Učenje ni prisila

Učenje ni prisila

Odločitev, v kateri vrtec in pozneje šolo vpisati svojega otroka, je za marsikaterega starša stresna. Nekateri se odločijo, da otroka vpišejo v mednarodni vrtec in šolo, ponudba teh je namreč pri nas zelo kakovostna. Med njimi je IES Ljubljana International School, ki izstopa tudi zato, ker sta pri njih v uporabi enakovredno tako angleščina kot slovenščina.

»Smo dvojezična šola in vrtec, oba jezika uporabljamo v čisto vseh skupinah, tudi pri najmlajših,« je povedala Katharine Knott, ravnateljica IES Ljubljana International School. Ob tem velja poudariti, da sprejemajo otroke od 11. meseca starosti dalje, so pa rastoča šola, ki vsako leto zraste za en razred – v šolskem letu 2018/19 so odprli najvišjega četrtega.

Kaj prepriča starše?

»Želela sva predvsem, da bi bila najina hči deležna mednarodnega okolja in da bi v vrtec hodila z veseljem. Ker veliko potujemo, sva želela, da bi bila v stiku z angleščino že od majhnih nog. Navdušeno opažava, da se hči vsakodnevno ob igri uči angleškega jezika. Sedaj se že drugo leto spoznava tudi z nemščino, ki jo prav tako obožuje, včasih pa pozdravi ali šteje v kar štirih različnih jezikih, saj so v skupini otroci iz različnih držav,« sta povedala starša deklice, ki obiskuje vrtec IES. Podobne zgodbe povedo tudi drugi starši, ki jih pri IES navduši kakovostno znanje jezikov in motiviranost ter srčnost učiteljic ter vzgojiteljic.

Starši z veseljem opažajo tudi to, da otroci velikokrat presenetijo z nivojem razmišljanja in s kreativnostjo pri reševanju problemov. »Nekaj zaslug za to si lahko zagotovo pripišemo mi, saj se otroci pri nas učijo preko poizvedovanja in raziskovanja, s čimer odkrivajo znanja in s tem hkrati razvijajo tudi zelo pozitiven odnos do učenja samega,« je povedala ravnateljica.

Učenje drugega tujega jezika na naraven način

»Trudimo se, da otrokom omogočamo prijetno učno okolje, ki opolnomoči posameznikove potencialne,« je povedala ena izmed učiteljic. »Starši to cenijo, hkrati pa so seveda navdušeni nad dejstvom, da se otroci že v vrtcu na zelo naraven način učijo angleščine. In pri tem bi poudarila besedno zvezo naraven način. Ne gre namreč za učenje kot takšno, ampak dva jezika, angleščino in slovenščino, uporabljamo ves čas, drugega jezika se otroci učijo torej na zelo podoben način kot maternega jezika in postane jim naraven način za komunikacijo,« je še dodala.

Hkrati v IES poudarjajo, da učenje ni prisila. Pri njih otroci odkrivajo nova znanja – se učijo – preko poizvedovanja in raziskovanja, ker jim je zelo zanimivo. Uporabljajo lastno domišljijo in sami iščejo odgovore. Ko rešijo neko zagato ali vprašanje jim to predstavlja neizmerno zadovoljstvo, ki je že samo po sebi nagrada in motivacija za naprej. Zgodi se tudi, da rešitve ne najdejo »v prvo« in tudi to je prav, saj se s tem učijo kako vztrajati kljub preprekam. »Ravno zaradi tega so otroci tudi samostojni in samoiniciativni, kar je zagotovo odlična popotnica za življenje,« je dodala ravnateljica.

Sidera