Folna kislina – zakaj je tako pomembna

Kaj je folna kislina?

Folna kislina je vrsta B vitamina, ki je potrebna za razvoj zdravega fetusa. Je sintetična oblika vitamina B, ki se nahaja v listih temnozelenih rastlin, citrusih, stročnicah in polnozrnatih žitaric. Folna kislina igra pomembno vlogo pri razvoju hrbtenice in možganov fetusa. Idealno bi bilo, če bi dva do tri mesece pred spočetjem in tri mesece po njem jedli hrano in dodatke k prehrani, ki vsebujejo folno kislino.

Folna kislina - zakaj je tako pomembna

Pomanjkanje folne kisline

Pomanjkanje folne kisline lahko povzroči resne poškodbe hrbtenice in možganov pri otroku – poškodbe nevralne cevi. V nekaterih primerih ni opaznih znakov pomanjkanja folne kisline, ampak se ga diagnosticira pri nosečnicah šele po porodu kot poškodbo nevralne cevi pri novorojenčku. V večini primerov bo vaš ginekolog prepoznal pomanjkanje folne kisline s krvnim testom in ultrazvočnim pregledom med nosečnostjo.

Če ženske jemljejo priporočeno količino folne kisline pred spočetjem in med prvim trimesečjem nosečnosti, je lahko tveganje za poškodbami nevralne cevi manjše za do 70 %..

Kje lahko najdemo folno kislino?

Obstaja veliko načinov, kako oskrbeti organizem s folno kislino. Folno kislino lahko dobimo v obliki tablet, multivitaminov, v polnozrnatemu kruhu, rižu, testeninah in žitaricah. Večina teh živil vsebuje približno 10 % dnevno priporočene količine folne kisline, a samo nekatere žitarice zagotavljajo zadostno količino folne kisline za ves dan. Najboljši vir folne kisline je zeleno listnata zelenjava. Stročnice, brokoli, ohrovt, polnozrnati proizvodi, sojina zrna, jajca, meso, ribe in mleko.

Koliko folne kisline dnevno potrebujem?

Odbor za hrano in prehrano priporoča naslednje: odrasle osebe morajo jemati 400 mikrogramov folne kisline dnevno. Bodoče nosečnice morajo to količino zagotoviti z jemanjem dodatkov k prehrani, da bi bile prepričane, da dobijo zadostno dnevno količino.

Ženske, pri katerih se je v prejšnji nosečnosti pojavila poškodba nevralne cevi, morajo v naslednji nosečnosti jemati večjo dozo folne kisine, najmanj 4 miligramov dnevno.

Pogosto postavljena vprašanja o folni kislini

Če bom jemala zadostno količin folne kisline, do poškodbe nevralne cevi pri mojem otroku ne bo prišlo?

Vsekakor bo jemanje prehrambenega dodatka, ki vsebuje folno kislino, pomagalo, vendar to ni garancija, da vaš otrok ne bo rojen s tem defektom. Skoraj polovico od 2.500 primerov poškodb nevralne cevi letno povzroči pomanjkanje folne kisline. Naj omenimo še ostale dejavnike tveganja za to poškodbo: pojav poškodbe nevralne cevi v družini, poškodba nevralne cevi v prejšnjih nosečnostih, jemanje nekaterih zdravil proti krčem, ekstremna debelost, sedenje v vroči kopeli ali jaccuziju v zgodnji nosečnosti, povišana telesna temperatura v zgodnji nosečnosti, diabetes.

Na kaj moram biti pozorna pri pri prehranskih dodatkih, ki vsebujejo folno kislino?

Dodatki morajo vsebovati najmanj 400 mikrogramov folne kisline in ne več kot 100% priporočene količine A in D vitamina. Z jemanjem folne kisline je treba začeti dva ali tri mesece pred spočetjem, da bi povečali verjetnost, da bo otrok zdrav.

Če je folna kislina tako pomembna, zakaj jo potem ženske ne jemljejo?

Nekatere ženske ne marajo jemati vitaminov, nekatere pa imajo želodčne težave pri jemanju prenatalnih vitaminov. Nekateri ljudje pogosto težko spremenijo prehranske navade.

Pennhealth

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor