Poskrbite za svoj imunski sistem enako kot za otrokovega

Poskrbite za svoj imunski sistem enako kot za otrokovega

Vsi poznamo občutek, ko se nas loti prehlad – boleči sinusi, pekoče grlo in težko telo. Zbolite in se začnete tolči po (boleči) glavi, da si niste oprali rok po rokovanju s kihajočim sodelavcem in niste poskrbeli za dovolj okrepčilnega spanca.

Noben si ne želi zboleti, zato moramo poskrbeti, da bo naš imunski sistem kos okužbam. To pa sploh ni tako komplicirano, kot se morda zdi. Če poskrbimo zase, bo tudi naš imunski sistem poskrbel zase.

Poglejmo, katere so zdrave življenjske navade, ki jih moramo izvajati vsak dan, da bi zmanjšali število bolniških dni in ohranjali imunski sistem močan in pripravljen na spopad s katerim koli virusom.

Uravnotežena, s hranili bogata prehrana

Normalno delovanje imunskega sistema najlažje ohranjamo z uravnoteženo prehrano in telesno vadbo. Raznolika prehrana je lahko izziv, vendar pa se splača poskusiti in vztrajati, saj bomo tako dolgoročnejše bolj zdravi. Jedilnik, bogat s sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi izdelki in proteini, nas bo ščitil pred mikroorganizmi.

Redna telesna vadba

Redna telesna vadba ne poskrbi samo za našo vitko linijo. Naj zveni še tako zlajnano, a redna telesna vadba in zdrava prehrana sta najpomembnejša dejavnika zdravega imunskega sistema. Dokazano je, da so ljudje, ki ki se ne gibljejo dovolj, precej bolj dovzetni za prehlad in druge nalezljive bolezni.

Če ne zmorete redno vaditi sami, si omislite nekoga, ki bo to počel skupaj z vami ali pa se pridružite kakšni vadbeni skupini.

Dovolj spanja

Ko vas čaka gora opravkov, jih poskušate narediti na račun poznejšega odhoda v posteljo. Če to ne počnete izjemoma, ampak postane vaša navada, ima lahko pomanjkanje spanca resne posledice za vaše zdravje, obstaja namreč povezava med pomanjkanjem spanca in zbolevanjem, saj ljudje, ki premalo spijo, pogosteje zbolijo za kužno boleznijo in obstaja celo verjetnost, da se ponovno aktivirajo že prebolene bolezni. Reaktivacija se zgodi, ko se stari virus v telesu ponovno aktivira in povzroči drugačno, včasih hujšo bolezen. Pogost primer reaktivacije so norice in herpes zoster.

Umivanje rok z milom in vodo

Umivanje je izredno dober način, kako si pomagati, da ne bi zboleli, vendar pa moramo to početi prav. Dovolj sta navadno milo in voda in prava tehnika umivanja in sušenja rok.

Razkužilo za roke

Če ste zunaj in si rok ne morete oprati z milom in vodo, je naslednja najboljša stvar razkužilo za roke. To je super stvar, ko ne morete do umivalnika. V bolnišnici je povsod, v priročni žepni embalaži in množici različnih vonjev pa ga dobite tudi v lekarnah in trgovinah.

Probiotiki

Bakterije v vašem črevesju lahko vplivajo na sposobnost varovanja telesa pred okužbami. Zato je dobro uživati hrano z živimi in aktivnimi kulturami. Številni podatki kažejo, da nas lahko probiotiki varujejo pred določenimi vnetnimi stanji. Fermentirana živila in pijače v primerjavi z običajno hrano dodatno koristijo. Zato razmislite o dnevnem odmerku probiotikov v svojem jedilniku.

Uravnoteženo prehrano lahko dopolnite tudi s prehranskimi dopolnili. V Medexu, kjer že 60 let skrbijo za zdravje in dobro počutje ljudi, tudi pri izdelavi prehranskih dopolnil za otroke prisegajo na čebelje pridelke in preizkušene rastlinske izvlečke.

Matični mleček velja za najdragocenejši čebelji pridelek. Z njim je celo življenje hranjena čebela matica, ki preživi kar 15 generacij čebel delavk. Njegovo moč so poznali že faraoni v Starem Egiptu, ki so ga poimenovali kraljevski žele ali gelée royale.

Matični mleček je glavna učinkovina izdelka Gelée royale junior, ki so mu v Medexu dodali še tri naravne vitamine, ki  prispevajo k vzdrževanju naravne odpornosti otrok.