Razvoj dojenčka v devetem mesecu

Od vašega devet mesečnika že lahko pričakujete, da se bo sedaj začel vzpenjati na noge s pomočjo pohištva (če se že ni) in da se bo, držeč se za pohištvo, odpravil raziskovati prostore s povsem nove perspektive – v stoje. Nato pa pridejo na vrsto poskusi in učenje, kako se iz stoječega položaja usesti nazaj na tla, to bo šele izziv, saj je to za marsikaterega dojenčka težje kot pa postaviti se na noge. Kljub  temu, da se bo v devetem mesecu vaš dojenček že začel postavljati na noge, pa se nikar ne obremenjujte z nakupom prvih čeveljcev, ni še čas za to. Naj najprej tla občutijo s svojimi stopali … To in še marsikaj drugega lahko pričakujete od vašega devet mesečnega dojenčka.

Razvoj dojenčka v devetem mesecu

Moje!

Vaš dojenček sedaj že vse bolj ve, kaj hoče in kaj mu je všeč in če mu ”tisto” skušate vzeti, bo na to opozoril ves svet s kričanjem in jokom. Skušajte ga zamotiti tako, da mu pokažete nekaj drugega in ga tako presenetite na pozitiven način in njegove misli preusmerite na nekaj drugega, da bo pozabil na ”grozno nepravičnost”, ki se je zgodila, ko ste mu vzeli njegov priljubljen predmet.

Blebetanje …

Morda mislite, da je dojenčkovo blebetanje povsem nesmiselno in brez pomena. Motite se. S tem, ko dojenček blebeta, se pravzaprav pogovarja z nami in nam odgovarja. Gre le za to, da njegovega blebetanja (še) ne razumemo. Dojenčki s svojim blebetanjem posnemajo in sledijo ritmu govorice odraslih. Blebetanje je pravzaprav vaja za kasnejšo pravilno izgovorjavo. Zato je zelo pomembno, da še naprej vztrajate pri pogovarjanju z vašim devetmesečnim dojenčkom. Kažite mu stvari, razlagajte, kaj počneta. Npr. ko gresta na sprehod, mu pokažite drevo, ptice … in mu povejte, da je to drevo in so tisto ptice. Tako boste zelo pripomogli k razvoju govora.

Prav tako je še vedno odlična ideja petje. Raziskave so pokazale, da so dojenčki, katerim so starši prepevali, spregovorili bolj zgodaj kot tisti, katerim niso. In ne skrbite, povsem brezpredmetno je, ali imate posluh ali ne. Vašemu devetmesečnemu dojenčku bo povsem vseeno, ali boste zgrešili ton ali dva. Všeč pa mu bo vaš pojoč glas, četudi ne bo všeč nikomur drugemu. Njemu bo.

Socialne veščine

Najbrž opažate, da vaš dojenček vse bolj razvija svoj smisel za humor in da se takrat, ko je nečesa vesel, odziva z mahanjem rok ali pošiljanjem poljubčkov (in mehurčkov). Če vaš dojenček do sedaj še ni bil v večji skupini svojih sovrstnikov, je sedaj, v devetem mesecu, vsekakor čas, da to storite. Sedaj je odličen čas, da ga vzpodbujate, da se spozna s sovrstniki in navadi njihove družbe. Četudi se bo morda zgodilo, da se bo večino časa igral sam s seboj in se boste že začeli spraševati, ali je bilo sploh vredno. Je!

Kako pomagati devet mesečnemu dojenčku pri razvoju?

Sedaj je čas, da vašega dojenčka počasi navadite na deljenje igračk z drugimi. Seveda, če smo pošteni, imajo s tem težave še dvoletniki, a je to odlična vaja za prihodnost. Zato vzemite igračko in recite: ”Sedaj sem jaz na vrsti za igranje,” nato pa mu jo vrnite in recite: ”Ti si na vrsti.”.

Igranje z žgečkanjem je zelo vznemirljiva in zabavna igrica za devet mesečne dojenčke. Že samo vznemirljivo pričakovanje žgečkanja bo vašega dojenčka spravilo v smeh, morda še bolj kot žgečkanje samo.

Barvanje s prsti, ali bolje – s pestjo, naj bo prvo barvanje, ki ga dojenček doživi. Morda vas je strah morebitnega nereda, a sedaj je odličen čas, da skupaj začneta postavljati temelje dojenčkovi kreativnosti. Uporabite stare role papirja in si tako zagotovite kar najmanj nereda, vseeno pa bo vaš dojenček užival v barvanju in ustvarjanju svojih odtisov na papirju.

Miselne igrače so odlična izbira za to starost. Vašemu devet mesečniku ponudite v igranje igrače, ki bodo od njega zahtevale, da bo predmete razporedil glede na obliko, ali igrače, ki imajo v sebi skrite predmete ali pa obročke, ki jih mora dojenček natakniti na paličico.

Igre z devetmesečnim dojenčkom

”Glava, ramena, kolena, stopala” poznate pesmico? Sicer vam vaš dojenček še ne bo mogel povsem slediti, bo pa nadvse užival, ko vas bo opazoval in poslušal peti.

Pomagajte mu in se skupaj z njegovim prstom dotaknite njegovega nosu in ga vprašajte: ”Kje je (ime vašega dojenčka) nosek?” Ker dojenčki pri starosti devetih mesecev še ne razumejo povsem koncepta ”tvoje” in ”moje”, je pametno, da uporabite ime.

Ali je moj devet mesečni dojenček normalen?

Res je vsak otrok drugačen in čeprav jih spodbujamo, bodo vse storili ob svojem času in prav nič prej.

Preberite še:

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor