Praznično okrašen zimski šarkelj (z receptom)

Kuharske dobrote in obložene mize so značilne za praznični čas. Popestrite jih z novim receptom za zimski šarkelj in dekorirajte ga tako, da boste vsem gostom vzeli sapo. Če ga boste pripravili sami doma, bo mnogo okusnejši in tudi lepši na pogled. Fotografije pripravljenega šarklja s skrbno izbrano dekoracijo pa bodo še nekaj časa krožile naokoli. Poleg tega v dom s peko vnesete vonj po cimetu, pomarančah in brusnicah. Za dekoracijo lahko poskrbite s prazničnimi servietami iz zimske kolekcije Paloma. Z njihovo pomočjo boste v hipu vaši dekoraciji dodali več življenja in ustvarili moderno, elegantno in hkrati toplo domače vzdušje. So idealni, da izrazijo več zimskega vzdušja in pričarajo zimsko pravljico pri vas doma. Za še več idej, kako pripraviti dekoracijo s servietami, pa obiščite Instagram profil Paloma. Zdaj pa le predpasnik gor in začnite s peko!

Praznično okrašen zimski šarkelj (z receptom)

Zimski šarkelj

Sestavine

  • 3 jajca
  • 200 ml tekočega jogurta
  • 150 ml olja
  • Lupinica in sok 1 pomaranče
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 150 g rjavega ali belega sladkorja (lahko pol/pol)
  • 220 g gladke moke
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • pest brusnic
  • pest rozin

Priprava

Pečico segrejte na 200 ° C.

Pekač za šarkelj namastite in posujte z moko (po količini gre lahko šarkelj v manjše ali večje pekače).

Vse sestavine šarklja penasto zmešajte in zmes vlijte v pekač.

Dajte v pečico za približno 30-40 minut, odvisno od pečice.

Proti koncu peke lahko na šarkelj postavite kos pomaščenega peki papirja, da zgornji del šarklja ne potemni preveč.

Če delate glazuro, zanjo penasto zmešajte 1 jajčni beljak in dodajte približno 200-250 g sladkorja v prahu, lahko tudi več. Mešanica mora biti zelo gosta, da jo še komaj mešate. Glazuro prelijte po že ohlajenem šarklju in pustite, da se posuši. Šarklja ne premikajte, saj se glazura lahko pokvari.

Fotografije: Domaćica