Razstava plakatov: Otroci brez otroštva

Razstava plakatov: Otroci brez otroštva
Foto: Andrej Peunik / MGML

V četrtek, 23. marca 2017, ob 17. uri v Mestnem muzeju Ljubljana odpirajo razstavo plakatov Otroci brez otroštva, ki so jo pripravili naši najmlajši kustosu – 10 do 13 let stari učenci Osnovne šole Trnovo, ki v letošnjem letu sodelujejo v projektu Muzej v malem. Na razstavi predstavljajo plakate na temo problematike otroškega dela po svetu, ki so jih udeleženci projekta zbrali na natečaju za osnovne šole in družine. Plakati ozaveščajo javnost in opozarjajo na kruto realnost otrok, ki še vedno nimajo možnosti izbire med brezskrbnim otroštvom in delom v tovarnah.

V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane so v letošnjem šolskem letu že četrtič pripravili celoletni kulturnovzgojni participativni projekt Muzej v malem, pri katerem mladi radovedneži spoznavajo muzej in muzejske poklice. V preteklih letih so podrobno preučevali obdobje koliščarjev in Rimljanov ter življenje in delo Jožeta Plečnika. Tokrat pa so s štirinajstimi učenci OŠ Trnovo ob razstavi Nova doba prihaja! Industrija – delo – kapital spoznali ljubljanske tovarne in raziskali problematiko otroškega dela po svetu.

Razstava plakatov: Otroci brez otroštva
Foto: Andrej Peunik / MGML

Otroci so na temo otroškega dela zbrali naslednje zanimivosti:

 • Skoraj 11 odstotkov otrok po svetu služi kruh in tako pomaga svojim družinam.
 • Po svetu dela kar 168 milijonov otrok, od tega okoli 100 milijonov fantov in 68 milijonov deklet.
 • Kar polovica otrok delavcev je izpostavljena hudim oblikam izkoriščanja, ki ogrožajo njihovo zdravje in varnost, vplivajo na njihov duševni razvoj in jih najpogosteje že v otroštvu zapišejo revščini.
 • Največ otrok dela v državah azijsko-pacifiškega območja in v podsaharski Afriki.
 • Glavna razloga za otroško delo sta lakota in nedostopnost šolanja.
 • Otroci, stari od 7 do 14 let, delajo tudi v Evropi: v Albaniji dela kar 20 odstotkov otrok, mnogi otroci delajo tudi v Bolgariji, Romuniji, Srbiji, Turčiji in Ukrajini, več kot 5 odstotkov otrok pa dela tudi v Italiji.
 • Unicefova definicija otroškega dela se razlikuje glede na starostne skupine otrok: za otroke do 11. leta velja, da opravljajo otroško delo, če na teden opravijo najmanj eno uro dela v zvezi s pridobitno dejavnostjo. Za otroke do 14. leta ta številka znaša najmanj 14, za otroke do 17. leta pa najmanj 43 ur.
 • Otroško delo je ena največjih kršitev človekovih pravic!
 • Ogromno otrok se pri delu poškoduje.
 • 12. junij je razglašen za dan boja proti otroškemu delu.
 • Otroci delavci namesto v šolo pogosto odidejo na delo. Kadar gredo k pouku, pa se težko zberejo in sledijo učni snovi, ker so preveč utrujeni.
 • V Sloveniji je danes delo otrok, mlajših od 15 let, z zakonom prepovedano. V 19. stoletju pa je ogromno otrok iz revnejših družin delalo tudi po ljubljanskih tovarnah. Nemalokrat do 12 ur na dan.

Več informacij pa donite na tej povezavi.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor