Varno na kolesu: Kako otroku omogočiti varno kolesarsko izkušnjo?

Varno na kolesu: Kako otroku omogočiti varno kolesarsko izkušnjo?

Program VARNO NA KOLESU osvaja Slovenijo

Vseslovenski program Varno na kolesu, ki poteka že 5. leto zapored, je od leta 2012 do danes združil že več kot 10.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 različnih osnovnih šol, svojo misijo pa uspešno uresničuje tudi v letošnjem šolskem letu. Cilj programa je najmlajše, ki se šele pripravljajo na samostojno vožnjo s kolesom v prometu, opozoriti na potrebno prometno znanje, jih spodbuditi k varnemu samostojnemu vključevanju v promet in uporabi kolesa v vsakdanjem življenju.

S kolesom v šolo. Kdaj in kako?

Kako poskrbimo, da bo pot varna, sploh takrat, ko otrok samostojno vstopa v promet? Kolo je izjemno priljubljeno med najmlajšimi, saj jim predstavlja zabavo in hkrati prvo prevozno sredstvo, ki ga lahko vozijo samostojno. S tem postanejo del javnega prometa, kjer vladajo točno določene zakonitosti, ki jih morajo spoštovati. »Otroci so izjemno dojemljivi, vendar smo odrasli tisti, ki jih moramo usmerjati in jim pojasniti, kakšna je njihova vloga v prometu. Če se bodo zavedali pomena varnosti in osvojili potrebne predpise, potem zagotovo lahko povsem suvereno vstopajo v promet,« pojasnjuje Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, ki ob tem dodaja: »Program Varno na kolesu spodbuja šolarje k osvajanju potrebnih prometnih vsebin, uporabi ustrezne kolesarske opreme in hkrati k aktivnemu načinu preživljanja prostega časa.«

Kolesarski izpit je nadvse pomemben z vidika pridobivanja ustreznih teoretičnih in praktičnih znanj, razpis Varno na kolesu pa njihova znanja še nadgrajuje. Sodelujoči osnovnošolci skozi različne naloge spoznavajo cestnoprometne predpise, morebitne nevarne točke v prometu, kolesarsko opremo in hkrati odkrivajo tudi zabavno plat kolesarjenja kot rekreativnega športa. Program se v marcu zaključuje z zadnjim sklopom nalog, medtem ko bodo v aprilu in maju sledile še zaključne prireditve po Sloveniji.

Med 7. in 25. aprilom 2017 bodo na izbranih osnovnih šolah potekale regionalne podelitve, kjer se bodo srečale sodelujoče osnovne šole v posamezni regiji. Sklepno dejanje s podelitvijo nagrad desetim najboljšim osnovnim šolam se bo odvilo z veliko zaključno prireditvijo, ki bo potekala 25. maja 2017 v ljubljanskem Koloseju. 

REGIONALNE PRIREDITVE ob zaključku programa Varno na kolesu

Dolenjska: OŠ Grm, Novo mesto | 7. april 2017, ob 10.20
Gorenjska: OŠ Šenčur, Šenčur | 11. april 2017, ob 10.15
Štajerska in Prekmurje: OŠ Gorišnica, Gorišnica | 14. april 2017, ob 10.00
Osrednja in zahodna Slovenija: OŠ Martina Krpana, Ljubljana | 21. april 2017, ob 10.30
Savinjska in Koroška: OŠ Polzela, Polzela | 25. april 2017, ob 10.15

Na regionalnih podelitvah bomo sodelujoče učenke in učence razveselili s priznanji ter praktičnimi darili, predali zahvale mentorjem, nazadnje pa bomo razglasili še finaliste iz posamezne regije. Svoja stališča o varnosti kolesarjev in priložnostih za še varnejše kolesarske poti nam bodo poleg nosilca razpisa zaupali tudipredstavniki lokalnih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Na srečanje so poleg ravnateljev, mentorjev in predstavnikov učencev posameznih šol v regiji vabljeni tudi predstavniki občinskih oblasti.

Kaj kmalu sledi več podrobnosti o slavnostnem zaključku že pete obletnice Varno na kolesu.

Program Varno na kolesu organizira družba Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija in družbe BTC.

Več informacij o Varno na kolesu na www.varnonakolesu.si in FB Varno na kolesu.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor