Kako poiskati poletno varstvo za otroka in ne bankrotirati

 

Kako poiskati poletno varstvo za otroka in ne bankrotirati

Piše Maja Virant

Deset tednov poletnih počitnic marsikateremu staršu povzroča velike skrbi: kako zapolniti dopoldneve in predvsem, koliko bo to stalo. Mamica Diana bo za poletna varstva odštela okoli 440 evrov. Preverili smo ponudbo počitniških varstev.

Ponudba počitniških varstev, taborov in šol je pestra, od brezplačnih možnosti, ki so rekordno hitro zapolnjene, pa do takih, ki stanejo prek dveh tisočakov. Srečneži, ki imajo starše v pokoju, lahko koristijo tudi babi-dedi servis. Starši mlajših otrok, ki še ne morejo ostati več ur sami doma, pa se morajo znajti drugače. Mami in izkušeni načrtovalki poletnih počitnic, Diana in Simona, sta zaupali, kako poiskati pravo varstvo za otroka in ne bankrotirati.

Od nič do prek dva tisoč evrov

Najdejo se brezplačna varstva pa tudi tabori in poletne šole v tujini, za katere vas bo teden stal več kot dva tisočaka. A cena pri kakovosti ne igra posebne vloge, odločilno je, česa si vaš otrok želi in kako finančno ugoditi željam. Če je brezplačno, to ne pomeni, da je slabše, pravi Diana, mamica dveh sinov, enega že odraslega in 11-letnika, ki še potrebuje organizirane počitnice: »Pri počitniškem varstvu v četrtni skupnosti Center prejšnja leta niso pripravljali posebnega programa in ravno to je bilo sinu zelo všeč – bilo je dovolj časa za prosto igro in otroci so sami izbrali, kaj bodo počeli, pa še varuhi so bili prijetni.« Letošnje poletne počitnice Dianinega mlajšega sina so že določene. Enajstletnika čaka košarkarski tabor Slovan (200 evrov), teden kolonije v Poreču v organizaciji ZLRO (160 evrov), teden narave v okviru zavoda Mala ulica (70 evrov) in še brezplačno celodnevno počitniško varstvo v četrtni skupnosti Center v organizaciji Zveze prijateljev mladine. Nekaj dni bo preživel z babico in nekaj dni s stricem, malo bo tudi že sam. Poletne počitnice, ne upoštevajoč družinskih, bodo Diano stale 440 evrov.

Pri najstnikih je samo še dražje

Že sanjate o velikih prihrankih, ko ne bo treba iskati počitniške animacije? Napaka! Ko so starejši, so počitnice še dražje, opaža Simona, mama 16-letnice. »Včasih sem za hčerko iskala letovanja v okviru Zveze prijateljev mladine, tudi brezplačna varstva. Zdaj, ko je starejša, pridejo v poštev jezikovni tabori, ki so dražji, skupaj s prijatelji tudi že potuje, obišče tuje prestolnice in vse to stane precej več od zneskov, ki smo jih plačevali, ko je bila mlajša.«

Kako izbrati pravo poletno varstvo

Simona je lani poleti svojo takrat 15-letnico kar malo prisilila, da se je udeležila Poletne finančne šole. »Hčerko zanimajo bolj ustvarjalne delavnice, pisanje, igranje, likovno ustvarjanje in zdi se mi, da ji je finančna pismenost manjkala. Na koncu je bila z delavnico zelo zadovoljna in od tod odnesla tudi kar nekaj znanja.«

Otroci gredo lahko na tabore takrat, ko so na to pripravljene njihove mame, meni specialni pedagog Marko Juhant: »Otroci so na to največkrat pripravljeni že pri štirih letih, ob izbiri primernih varstev in taborov.« Dianin sin je pred leti imel slabo izkušnjo, ko se je po končanem prvem razredu udeležil judo tabora: »Prvošolček je šel zdoma za dalj časa, pa še trenerji so bili bolj grobi.« Ko se odločate za najprimernejše varstvo, vedno pridobite izkušnje iz prve roke. Upoštevajte tudi otrokove želje in jim pomagajte z nasveti pri odločitvi. Simona je lansko poletje hčerko kar malo prisilila, da se je udeležila Poletne finančne šole. »Hčerko zanimajo bolj ustvarjalne delavnice, pisanje, igranje, likovno ustvarjanje in zdi se mi, da ji je finančna pismenost manjkala. Na koncu je bila z delavnico zelo zadovoljna in od tam odnesla tudi kar nekaj znanja.« Pustite jim tudi malo svobode in ljubega dolgčasa, če so seveda dovolj stari, da ostanejo sami doma, svetuje Juhant.

