti plemenitenja denarja.«

Ne izpolnite vseh njihovih želja

»Mami, mi kupiš še eno punčko, da bodo moje druge punčke imele družbo?«

Otrokom težko rečemo ne. Velikokrat ne ločimo med tem, kaj otroci potrebujejo, in tem, česa ne. Prepogosto čas, ki bi jim ga morali nameniti, pa ga ne, kompenziramo z materialnimi dobrinami. Otroke tako navajamo na to, da odnosi niso pomembni, da se vse lahko kompenzira, pa čeprav vsi vemo, da to ne drži.

Takojšnja ali vnaprejšnja poraba privarčevanega ali šele pričakovanega denarja še zdaleč ne sme postati prevladujoča miselnost in mladi morajo znati ovrednotiti, koliko zapraviti takoj in koliko pustiti v rezervi ali z namenom daljšega varčevanja za poznejši nakup vrednejših in potrebnejših stvari, dodaja Končan.

Kakšno finančno znanje mora imeti vaš otrok v različnih starostnih obdobjih

Malček

 • Denar ne raste na drevesu in iz bankomata ne moreš vzeti poljubne količine.
 • Ne popuščamo.
 • Ne podležemo vsaki želji po nakupu nove igrače.

Osnovnošolec v nižjih razredih

 • Zna prešteti denar, pretvarjati cente v evre in nasprotno.
 • Zna vrniti drobiž oziroma preveriti, ali so v trgovini vrnili pravilen znesek.
 • Dobiva žepnino, najbolje tedensko, za katero naj si sam kupi stvari, kot so vstopnice za kino, drsanje, darila za rojstne dneve prijateljev, sladkarije in drugi priboljški.

Osnovnošolec v višjih razredih

 • Samostojno si kupi recimo oblačila, šolske potrebščine, potrebno za domače živali.
 • Z opravljanjem priložnostnih opravil naj poskusi kaj zaslužiti.
 • Varčuje za večji nakup ali potovanje.
 • S pomočjo staršev naj poskusi prek spletnih aplikacij za prodajo rabljenih reči prodati kakšno stvar, ki je ne potrebuje več.

Srednješolec

 • Sam razporeja svoja sredstva.
 • Čim bolj samostojno nabavlja potrebne stvari, denimo oblačila, šolske potrebščine.
 • Vsaj občasno kaj zasluži.
 • Seznani se z osnovnimi naložbami in naložbenimi načeli.
Želite izvedeti več? Prijavite se na izobraževanje o finančni pismenosti,
Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor