Delovne navade v hotelu Mama

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kdaj ste bili nazadnje v kakšnem hotelu? Imate v spominu receptorja, natakarja? Predvidevam, da so bili vsi zelo prijazni do vas. Če bi vas vprašala, kako zgledajo, bi morali že krepko pobrskati po spominu. Seveda, s temi osebami niste imeli osebnega stika, zato vam te osebe tudi ne ostanejo v spominu. Profesionalno so opravljale svoje delo.

Delovne navade v hotelu Mama
Foto: Cor.si

Sedaj pa imam pred seboj sliko najstnika. Pride domov, pogleda v hladilnik. Ne glede na to, kaj je v njem, reče, da je prazen. Nekaj poje, gre v sobo, si da slušalke v ušesa. Je v svojem svetu. Iz sobe pride, ko ima osnovne človeške potrebe. Vmes vas morda sreča, nekaj zabrunda, kar naj bi bilo podobno pozdravu in se zopet zapre v sobo, v svoj svet. Če se vsaj malo spomnite receptorja, ta vas je vsaj lepo pozdravil.

Kaj želim povedati? Pogosto ugotavljam, da najstniki živijo doma, kot da so v hotelu. Dobijo hrano, toplo posteljo, toplo vodo, čisto perilo. Le ena je razlika, v hotelu moramo za te usluge plačati. Najstnik dobi še žepnino.

Kaj moramo starši narediti v zgodnjem otroštvu, da ne bomo imeli doma hotelskega gosta, s katerim ne bomo imeli nobenega osebnega stika?

Otrok mora biti od ranega otroštva vključen v gospodinjska opravila. Mora imeti obveznost, ki jo ne opravi nihče drug, je pa to v korist cele družine. To ni to, da on pospravi svojo sobo. To je na primer to, da en teden pospravlja stroj, drugi teden pobira perilo, pa zopet nekaj drugega. Lahko se organiziramo tako, da opravila menjavamo po dnevih med družinskimi člani. Iz svoje izkušnje vam povem, da je mesečno kroženje obveznosti najbolj enostavno in preprosto. Gospodinjska dela so razdeljena med vse družinske člane. En mesec sesa samo eden, drugi mesec briše po tleh, pa perilo, pa posoda, … odvisno od starostne stopnje otroka in seveda navad, ki jih ima posamezna družina.

Kaj otrok s tem pridobi?

Ne samo delovnih navad, veliko več. Občutek pripadnosti, brez njega gospodinjstvo ne funkcionira. Nauči se dogovarjanja med družinskimi člani, nauči se organizirati svoj čas, nauči se gospodinjskih opravil. In zelo dragoceno – ima stik s člani družine, razvije spoštovanje, spoštuje vaš in svoj doprinos h gospodinjstvu. In zelo dragoceno, pridobi občutek odgovornosti, zna načrtovati, kar je ključ za njegove šolske obveznosti. Kar je ključ za razvoj v odgovorno, samostojno, samozavestno odraslo osebo.

In veste kdaj boste pogoreli?

Ko vam bo rekel: »Joj, koliko se imam za učiti.« In seveda, katera mama ne bi rekla: »Kar pojdi, bom jaz posesala.«
Napaka, od 10 do 20 minut potrebuje za sesanje stanovanja in to ne vsak dan, torej … zaradi tega opravila se ne bo nič več učil. Imel pa bo dober občutek, ki mu ga nihče ne more odvzeti.

In tu se začnejo delovne navade, in tem navadam se nacepijo učne navade. ODGOVORNOST, DOLŽNOST, …

Neva Strel Pletikos

Neva Strel Pletikos

Sem univ.dipl.pedagog, prof.sociolog, transakcijska analiza – counsulter, NLP – praktik coach, s končnami dvoletnim usposabljanjem iz teorije izbire.

Vabljeni na mojo stran cor.si

Rezervirajte si termin za 20 minutno brezplačno svetovanje po telefonu. Ponujamo pa tudi druge oblike svetovanj glede vzgoje oziroma učnih težav. Prijavite se na naslov info@cor.si.
Neva Strel Pletikos

Latest posts by Neva Strel Pletikos (see all)

Ocena:
[Skupaj: 13 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor