Redno čiščenje noska lahko prepreči marsikatero okužbo

Redno čiščenje noska lahko prepreči marsikatero okužbo

Nosna votlina je obložena s sluznico, ki je povezana s preostalim delom dihalnega in slušnega sistema – ušesi, sinusi, žrelom, grlom, bronhiji in pljuči.

Nosna votlina je vstopna točka za viruse in bakterije, ki napadajo dihala. Nosna sluznica je zato razvila svoje obrambne mehanizme, da bi tako preprečila okužbe in njihovo širjenje. Še nezreli otroški imunski sistem pri tem ne more igrati svoje obrambne vloge, zato so otroci pogosto prehlajeni, če pa hodijo v šolo ali obiskujejo vrtec, kjer se bolezen zlahka širi, je prehlad še pogostejši.

Ko virus prehlada okuži nosno votlino in okužbe ne preprečimo, se lahko le-ta razširi:

  •  na uho, kar vodi do ušesnih okužb
  • na sinuse, kar povzroči sinusitis
  • na grlo, kar povzroči vnetje žrela in grla
  • na bronhije in bronhiole, kar lahko povzroči bronhitis ali bronhiolitis.

Poleg tega, da prehladni virusi povzročajo določene zaplete, lahko oslabijo nosno membrano in tako odprejo pot raznim bakterijam, kar lahko povzroči nadaljnje zaplete. Pravimo jim sekundarne bakterijske okužbe.

Zakaj in kako jih preprečiti?

V prvih nekaj mesecih starosti dojenček diha izključno skozi nos, saj tako lahko diha in se istočasno hrani. Vsaka blokada ali zastoj v nosu povzroči težave z dihanjem, hranjenjem in spanjem. Če prehlad povzroči zaplet, težave postanejo za dojenčka še hujše, kar povzroči pri starših še dodatno zaskrbljenost. Zato je nujno preprečiti prehlad in dodatne zaplete, če je to le mogoče.

Preventivni ukrepi so v veliki meri vzdrževanje osnovne higiene

Otrokom redno umivajte roke. Dojenčki zelo radi in pogosto dajejo roke v usta, nos in si mencajo oči in tako virusom omogočajo vstop v telo.

Redno perite igrače, vključno s plišastimi.

Zaprosite ljudi, ki prihajajo v stik z vašim otrokom, da si operejo roke in ob kihanju in kašljanju pokrijejo usta.

Ker si dojenčki ne znajo sami izpihati nosu, morate poskrbeti za dobro nosno higieno.

Čiščenje noska

Sluz, ki se je nabrala v nosku, moramo spraviti ven.

Kupite fiziološko raztopino ali pa si jo pripravite sami, saj gre za 0,9 % raztopino natrijevega klorida (soli) v vodi. To je edino varno raztopilo za uporabo pri dojenčkih, malčkih in otrocih. Otroka položite na hrbet in glavo obrnite rahlo nazaj. V vsako nosnico kapnite dve do tri kapljice raztopine. Ne skrbite, če otrok kihne, še vedno bo raztopina našla pot v nosno votlino. Otroka dvignite. Če raztopina pride iz noska, jo nežno obrišite z mehko krpico.

Nato uporabite nosni aspirator, prilagojen velikosti otrokovih nosnic. Otroka ponovno položite na hrbet. Najprej povlecite sluz iz ene nosnice, nato pa še iz druge.

Gelee royale junior z matičnim mlečkom in naravnimi vitamini – poskrbi za preventivno zaščito in pripravi imunski sistem na obrambo pred virusi in bakterijami; smiselno je narediti 2-3 mesečno kuro in z njo začeti, ko je otrok še zdrav; majhne stekleničke z napitkom, ki ga otroci z veseljem spijejo zjutraj na tešče.

Imuno resist junior – izvleček iz macesna in beta glukan za aktivacijo imunskih celic v črevesju, kjer se tvorijo; namenjen hitremu odzivi telesa ob prvih znakih viroze (kašljanje, smrkanje, razdražljivost, nerazpoloženost …).