V vrsto za brezplačna in poceni varstva

Preverite tudi v šoli, ali organizirajo kakšna počitniška varstva. Včasih pripravijo brezplačno varstvo za prvi počitniški teden. Na I. osnovni šoli Celje imajo počitniško varstvo za otroke od 1. do 5. razreda vse poletje. Zaračunajo za vsak dan posebej, devet evrov za osnovnošolce mestne občine Celje in 12 za druge otroke, cena vključuje tudi tri obroke. V 300 krajih po Sloveniji bodo potekali tudi oratoriji, v katerih so dobrodošli vsi otroci, obiskovanje verouka in zakramenti niso pogoj. »Se pa udeležencem in staršem jasno sporoči, da gre za program, ki ima tudi določene verske vsebine,« je pojasnil Tilen Mlakar iz Oratorija Slovenija.

Za poceni ali brezplačne počitnice boste morali zelo pohiteti, ponudniki začnejo prijave zbirati že v zgodnjih pomladnih mesecih, ponudniki v mestni občini Ljubljana pa so prijave začeli sprejemati 8. maja, piše na portalu Časoris. Na tem najdete tudi seznam brezplačnih, subvencioniranih in plačljivih varstev po Sloveniji (casoris.si).

6 nasvetov, kako izbrati pravo počitniško varstvo

  1. Vprašajte otroke, kaj si želijo početi oziroma kam bi radi šli, hkrati pa sodelujte in svetujte, kaj bi bilo najbolj primerno.
  2. Povežite se s starši, ki imajo izkušnje in informacije o ponudbah.
  3. Prijavite jih na tabore, ki se jih udeležujejo tudi njihovi prijatelji.
  4. Čim prej rezerviraj­te kakšen brezplačen teden, ker so rekordno hitro zasedeni.
  5. Drage počitnice niso nujno dobre počitnice.
  6. Vključite babice in dedke, tete in strice, sosede in prijatelje in vrnite uslugo.

Lahko pa tudi delajo

Otroci lahko od 15. leta delajo prek študentskega servisa, torej večina že na koncu osnovne šole. Kdaj je pravi čas za prvo počitniško delo, je odvisno od zrelosti vsakega otroka posebej, pravi zdravnica Danica Rotar Pavlič: »Mislim, da je v zadnjih dveh letnikih srednje šole že skrajni čas, da začnejo služiti prve počitniške denarce.« S tem dobijo potrditev pa tudi zaslužek, pravi. Več o počitniškem delu si preberite v članku na strani 58.

Prijavite se zdaj! Poletna finančna šola za najstnike!

Za koga? 13–19 let

Kdaj? 26.–29. 6. in 27.–31. 8.; 8.30–12.30

Cena?
1. termin – 95 EUR + DDV (s popustom do 16. 6.), 136 EUR + DDV (redna cena);
2. termin – 119 EUR + DDV (s popustom do 16. 6.), 170 EUR + DDV (redna cena)

Zakaj? Ker se bo naučil pametnega ravnanja z denarjem, nasveti so zelo praktični in takoj uporabni v življenju, pomagali pa bodo tudi k finančni osamosvojitvi. Spoznali bodo kako do počitniškega dela, kako varčevati, pametno nakupovati prek spleta, postati solastnik Facebooka ali Appla, kako od hobija do posla, kako zaslužiti prek Youtuba, Instagrama … pokukali pa bomo tudi v svet kriptovalut. Spoznali bodo vsebine, ki jim lahko koristijo pri osamosvajanju. Celotni program preverite tu.

Poleg finančnikov, kadrovnikov, podjetnikov, nas bodo obiskali tudi člani glasbene skupine Siddharta (kako živijo glasbeniki), pa tudi najbogatejši mladi Slovenec Damian Merlak (kako mu je uspelo iz 1.000 evrov ustvariti prvi milijon pri 27-letih, zdaj pri 31-letih pa jih ima že 182 milijonov), pa še nekaj presenečenj pripravljamo. Obiskali bomo družbo za upravljanje, študentski servis, banko, zavarovalnico, avtosalon … število mest je omejeno, sprejmemo samo 25 mladih. Avgustovski termin je že skoraj poln, v junijskem, (ki je krajši 4 dnevni) pa je na voljo samo še 7 mest.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor