Učenje tujega jezika – kdaj?

Kot učiteljica jezikov in lastnica jezikovnega centra, ki že vrsto let poučujem otroke od 2. leta dalje, ne bom nikoli pozabila dogodka po koncu enega od tečajev za najmlajše. Ravno sem zaklepala vrata, starši pa so z otroki šli po stopnicah, ko iz trgovine v spodnjem nadstropju zaslišim: »Tako mali, pa jih že tako mučite.«

»Tako mali, pa jih že tako mučite.«

Ne razumem tega klasičnega predsodka, da je za otroke vsako učenje v predšolskem obdobju »mučenje«. Še posebej, če jih »mučimo« z učenjem tujih  jezikov. Torej so nas vse mučili, ko so nas učili našega maternega jezika, slovenščine, in to že od rojstva (oz. še prej) dalje? Sama rada rečem – če učenje učenje tujega jezika poteka na pravi način, je to za otroke samo zabava. »Stranski produkt«, znanje jezika, pa je pri tem samo bonus.

Učenje tujega jezika - kdaj?

Več jezikov znaš, več veljaš

Tega se zavejo šele tisti odrasli, ki se sami prvič srečajo z učenjem tujega jezika v odraslem obdobju in takrat navadno rečejo: »Kako se nisem začel učiti že prej – kot otrok!«Tako da se dejstva, da se otroci laže naučijo tujega jezika kot odrasli, dejansko zavedamo vsi. Zakaj so potem predsodki še vedno prisotni?

Dejstvo je: več jezikov znaš, več veljaš. Brez znanja tujih jezikov so nam danes vsa vrata zaprta. Pri marsikateri službi se na primer zahteva tekoče znanje vsaj dveh tujih jezikov, da ne omenjam možnosti iskanja dela izven naših meja. In če lahko starši poskrbimo, da bo našim otrokom vsaj v tem oziru malo laže, zakaj ne bi?

Je moj otrok dovolj star za učenje tujega jezika?

Mnogo staršev skrbi, ali so njihovi otroci že dovolj stari za vključitev v jezikovni tečaj in raje še »počakajo kako leto ali dve«. Pri jezikih velja – čim prej, tem bolje. Najboljša bi bila že večjezična vzgoja od samega začetka v naravnem okolju. Če na primer mama govori en jezik, oče pa drugega. Ker pa to v večini družin ni mogoče, je otroka dobro poleg maternemu izpostavljati tudi drugim jezikom in ga po možnosti vključiti k igralnim uricam, ki potekajo v tujem jeziku. Tam ne gre za klasični tečaj, kjer bi otroci sedeli, poslušali in ponavljali, temveč za usvajanje tujega jezika skozi igro in glasbo, kjer so ves čas aktivni in se dejansko sploh ne zavedajo, da se učijo.

Nerealna pričakovanja staršev

Pri tem je treba omeniti tudi, da imajo nekateri starši včasih nerealna pričakovanja. Vsak starš se mora namreč zavedati, da je učenje tujega jezika tek na dolge proge in da se otrok jezika ne bo naučil čez noč. Saj tudi nihče ne pričakuje, da se bo nekajkrat usedel za klavir in bo že koncertni pianist. A če najdete pravo jezikovno šolo, mu pustite dovolj časa in ga pri tem tudi sami spodbujate, se lahko samo veselite končnega rezultata – dali mu boste namreč najboljšo popotnico za življenje.

Na Koroškem se lahko starši, ki vas zanima zgodnje učenje jezikov, obrnete na jezikovni center ENIDA, kjer k igralnim uricam vabimo že otroke, starosti od 2,5 let dalje.

Maja Helbl

Maja Helbl

Sem učiteljica in mamica dveh otrok, imam svojo jezikovno šolo ENIDA center znanja in FB skupino ENIDA unique, kjer predstavljam svoje unikatne izdelke za dojenčke in otroke.
Maja Helbl

Latest posts by Maja Helbl (see all)

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Maja Helbl

Maja Helbl

Sem učiteljica in mamica dveh otrok, imam svojo jezikovno šolo ENIDA center znanja in FB skupino ENIDA unique, kjer predstavljam svoje unikatne izdelke za dojenčke in otroke.

Dodaj odgovor